ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντώνης Καμπουράκης: «Το Καστελόριζο πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής όλων μας. Από εδώ ξεκινάει η Ελλάδα. Από δω ξεκινάει και η Ευρώπη»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
832

Ο Πρό­ε­δρος της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ένω­σης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και Δή­μαρ­χος Ρόδου, Αντώ­νης Β. Κα­μπου­ρά­κης συμ­με­τεί­χε στην εκ­δή­λω­ση με θέμα «Η Νη­σιω­τι­κό­τη­τα ως Προ­τε­ραιό­τη­τα για το Μέλ­λον της Ευ­ρώ­πης» που διορ­γα­νώ­θη­κε το Σάβ­βα­το 12 Φε­βρουα­ρί­ου στο Δη­μαρ­χείο Κα­στε­λό­ρι­ζου με πρω­το­βου­λία και συμ­με­το­χή του Ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών αρ­μό­διου για Ευ­ρω­παϊ­κά Θέ­μα­τα, Μιλ­τιά­δη Βαρ­βι­τσιώ­τη και σε συ­νερ­γα­σία με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου στο πλαί­σιο της Διά­σκε­ψης για το Μέλ­λον της Ευ­ρώ­πης.

Ο κ. Κα­μπου­ρά­κης συ­νε­χά­ρη τον κ. Βαρ­βι­τσιώ­τη για την πρω­το­βου­λία, ανα­φέ­ρο­ντας στην ομι­λία του ότι έχει σπου­δαία συμ­βο­λι­κή ση­μα­σία να βρί­σκε­ται το Κα­στε­λό­ρι­ζο στο κέ­ντρο του δια­λό­γου για το μέλ­λον της Ευ­ρώ­πης.

«Πρώτα απ’ όλα, εκ μέ­ρους όλης της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης του Νό­τιου Αι­γαί­ου, θέλω να συγ­χα­ρώ τον Υπουρ­γό μας, τον Μιλ­τιά­δη Βαρ­βι­τσιώ­τη για την πρω­το­βου­λία και την ευ­και­ρία αυτής της συ­νά­ντη­σης σή­με­ρα, εδώ στο ακρι­τι­κό Κα­στε­λό­ρι­ζο.

Είναι με­γά­λο στοί­χη­μα για το νησί, όπως και για όλα τα Δω­δε­κά­νη­σα, να έρ­χο­νται πιο κοντά στο κέ­ντρο της Ευ­ρώ­πης. Έχει λοι­πόν εξαι­ρε­τι­κά σπου­δαία συμ­βο­λι­κή ση­μα­σία να είναι σή­με­ρα το Κα­στε­λό­ρι­ζο στο κέ­ντρο του δια­λό­γου για το μέλ­λον της Ευ­ρώ­πης, ει­δι­κά σε ό,τι αφορά τη βιω­σι­μό­τη­τα των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών, υπό τη σκιά μεί­ζο­νων προ­βλη­μά­των της πα­γκό­σμιας ατζέ­ντας όπως είναι η κλι­μα­τι­κή απει­λή, οι με­τα­να­στευ­τι­κές ροές και η γε­ω­πο­λι­τι­κή της ενέρ­γειας.

Όμως η πα­ρου­σία σας εδώ κύριε Υπουρ­γέ όπως και η συμ­με­το­χή στις ερ­γα­σί­ες τριών συ­να­δέλ­φων σας Υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών από την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιρ­λαν­δία, εκτός από συμ­βο­λι­κή έχει θε­σμι­κή και ου­σια­στι­κή ση­μα­σία. Είναι ένα μή­νυ­μα πως για το κοινό ευ­ρω­παϊ­κό μας σπίτι, το Κα­στε­λό­ρι­ζο είναι η πόρτα της αυλής. Και όχι μόνο είναι αυ­το­νό­η­το πως είναι ανα­πό­σπα­στο τμήμα του κοι­νού ευ­ρω­παϊ­κού σπι­τιού αλλά πρέ­πει να τύχει και ει­δι­κής προ­σο­χής καθώς κα­νείς σώ­φρων άν­θρω­πος δεν αφή­νει αφύ­λα­χτη την αυ­λό­πορ­τά του. Ούτε την αφή­νει στην τύχη της. Διότι γνω­ρί­ζει πως όποιος τον επι­βου­λεύ­ε­ται, μετά την αυ­λό­πορ­τα θα βρε­θεί απο­θρα­συ­σμέ­νος στην αυλή και αμέ­σως μετά μέσα στο ίδιο το σπίτι.

Η Ευ­ρώ­πη λοι­πόν δη­λώ­νει πα­ρού­σα σε ένα νησί, που μπο­ρεί να είναι το απώ­τα­το γε­ω­γρα­φι­κό ση­μείο της πα­τρί­δας μας, μπο­ρεί να είναι το σύ­νο­ρο της Ευ­ρώ­πης, πρέ­πει να είναι όμως στο κέ­ντρο της προ­σο­χής όλων μας. Από εδώ ξε­κι­νά­ει η Ελ­λά­δα. Από δω ξε­κι­νά­ει και η Ευ­ρώ­πη», δή­λω­σε ο κ. Κα­μπου­ρά­κης, συ­μπλη­ρώ­νο­ντας ότι:

«Όνει­ρό μας είναι να δούμε τον γε­ω­γρα­φι­κό πε­ρί­γυ­ρό μας να με­τα­μορ­φώ­νε­ται σε μία ει­ρη­νι­κή, δη­μο­κρα­τι­κή και ευ­η­με­ρού­σα πε­ριο­χή. Επέν­δυ­ση στην ανά­πτυ­ξη είναι η σωστή απά­ντη­ση. Διότι ανά­πτυ­ξη ση­μαί­νει ευ­και­ρί­ες, δου­λειές, ει­σο­δή­μα­τα, τζί­ροι, οι­κο­γέ­νειες, χα­ρού­με­νες φωνές παι­διών. Την πε­ρί­ο­δο της ακμής του, το Κα­στε­λό­ρι­ζο είχε την υψη­λό­τε­ρη πυ­κνό­τη­τα πλη­θυ­σμού πα­γκο­σμί­ως, 700 κά­τοι­κοι ανά τ.χλμ! Κι αυτός θα έπρε­πε να είναι ο στό­χος και σή­με­ρα.

Η αξιο­ποί­η­ση των το­πι­κών ανα­πτυ­ξια­κών πλε­ο­νε­κτη­μά­των βα­σί­ζε­ται στη συ­ντο­νι­σμέ­νη προ­σπά­θεια πε­ρισ­σο­τέ­ρων του ενός πα­ρα­γό­ντων. Τί­πο­τα αλη­θι­νά με­γά­λο δεν μπο­ρεί να είναι έργο ενός. Χρειά­ζο­νται ευ­ρω­παϊ­κές πο­λι­τι­κές, χρειά­ζε­ται και η στενή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή συ­νερ­γα­σία της κε­ντρι­κής, πε­ρι­φε­ρεια­κής και το­πι­κής διοί­κη­σης, των κοι­νω­νι­κών και οι­κο­νο­μι­κών εταί­ρων.

Και είναι κοινό χρέος να υπάρ­ξουν κί­νη­τρα για την έξοδο από την εσω­στρέ­φεια και την απο­μό­νω­ση, να αν­θί­σει η ελ­πί­δα και να δια­σφα­λι­στεί η προ­ο­πτι­κή ενός βιώ­σι­μου αύριο.

Οι ιδέες και οι προ­τά­σεις που μπαί­νουν στο τρα­πέ­ζι για τις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές της Ευ­ρώ­πης και ει­δι­κό­τε­ρα για τη βιω­σι­μό­τη­τα και τη λε­γό­με­νη «μπλε οι­κο­νο­μία» των ακρι­τι­κών νη­σιών μας είναι ασφα­λώς στη σωστή κα­τεύ­θυν­ση και δεί­χνουν πραγ­μα­τι­κά την κοινή ευ­ρω­παϊ­κή θέ­λη­ση να μη μεί­νει κα­νέ­νας πίσω».

Κα­τα­λή­γο­ντας, ο πρό­ε­δρος της ΠΕΔ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και Δή­μαρ­χος Ρόδου, Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης, ανέ­φε­ρε ότι το μέλ­λον της Ευ­ρώ­πης, εξαρ­τά­ται από το πως θα μοιά­ζει το μέλ­λον του Κα­στε­λό­ρι­ζου, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η «αυ­λό­πορ­τα» όλη της Ευ­ρώ­πης, πρέ­πει να τύχει μιας ει­δι­κής με­τα­χεί­ρι­σης, ώστε πέρα από τις δρά­σεις με­σο­μα­κρο­πρό­θε­σμης ανά­πτυ­ξης να προ­βλε­φθούν και μέτρα άμε­σης από­δο­σης. Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, ο κ. Κα­μπου­ρά­κης ανέ­φε­ρε τα εξής:

«Το ακρι­τι­κό Κα­στε­λό­ρι­ζο, η αυ­λό­πορ­τα όλη της Ευ­ρώ­πης, πρέ­πει να τύχει μιας ει­δι­κής με­τα­χεί­ρι­σης ώστε πέρα από τις δρά­σεις με­σο­μα­κρο­πρό­θε­σμης ανά­πτυ­ξης να προ­βλε­φθούν και μέτρα άμε­σης από­δο­σης. Και κατά την άποψή μας το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο που θα μπο­ρού­σε να απο­δώ­σει άμεσα είναι τα φο­ρο­λο­γι­κά μέτρα. Σκε­φτεί­τε την ανα­πτυ­ξια­κή δυ­να­μι­κή που θα πυ­ρο­δο­τού­σε ένα αφο­ρο­λό­γη­το λι­μά­νι… Σκε­φτεί­τε το επεν­δυ­τι­κό εν­δια­φέ­ρον που θα προ­σέλ­κυε ο μη­δε­νι­κός φόρος για επι­χει­ρή­σεις που θα λει­τουρ­γού­σαν στο νησί και το προ­σω­πι­κό τους θα διέ­με­νε του­λά­χι­στον έξι μήνες το χρόνο εδώ…

Γνω­ρί­ζου­με ασφα­λώς και τους δη­μο­σιο­νο­μι­κούς πε­ριο­ρι­σμούς που υπάρ­χουν και τους ενιαί­ους κα­νό­νες που πρέ­πει να διέ­πουν τη φο­ρο­λο­γι­κή. Όμως εξαι­ρέ­σεις πάντα υπήρ­χαν και πάντα υπάρ­χουν. Οι ευ­ρω­παϊ­κές αξίες δια­κυ­βεύ­ο­νται στο Κα­στε­λό­ρι­ζο και πρέ­πει να κα­τα­δεί­ξου­με πως είναι αδια­πραγ­μά­τευ­τες.

Γι’ αυτό και είναι πολύ ση­μα­ντι­κό, όλοι μας – ο κα­θέ­νας από το δικό του πόστο ευ­θύ­νης – να ενι­σχύ­σου­με ένα μή­νυ­μα που σχε­τί­ζε­ται ευ­θέ­ως με τον πυ­ρή­να της ση­με­ρι­νής συ­ζή­τη­σης. Όσο πα­ρά­δο­ξο κι αν ακού­γε­ται, το πως θα μοιά­ζει το μέλ­λον της Ευ­ρώ­πης εξαρ­τά­ται από το πως θα μοιά­ζει το μέλ­λον του Κα­στε­λό­ρι­ζου.

Ο ρόλος της πο­λι­τι­κής είναι να προ­τεί­νει ένα μέλ­λον και να εξα­σφα­λί­ζει όλες τις ανα­γκαί­ες προ­ϋ­πο­θέ­σεις ώστε να κα­τα­στεί εφι­κτό. Αυτή είναι και η πο­λι­τι­κή ευ­θύ­νη όλων μας, σε όλα τα επί­πε­δα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.