Ρεπορτάζ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της UNI Med Finance

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες, οι εργασίες της Συνδιάσκεψης της UNI Med Finance, στην οποία μετείχαν 30 υψηλά συνδικαλιστικά στελέχη του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου των ευρωμεσογειακών χωρών.
Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’ το διήμερο 10 & 11 Ιουνίου 2019.
Η UNIMED Finance, αποτελεί μέρος της UNI Europa Finance, κλαδικό τμήμα της UNI, οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον χρηματοοικονομικό τομέα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σταύρο Κούκο, ο επικεφαλής της UNI Finance και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου από την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και την Μάλτα.
Η συνδιάσκεψη διοργανώνεται μία φορά τον χρόνο εκ περιτροπής στις χώρες που συμμετέχουν. Για το 2019, αποφασίστηκε να διεξαχθεί στη Ρόδο για πολλούς λόγους.
Η συνδιάσκεψη πραγματοποιείται σε δύσκολη περίοδο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τα θέματα, που θα συζητηθούν, αφορούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις με τις νέες διαδικασίες που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση. Επίσης θα συζητηθεί η ατζέντα ενόψει της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης του Κλάδου UNI Finance, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2019 στην Ισπανία.
Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας που συμμετείχε στις εργασίες.
Μάουρο Μπόσολα
Με δηλώσεις τους στην «δ» κορυφαία στελέχη της UNI Med Finance μίλησαν για τη Συνδιάσκεψη και την κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα αλλά και την αναγκαιότητα να είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα λόγω της κρίσιμης περιόδου.
Ο κ. Μάουρο Μπόσολα, πρόεδρος του UNI Med Finance και γενικός γραμματέας της FABI (ενός από τους πιο μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ιταλίας) υπογράμμισε τα εξής:
«Σε αυτή την Συνδιάσκεψη στην Ρόδο, ασχοληθήκαμε με θέματα που απασχολούν τις τράπεζες και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην κοινωνία σε αυτή την δύσκολη οικονομικά, περίοδο. Μερικές φορές πιστεύουμε ότι οι τράπεζες είναι κάτι ξένο προς την κοινωνία. Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες αποτελούν μέρος της κοινωνίας αφού οι εργαζόμενοι, οι τραπεζοϋπάλληλοι, είναι πολίτες. Γι αυτό είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε και σαν εργαζόμενοι αλλά και σαν πολίτες. Εμείς θέλουμε να συνεργαζόμαστε με τους πελάτες των τραπεζών, με τους καταναλωτές για να υπάρχει ένα καλό κλίμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είδαμε ότι στις περιόδους της κρίσης, οι συνέπειες ήταν αρνητικές για όλους τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πολίτες της κοινωνίας και βεβαίως για τις ίδιες τις τράπεζες. Είναι πολύ σημαντικές οι ρυθμίσεις αλλά και οι κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά είναι επίσης, πολύ σημαντικές, οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων με τους πελάτες και κατ’ επέκταση των πολιτών μιας κοινωνίας. Ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του τραπεζικού τομέα, στην Ζώνη της Μεσογείου, έχουμε σκοπό να μεταφέρουμε τις θέσεις, τις προτάσεις και τα συμπεράσματά μας στις Βρυξέλλες, αφού και οι εργαζόμενοι των τραπεζών της περιοχής αυτής, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συζητούνται οι νέοι κανονισμοί στην Ευρώπη που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Άντζελο Ντι Κρίστο
Με την σειρά του, μίλησε ο κ. Άντζελο Ντι Κρίστο, επικεφαλής του τμήματος της Finance της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών απαριθμώντας εφτά εκατομμύρια μέλη ανά την Ευρώπη.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την Συνδιάσκεψη που γίνεται στην Ρόδο, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στον τραπεζικό κλάδο, από τις χώρες της Μεσογείου. Μπορώ να πω ότι οι συνδικαλιστές στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα είναι οργανωμένοι αφού στην συγκεκριμένη περιοχή (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία) αντιμετωπίζουν πολλά σοβαρά προβλήματα.
Αυτό δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των συνδικάτων σε τέτοιες εποχές ειδικά σε αυτό τον κλάδο. Στις χώρες αυτές υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις κάτι που δεν συμβαίνει στις βόρειες χώρες. Γι αυτό κι εμείς θέλουμε να το μεταφέρουμε την εμπειρία από τις διαδικασίες αυτές, σε χώρες που δεν υπάρχουν.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό για τους εργαζόμενους να ανήκουν σε συνδικάτα που είναι πολύ καλά οργανωμένα και ισχυρά, όπως π.χ. στην Ελλάδα είναι η ΟΤΟΕ και κάνει πολύ καλή δουλειά και μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα για τους εργαζόμενους.
Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος και λόγω της συγκυρίας αυτής, οι εργαζόμενοι να είναι ενωμένοι και οργανωμένοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου