Τοπικές Ειδήσεις

Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του Κτηματολογίου και των Δικαστηρίων – Στη Pόδο ο γ.γ. του υπ. Δικαιοσύνης

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες στη Ρόδο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής. Αφορμή για την επίσκεψη έδωσε το Κτηματολόγιο Ρόδου, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου, λόγω της επικινδυνότητας του κτηρίου.
Ο κ. Αλεξανδρής, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παππά, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλη Περίδη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή και μέλη του ΔΣΡ, επισκέφθηκε το Κτηματολόγιο και το Δικαστικό Μέγαρο και είχε την ευκαιρία να δει εκ του σύνεγγυς τα υπάρχοντα κτηριακά προβλήματα. Συνομίλησε με τον πρόεδρο Πρωτοδικών και επισκέφθηκε το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Δήλωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε την εκταμίευση ποσού 600.000 ευρώ για την ανακαίνιση του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το Κτηματολόγιο, ενώ δήλωσε ανοικτός και σε κάθε άλλη πρόταση που θα του κατατεθεί από διοικήσεις των δικαστηρίων και του Κτηματολογίου για το στεγαστικό ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, πρόκειται για προβλήματα ετών απαιτείται όμως μία άμεση λύση ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια το Κτηματολόγιο. Ανέφερε επίσης ότι έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια να κατατεθούν κάποια έγγραφα για την συμπλήρωση της σχετικής μελέτης, ώστε να εξεταστεί κατά πόσο θα μπορέσει το Υπουργείο να εκταμιεύσει το απαιτούμενο ποσό και για την ανακαίνιση του Δικαστικού Mεγάρου.


«Γίνεται μία προσπάθεια να επιλυθούν προβλήματα ετών. Όλα όσα είδα στο Κτηματολόγιο δεν προέκυψαν τους τελευταίους μήνες. Έχουν μία βαθιά από άποψη ιστορικότητας και χρονικής διάρκειας, καταγωγή. Όμως, με το να εξηγεί κανείς μόνιμα τι έχει φταίξει στο παρελθόν, δεν βελτιώνει το παρόν και δεν προδιαγράφει το μέλλον. Με την έννοια αυτή, προχωρήσαμε στην έγκριση της πίστωσης που ζητήθηκε για την ανακατασκευή του Εθνικού Κτηματολογίου. Ταυτόχρονα περιμένουμε κάποια επιπρόσθετα έγγραφα από την Περιφέρεια για τη συμπλήρωση μίας μελέτης για να δούμε εάν θα μπορέσουμε να εγκρίνουμε και το ποσό για την ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου. Ταυτόχρονα, θα εξετάσουμε όλες τις άλλες λύσεις για την ευρύτερη επίλυση του προβλήματος του Δικαστικού Μεγάρου και του Κτηματολογίου στη Ρόδο. Η πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε και να δοθεί καταρχήν η δυνατότητα να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη στο επίπεδο της απονομής της και στο επίπεδο του Εθνικού Κτηματολογίου και να μπορέσουν όλοι με τη δική τους συνεισφορά να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Από τη δική μας πλευρά στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής και συμπλήρωσε τα εξής:
«Είναι προφανές ότι πρόκειται για παλαιά κτήρια τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν προβλήματα ως εκ της παλαιότητάς τους. Σαφώς και χρειάζεται μια πολύ σημαντική επένδυση για να επιδιορθωθούν. Θα πρέπει να δοθεί μία άμεση λύση και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να κινηθούμε για να επιλύσουμε την άμεση ανάγκη».

Η μεταστέγαση
του Δικαστικού Μεγάρου
Σχετικά με την μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου, ο κ. Αλεξανδρής είπε ότι δεν αποφασίζει γι’ αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι τοπικές διοικήσεις προτείνουν και τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Αναλυτικότερα ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε τα εξής: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει αυτό που επιθυμεί η διοίκηση του δικαστικού μεγάρου που στεγάζει τη Δικαιοσύνη και το Κτηματολόγιο. Αφού υποβληθεί το αίτημα και αφού γίνει κτηριολογικό πρόγραμμα από την Τεχνική Διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έρχεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που θα κρίνει εάν είναι επαρκείς οι προτεινόμενοι χώροι. Στη λύση που είχε προταθεί λ.χ. για το Κτηματολόγιο, έκρινε ότι οι χώροι δεν ήταν επαρκείς.
Δεν μπορούμε ως κεντρική Διοίκηση να γνωρίζουμε ποιοι χώροι μπορούν να εξυπηρετήσουν. Η τοπική κοινωνία τους γνωρίζει καλύτερα. Πρέπει να προταθούν από τις τοπικές διοικήσεις και να γίνουν δεκτοί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επιλέγει χώρους. Είναι αρωγός προσπαθειών. Είναι πάντα σημαντική η ευθύνη των διοικήσεων των δικαστικών μεγάρων. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και τα μέγαρα αυτοδιοικούνται. Δεν κάνει διαγωνισμούς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε αναθέσεις».
Τέλος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι παρόμοια διαδικασία με την ανακαίνιση του Κτηματολογίου θα κινηθεί και για το Δικαστικό Μέγαρο. «Δίνουμε λοιπόν τα 600.000 για την ανακαίνιση του Κτηματολογίου. Η Περιφέρεια θα κάνει το διαγωνισμό και παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το δικαστικό μέγαρο. Εάν υπάρχουν άλλες σκέψεις για μερική λειτουργία, μπορεί η διοίκηση του Κτηματολογίου να την υποβάλει στο Υπουργείο και δεν θα έχουμε αντίρρηση να εγκρίνουμε μερική λειτουργία εκτός των χώρων που βεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές ότι είναι ακατάλληλοι», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής.

Βασίλης Περίδης
Για την επίσκεψη του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Αλεξανδρή, ο πρόεδρος του ΔΣΡ, Βασίλης Περίδης, δήλωσε τα εξής: «Ο κ. Αλεξανδρής έχει επισκεφθεί το Κτηματολόγιο και το Δικαστικό Μέγαρο και έχει ίδια αντίληψη για την επικρατούσα κατάσταση. Τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος όσο και οι διοικήσεις του Κτηματολογίου και των δικαστηρίων θα προτείνουν τις λύσεις. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα είναι γόνιμη. Ήδη έχει βοηθήσει σημαντικά καθώς επίκειται η εκταμίευση του ποσού των 600.000 ευρώ για την επισκευή του Κτηματολογίου.

Γιάννης Παππάς
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Γιάννης Παππάς, δήλωσε ότι ο κ. Αλεξανδρής μέσα από το γόνιμο διάλογο με τους τοπικούς παράγοντες αλλά και έχοντας πλέον ίδια άποψη των κτηριακών προβλημάτων, συναισθάνθηκε την ανάγκη του να λειτουργεί το Κτηματολόγιο της Ρόδου.
«Ευχαριστώ τον κ. Αλεξανδρή και βεβαίως τον υπουργό κ. Κ. Τσιάρα διότι δόθηκε άμεσα εντολή για την εκταμίευση του ποσού των 600.000 ευρώ για την ανακαίνιση του κτηρίου όπου στεγάζεται το Κτηματολόγιο Ρόδου. Ο κ. Αλεξανδρής είδε από κοντά τα προβλήματα και άκουσε τις απόψεις όλων και είχε την ευχέρεια να διαπιστώσει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να είναι ανοικτό το Κτηματολόγιο, καθώς ο ρόλος του είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του νησιού μας και για τις περιουσίες των Ροδιτών και των Ροδιτισσών. Ακούστηκαν πολλές προτάσεις και ήδη δόθηκε εντολή από τον Γ.Γ. στον υπεύθυνο του Κτηματολογίου να προχωρήσει σε άμεση έρευνα και σε συγκέντρωση προσφορών προκειμένου για να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στην οροφή ώστε να καθαρίσει όλος ο χώρος σύντομα για να τεθεί ξανά σε λειτουργία το κτηματολόγιο με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους συναλλασσόμενους και παράλληλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκληρωτική ανακαίνιση του κτηρίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.
Συνάντηση στην Περιφέρεια
Σήμερα το πρωί, ο κ. Π. Αλεξανδρής αναμένεται να έχει συνάντηση εργασίας με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκο, ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε τα εξής:
«Το πρόβλημα με το κτήριο που στεγάζει το Κτηματολόγιο της Ρόδου είναι σοβαρό. Και προφανώς δεν αφορά μόνο την ασφάλεια εργαζομένων και συναλλασσομένων αλλά και την ήδη, βαριά, δοκιμαζόμενη οικονομία.
Απο τον Ιούλιο του 2020, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας έχουν παραδώσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έκθεση με την οποία κρίνουν το κτήριο ακατάλληλο για χρήση και μελέτη για την πλήρη αποκατάστασή του.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε τον προϋπολογισμό του έργου και αυτό που απομένει για την επισκευή του κτηρίου είναι η μεταφορά του Κτηματολογίου σε άλλο χώρο. Μάλιστα, ο Δήμος Ρόδου διέθεσε κτήριο για την μετεγκατάστασή του, το οποίο αξιολογήθηκε απο την ειδική επιτροπή, που η νομοθεσία προβλέπει, και κρίθηκε κατάλληλο.
Χαιρόμαστε που θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα με τον Γ. Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνο Αλεξανδρή κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο.
Με οδηγό την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, όλα αντιμετωπίζονται».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου