Ειδήσεις

Επανέρχεται το σενάριο του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ

Το σενάριο του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ επαναφέρει η επιμονή των πιστωτών στην αύξηση των εσόδων από το φόρο κατά 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και ριζική απλοποίηση του συστήματος.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εξαρχής είχαν προτείνει ένα συντελεστή κοντά στο 20% – 21% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες με ελάχιστες εξαιρέσεις για φάρμακα και βασικά είδη διατροφής που θα μπορούσαν να υπαχθούν έναν χαμηλότερο συντελεστή κοντά στο 10% – 11%.

Ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται από τους θεσμούς ως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και θα απόδοση πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Το ΔΝΤ επιμένει σε «απλοποίηση της δομής του ΦΠΑ» με επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Πίεση και από τους Ευρωπαίους. Στο 1,4 δισ. ευρώ η μάξιμουμ απόδοση της ελληνικής πρότασης. Οι εναλλακτικές για να κλείσει η απόσταση των 400-500 εκατ.
ΦΠΑ: Eνιαίο συντελεστή ή μαζικές μετατάξεις απαιτεί το ΔΝΤ

Το τελευταίο σενάριο ΦΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές μετά την επικαιροποίηση της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς, προέβλεπε συντελεστές 6,5%, 12% και 23% με επιπλέον δημοσιονομική απόδοση 340 εκατ. ευρώ φέτος και 1,3-1,4 δισ. ευρώ το 2016.

Με την ατμόσφαιρα επικείμενης συμφωνίας που είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες, η πρόταση αυτή θεωρούνταν από ορισμένους η «τελευταία προσφορά» από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις όμως, ήρθαν να καταδείξουν ότι οι θεσμοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη για τον ΦΠΑ και τουλάχιστον το Ταμείο συνεχίζει να επιμένει στην πάγια θέση του για μεταρρύθμιση του συστήματος με καθιέρωση ενιαίου συντελεστή.

«Η δομή του ΦΠΑ είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, πιστεύουμε ότι η απλοποίησή της θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Ράις, θέση η οποία παραπέμπει ευθέως στην αντίστοιχη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (στη συνέντευξή του στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου) για έσοδα 1,8 δισ. ευρώ.

Το 1% του ΑΕΠ, ισοδυναμεί με το 1,8 δισ. ευρώ που είχε υποδείξει ο κ. Γιούνκερ, ενώ με την τελευταία ελληνική πρόταση στην καλύτερη περίπτωση «πιάνουμε» 1,3 με 1,4 δισ. ευρώ.

Η απόσταση είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και αν οι θεσμοί επιμείνουν σε 1% του ΑΕΠ από ΦΠΑ, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η ελληνική κυβέρνηση θα αποκρούσει τις πιέσεις για ενιαίο συντελεστή.

Για να υπάρξει τέτοιου μεγέθους αύξηση της απόδοσης εσόδων από ΦΠΑ οι εναλλακτικές δεν είναι πολλές. Είτε αύξηση των συντελεστών (μη επιθυμητή από την ελληνική κυβέρνηση η οποία θέλει μέσω της έστω και ελάχιστης μείωσης του μεσαίου συντελεστή να δώσει έναν υποτυπώδη αναδιανεμητικό χαρακτήρα προς όφελος των φτωχότερων οι οποίοι αγοράζουν βασικά τρόφιμα), είτε μετάταξη ενός αγαθού με μεγάλη βαρύτητα (όπως τα τιμολόγια του ρεύματος) από το 12% στο 23%. Το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο, έχει απορριφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Με αυτά τα δεδομένα, στο προσκήνιο έρχεται για μία ακόμα φορά το σενάριο του ενιαίου συντελεστή, «αγαπημένο» θέμα των εταίρων.

Από την αρχή αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (όπως και στο παρελθόν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις) ξεκάθαρο ήταν πως οι θεσμοί προκρίνουν έναν συντελεστή κοντά στο 20%-21% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες με ελάχιστες εξαιρέσεις για φάρμακα και βασικά είδη διατροφής σε έναν χαμηλότερο κοντά στο 10%-11%.

Αν έκλεινε μια τέτοια συμφωνία σε αυτό το μέτωπο, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εισπραχθεί 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ, οι οποίες θα θεωρούνταν μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση απλοποίησης του συστήματος.

Μόνο που αυτό το ενδεχόμενο θα πλήξει βάναυσα τις τσέπες των Ελλήνων…

Με πληροφορίες από in,gr και euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου