Ρεπορτάζ

Δοκιμάστηκαν χθες οι μαθητές των ΕΠΑΛ

Με μαθήματα ειδικότητας συνεχίσθηκαν χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στα μαθήματα: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, Στοιχεία Μηχανών, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις και Προγραμματισμός Υπολογιστών.

Χθες, τρίτη ημέρα των πανελληνίων εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, η αποχή εκτοξεύθηκε στα ύψη. Στα συγκεκριμένα μαθήματα εξετάζονταν συνολικά 78 άτομα και υπολογίζεται ότι το ποσοστό της αποχής έφθασε στο 40% καθώς προσήλθαν 48 μαθητές για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις.
Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο πανελλαδικά, αφού αρκετοί από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ δεν αποσκοπούν απαραίτητα στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά συμμετέχουν στις πανελλήνιες για την εμπειρία, ή για να… μετρήσουν τις δυνάμεις τους.
Σχετικά με την αποχή των μαθητών από τις πανελλήνιες εξετάσεις, ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου, κ. Ιωάννης Καραμήτσας δήλωσε τα εξής:
«Η πλειοψηφία των μαθητών δεν επιλέγει τα ΕΠΑΛ με στόχο την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά για να βγουν γρήγορα στην αγορά εργασίας.
Εκτός από το απολυτήριο, παίρνουν από τα ΕΠΑΛ και πτυχίο στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει, το οποίο τους εξασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα με ένα επαγγελματία. Μπορεί κάποιοι μαθητές να έχουν δυνατότητες, να μπορούν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά να μην μπορεί η οικογένειά τους να τους στηρίξει οικονομικά.
Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, προτιμούν τα ΕΠΑΛ.
Ένας άλλος βασικός λόγος είναι ο θεσμός της μαθητείας που εξασφαλίζει στους μαθητές πτυχίο ισάξιο των ΙΕΚ.
Μετά το τρίτο έτος του σχολείου, τα παιδιά απορροφώνται από τοπικές επιχειρήσεις με το 75% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και μία ημέρα την εβδομάδα κάνουν μαθήματα της ειδικότητάς τους στο σχολείο. Βλέπουμε ότι ο θεσμός αυτός κερδίζει έδαφος συνεχώς».
Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα επιστρέψουν στα εξεταστικά κέντρα σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου για να εξεταστούν σε μαθήματα προσανατολισμού. Ειδικότερα, θα εξεταστούν στην Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Φυσική (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου