Τοπικές Ειδήσεις

Γιάννης Τοπαλούδης: «Να μην υπάρξει άλλη Ελένη, Ζωή, Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Δώρα…»

«Να μην υπάρξει καμία άλλη Ελένη, Ζωή, Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Δώρα», τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης, πατέρας της φοιτήτριας που βιάστηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο, τον Νοέμβριο του 2018, στη διαδικτυακή εκδήλωση στη μνήμη της κόρης του, που διοργάνωσε την Πέμπτη το βράδυ το πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην πορεία της Ελένης μέχρι το μοιραίο βράδυ της 28ης Νοεμβρίου 2018 που κόπηκε το νήμα της ζωής της, στο ταξίδι του στη Ρόδο για να μαζέψει τα πράγματά της και να παραλάβει τη σορό της και σε όσα βιώνει έκτοτε ο ίδιος και η σύζυγός του.

Χ. ΒΙΤΣΙΛΑΚΗ: ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Την εκδήλωση άνοιξε η πρυτάνισσα κα Χρυσή Βιτσιλάκη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να επιμορφώνουμε τα παιδιά μας και τους συναδέλφους μας σε καλύτερες πρακτικές απέναντι στην έμφυλη βία και στις ανισότητες αυτής της βίας. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε –ίσως την τραγικότερη περίπτωση έμφυλης βίας- γυναικοκτονίας που χτύπησε την οικογένεια Τοπαλούδη και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήταν ο απόλυτα απάνθρωπος πατριαρχικός φόνος μιας νέας γυναίκας που κοίταγε μπροστά τη ζωή της με όνειρα και προσδοκίες. Δεν μπορώ να φανταστώ να βρεθώ ως γυναίκα και ως μητέρα στη θέση των ανθρώπων της οικογένειάς της. Αυτό προσπάθησα να αναδείξω από την πρώτη ημέρα που συνέβη το τραγικό γεγονός. Θέλουμε να αναδείξουμε πως αυτού του είδους οι απάνθρωπες συμπεριφορές που καταλήγουν στη δολοφονία μιας γυναίκας, οποιαδήποτε γυναίκας, είναι τόσο βαθιά ριζωμένες σε πρότυπα στερεότυπα. Είναι υποχρέωση όλων μας να στηλιτεύσουμε και να καταδικάσουμε τέτοια φαινόμενα. Να αναδείξουμε τον απάνθρωπο χαρακτήρα τους. Πολλά έχουν ειπωθεί για τη γυναικοκτονία. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά και τους πολύ μεγαλύτερους για τις κλασικές συμπεριφορές έμφυλης βίας, για τα στερεότυπα και άλλα συμβάντα. Πρέπει να αναδεικνύονται αυτά από την ελληνική κοινωνία. Το παρήγορο είναι ότι υπάρχει αρκετή ευαισθητοποίηση, όπως το κίνημα #metoo. Δεσμεύομαι από την πλευρά του Πανεπιστημίου καθώς ασχολούμαι με το θέμα να συστρατευθούμε όλοι μαζί, σε έναν αέναο αγώνα, σειρά δράσεων, ομιλιών, ερευνών που θα αναδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα να σταματήσουμε τέτοιες συμπεριφορές. Στη σημερινή ημέρα μνήμης και στο πρόσωπο της τραγικής φιγούρας της Ελένης που τόσο νωρίς χάθηκε, βλέπουμε τη χειρότερη έκφανση, του που μπορεί να φθάσει η κλασική πατριαρχική αντίληψη για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας». Η κ. Βιτσιλάκη κάλεσε τον πατέρα της Ελένης να συνδράμει στην όλη προσπάθεια.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη θα πάρει μια αίθουσα ή χώρος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο.
-Η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Φραντζή, ζήτησε συγγνώμη, επειδή η φοιτητική μέριμνα δεν προστάτευσε την Ελένη.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ
Στην τοποθέτησή του, μέσα στο δράμα που βίωσε και βιώνει, ο πατέρας της Ελένης, κ. Γιάννης Τοπαλούδης περιέγραψε την όλη πορεία της, από την εγγραφή της στο Πανεπιστήμιο στη Ρόδο:
«Αυτό που παρουσιάζω σήμερα είναι το ταξίδι της ζωής που ξεκινάει όταν κάποιοι αποφασίζουν να γίνουν γονείς. Συνεχίζεται με τον ερχομό του παιδιού, με το μεγάλωμά του, με τις σπουδές και με τη δημιουργία οικογένειας. Μεγαλώσαμε την Ελένη μας, με αξίες και ιδανικά. Η Ελένη ήταν ένα κορίτσι χαμογελαστό και δοτικό. Βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη. Έφτασε η στιγμή να ανοίξει τα φτερά της για να πετάξει στον πανεπιστημιακό μικρόκοσμο. Τέλη Σεπτεμβρίου του 2015. Χαρά και άγχος μαζί για το νέο της περιβάλλον. Ήρθαμε στη Ρόδο για να φτιάξουμε το νέο της σπιτικό. Πρώτη ημέρα στο Παν/μιο Αιγαίου. Ήρθαμε με γλυκά για το καλό της προσαρμογής, φιλίες, οικογενειακές στιγμές, χαρούμενες στιγμές. 28 Νοεμβρίου του 2018 ήταν το μαρτυρικό τέλος της επίγειας ζωής της Ελένης μας. το μάθαμε αυτό που έγινε δύο ημέρες μετά. Σταμάτησε για μας ο χρόνος. Στιγμές ανείπωτης τραγωδίας που εύχομαι, καμία οικογένεια να μην περάσει. Το πιο τραγικό είναι να μαζεύεις τα πράγματα του παιδιού σου. Τίποτε δεν ήθελα να αφήσω πίσω για να τα έχουμε μαζί με τη μητέρα της….».
Ο κ. Τοπαλούδης, περιέγραψε όλα όσα έζησε με τη μητέρα της Ελένης μετά τη δολοφονία, την συμπαράσταση του κόσμου, για το δράμα που βίωνε. «Απλοί άνθρωποι ήταν εκείνοι που μας συμπαραστάθηκαν…», είπε.
Μίλησε ακόμη για το ταξίδι της επιστροφής: «Να επιστρέφεις έχοντας το φέρετρο του παιδιού σου στο αεροπλάνο –ένας γονιός πόσο μπορεί ν’ αντέξει;- και να παρακαλάς τον πιλότο να πετάξει το σκάφος πιο ψηλά μήπως και δεις τη μορφή της στα σύννεφα. Προσγείωση στον Έβρο και τακτοποίηση της Ελένης στο αιώνιο σπιτικό της. Η κηδεία της Ελένης μας, ήταν η τελευταία πράξη του δράματος. Όταν χάνεις τον γονιό σου γίνεται στάχτη. Όταν χάνεις το παιδί σου, γίνεται κάρβουνο….», όπως είπε.
Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη μίλησε και για την ημέρα που κάποιος υπάλληλος του Πανεπιστημίου πρόσβαλε την Ελένη γιατί υπερασπίστηκε ένα συμφοιτητή της που δεν είχε κάρτα σίτισης. «Η Ελένη χαιρόταν να βοηθάει τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές της. Έδινε απλόχερα τις σημειώσεις της για να διαβάζουν όλοι» και επέκρινε τη γραμματεία του Παν/μίου που δεν έκανε καμία επίπληξη.
«Αγαπήστε τα παιδιά μας σα να είναι δικά σας!», είπε.
Επίσης, περιέγραψε τη σχέση που είχε με συμφοιτήτριες και συμφοιτητές της, ενώ αναφέρθηκε και στο τραγικό περιστατικό: τον βιασμό της Ελένης ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία της:

«Της έδωσαν χάπι βιασμού. Τη βίασαν και τη βιντεοσκόπησαν. Τρία καλόπαιδα, με χάπι βιασμού –επειδή εκείνη δεν έπινε- κι ενώ πήγε να κάνει καταγγελία στο Α.Τ. Ρόδου, αλλά οι αστυνομικοί την έδιωξαν γιατί είχε περάσει μια εβδομάδα από το συμβάν. Της είπαν βρες το βίντεο και φέρτο μας! Το λέω με πόνο ψυχής. Και οι δύο αστυνομικοί, έδωσαν οικειοθελώς κατάθεση στην ανακρίτρια. Αυτό δεν μας παραξενεύει;
Τι συμβαίνει στη Ρόδο και σε κάθε τουριστικό μέρος; Υπάρχουν κυκλώματα βιαστών επαγγελματίες του είδους; Το καλοκαίρι βιάζουν τουρίστριες και το χειμώνα φοιτήτριες; Πιθανολογώ ναι. Και μάλιστα χρησιμοποιούν δολώματα, κοριτσόπουλα που ήταν φοιτήτριες και έπεσαν στα νύχια κυκλωμάτων.
Προτείνω και προκαλώ το Παν/μιο Αιγαίου να βρει τα στοιχεία βιασμών φοιτητριών της τελευταίας 10ετίας, 15ετίας.
Πιστεύω ότι ακόμη κι αν τα βρουν, θα είναι πλασματικά γιατί τα περισσότερα κορίτσια καταπίνουν την πράξη. Εκεί χρειάζεται τη δύναμη για να κάνουν τις καταγγελίες που πρέπει. Είναι άγνωστες αυτές οι συμμορίες; Όλες αυτές οι εγκληματικές φυσιογνωμίες είναι γνωστές; Θεωρώ πως όχι. Είναι γνωστές. Η σιωπή είναι συνενοχή. Να μη σωπαίνουμε», τόνισε.
Κλείνοντας είπε πως επικοινωνούν με την 24χρονη Γεωργία στη Θεσσαλονίκη επειδή το κορίτσι δεν έχει γονείς και είπε:
«’Ετσι να κάνουμε ως κοινωνία. Καμία άλλη Ελένη, Γαρουφαλιά, Ζωή και Καρολάιν, τόνισε ο κ. Τοπαλούδης και ζήτησε η ποινή της ισοβίου καθείρξεως να είναι πραγματική και να μην μειώνεται».
-Επίσης, μίλησαν η κα Κατερίνα Φραντζή πρόεδρος του τμήματος μεσογειακών σπουδών και ο κ. Κυριάκος Ζερβουδάκης, πρόεδρος του διοικητικού προσωπικού, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η έρευνα για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα από την Στέλλα Μαρίνα Καταρούνα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και την Αθανασία Κοντοχρήστου, υποψήφια διδακτόρισσα, μέλος της επιτροπής ισότητας των φύλων. Η εκδήλωση την οποία συντόνισε η κα Βενετία Κάντσα, πρόεδρος της επιτροπής ισότητας των φύλων, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του τραγουδιού του Κωνσταντίνου Γερμανού «μαύρο τριαντάφυλλο», στο οποίο συμμετέχει και η Ελένη Δήμου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου