Τοπικές Ειδήσεις

Δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι σε φρικιαστικές υποθέσεις κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας

Δύο υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας θα απασχολήσουν τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια την 6η Ιουνίου 2022.

Πιο συγκεκριμένα έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, της εφέσεως που έχει ασκήσει ένας 44χρονος Ροδίτης, επαγγελματίας οδηγός κατά αποφάσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω με την οποία κρίθηκε ένοχος κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ.
Ο 44χρονος, που είχε κριθεί αρχικώς προσωρινά κρατούμενος, έχει αφεθεί μετά την ευδοκίμηση προσφυγής, που υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τάσος Διάκος, ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Ο 44χρονος, όπως έγραψε η «δημοκρατική», συνελήφθη από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε συγκεκριμένα σε παγκόσμια επιχείρηση και διεξήγαγε στοχευμένες πολύμηνες έρευνες σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων peertopeer (Ρ2Ρ), για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη την 24η Σεπτεμβρίου 2015, στην οικία του, και φέρεται να κατείχε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2015 ένα video με υλικό παιδικής πορνογραφίας στο δίκτυο Ρ2Ρ edonkey2000.
Από την έρευνα, που έγινε στην οικία του στη Ρόδο, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος με πλήθος πορνογραφικών αρχείων μεταξύ των οποίων ορισμένα απεικονίζουν ανήλικα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις.
Ο 44χρονος, είχε σε κρυφούς φακέλους στον εξωτερικό δίσκο δύο ηλεκτρονικά ντοσιέ, που ήταν συνδεδεμένα με το δίκτυο Ρ2Ρ εντός των οποίων υπήρχαν συνολικά 585 φωτογραφίες και video με σκληρό πορνογραφικό υλικό.
Από την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης εντοπίστηκαν στον ένα σκληρό δίσκο 25 φωτογραφίες με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.
Βρέθηκε εγκατεστημένο το πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων p2p «utorrent» και δεν βρέθηκαν εγκατεστημένα τα προγράμματα «emul2000» και «Tor Browser».
Στον δεύτερο σκληρό δίσκο βρέθηκαν σε μυστικό φάκελο 141 φωτογραφίες και 81 βίντεο, εκ των οποίων ορισμένα φέρονται να αφορούν παιδική πορνογραφία.
Από την έρευνα στον υπολογιστή βρέθηκαν εγγραφές στο πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων που παραπέμπουν σε πορνογραφία ανηλίκων.
Από την όλη ωστόσο έρευνα δεν κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί διαμοιρασμός αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.
Ο κατηγορούμενος απολογούμενος κατέθεσε ότι το πορνογραφικό υλικό προοριζόταν αποκλειστικά για δική του χρήση και ότι επρόκειτο για αποσπασματικά βίντεο μικράς διάρκειας μεταξύ πολλών μικρών βίντεο με απλό πορνογραφικό περιεχόμενο τα οποία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Σε κάποιες ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτά που κατέβασε υπήρχαν, όπως είπε, και βίντεο που περιείχαν νεαρά άτομα των οποίων, η ηλικία ήταν απροσδιόριστη.
Όταν όμως διαπίστωσε ότι τα αποσπάσματα αφορούσαν νεαρά άτομα, απλώς τα έκλεισε και δεν τα ξαναείδε.
– Για την ίδια ημέρα έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω υπόθεσης με κατηγορούμενο έναν 48χρονο Ροδίτη, που συνελήφθη την 17η Ιουνίου 2020 από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και διώκεται για πορνογραφία ανηλίκων με χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη.
Ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης αναχώρησής του από τη Ρόδο και της απαγόρευσης προσέγγισης (δια ζώσης ή δια μέσου διαδικτύου) ανηλίκων και χώρων συνάθροισης ανηλίκων (πχ σχολεία, παιδικές χαρές κλπ) μετά την απολογία του.
Το υλικό παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκε στο κινητό του τηλέφωνο, όπως έγραψε η «δημοκρατική», πραγματικά σοκάρει.
Ο ίδιος συνοδευόμενος από την δικηγόρο κ. Μαρία Μανώλακα, κατέστησε σαφές ότι έχει μειωμένο καταλογισμό καθώς έχει νοητική υστέρηση, διαμένει με την μητέρα του και εργάζεται επί 23ετία στην ίδια επιχείρηση χωρίς να έχει απασχολήσει ποτέ ξανά τις αρχές.
Επεσήμανε ότι μέσω του facebook δέχτηκε μήνυμα από άγνωστο σε αυτόν άτομο Πακιστανικής ή Ιρακινής υπηκοότητας, το οποίο και του απέστειλε υλικό πορνογραφίας ενώ στην πορεία του έδωσε και το κινητό του τηλέφωνο και συνέχισε τις αποστολές υλικού μέσω της εφαρμογής what’s up.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαβιβάστηκαν έγγραφα του Εθνικού Γραφείου Europol, με αναφορές του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Expoited Children) που εδρεύει στις Η.Π.Α., οι οποίες προέρχονται από διαδικτυακές εταιρείες εντός της επικράτειας των Η.Π.Α. και αφορούν χρήστες που διαπιστώθηκε να κατέχουν ή/και να διαμοιράζουν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Οι εταιρείες απέστειλαν τις αναφορές αυτές στον ανωτέρω οργανισμό και αυτός με τη σειρά του τις προώθησε στις εμπλεκόμενες αστυνομικές αρχές για περαιτέρω διερεύνηση.
Διαπιστώθηκε ότι χρήστης της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, με το όνομα χρήστη του κατηγορούμενου στα λατινικά ο οποίος ήταν επιβεβαιωμένος με την θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο yahoo.gr και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του, την 16η Σεπτεμβρίου 2018 ανέβασε την πλατφόρμα του Facebook έξι αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Βρέθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του και ακολούθως κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου μετέβη στην οικία του, διενήργησε έρευνα και κατάσχεσε ένα κινητό τηλέφωνο Samsung μια κάρτα «SIM» και εντός αυτού βρέθηκε πλήθος αρχείων που απεικονίζουν ανήλικα άτομα να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου