Τοπικές Ειδήσεις

Η κυβέρνηση εκταμιεύει €9,5 εκατ. σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Χίο και Σάμο

Παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω στην υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού της. Οι θερινοί μήνες πλησιάζουν ολοταχώς, μία ενδεχόμενη νέα αύξηση των ροών θα διογκώσει περαιτέρω τα καταγεγραμμένα προβλήματα και πλέον το μείζον ζητούμενο είναι να προχωρήσουν άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου. Οι εργασίες για την κατασκευή των πέντε δομών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, με στελέχη της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι ο διάλογος με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης υπήρξε εξαντλητικός, εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

“Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιό μας να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές”, σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διεμήνυσε, από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι ο διάλογος δε μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. “Είναι κάτι το οποίο είναι πιεστικό, είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία περιμένει να το δει να υλοποιείται. Και η κοινωνία είναι μαζί μας όσον αφορά την κατεύθυνση των βασικών αξόνων του σχεδίου μας. Ένας από αυτούς τους άξονες είναι και οι κλειστές δομές και προχωρούμε στην κατασκευή τους. Δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Κι αυτό, προκειμένου να έχουμε τις κλειστές δομές σε λειτουργία το καλοκαίρι, για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αυξημένες ροές”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του εκπροσώπου της κυβέρνησης. “Η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, αφορά πολλά άλλα ζητήματα πέρα από τις  κλειστές δομές. Αφορά στο πρόγραμμα “Αλληλεγγύη”, δηλαδή τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ζητήματα υποδομών, υγείας, εκπαίδευσης, προσλήψεων εντόπιου προσωπικού. Στο ερώτημα πότε θα κλείσουν οι σημερινές δομές, η απάντηση είναι: Οι σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές στα πέντε νησιά, θα κλείσουν μόλις  ανοίξουν οι κλειστές δομές”, είναι το μήνυμα που απευθύνουν στελέχη.

Έρχεται η ενίσχυση των δήμων

Σε χρόνο παράλληλο με την εφαρμογή των τεσσάρων αξόνων της στρατηγικής της (αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών, δημιουργία κλειστών δομών) η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του οξυμμένου προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκταμιευθούν άμεσα 9.491.400 ευρώ, προκειμένου να χορηγηθούν στους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες. Πρόκειται για το ποσό που προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος για κάθε διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας. Παράλληλα και σε συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, στο προσκήνιο έρχεται η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους, που επιβαρύνθηκαν με την φιλοξενία μεταναστών το 2019. Ενδεικτικά πρώτοι στη λίστα είναι:

-Ο δήμος Μυτιλήνης που θα λάβει σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ.

-Ο δήμος Ανατολικής Σάμου που θα λάβει 1.128 εκατομμύριο ευρώ.

-Ο δήμος Χίου, που θα λάβει σχεδόν 880.000 ευρώ.

-Ο δήμος Κω, που θα λάβει σχεδόν 560.000 ευρώ και

-Ο δήμος Λέρου, που θα λάβει σχεδόν 390.000 ευρώ.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κυβέρνηση προσδοκά ότι τα μέτρα που έχουν έρθει στο προσκήνιο θα αποδώσουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους τρεις κομβικούς μήνες. Αυτό θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό και το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τα κλειστά κέντρα που επρόκειτο να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα. “Θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή σε όλες τις περιφέρειες. Με κάποια εξαίρεση μίας ή δύο για ευνόητους λόγους. Υπάρχουν περιφέρειες, οι οποίες είναι αρκετά κάτω από το όριο, που είχαμε θεσπίσει, δηλαδή το 1% του πληθυσμού, στις οποίες θα έχουμε σαν προτεραιότητα να μεταφέρουμε κόσμο από τα νησιά. Αυτό όμως μένει να φανεί, καθώς εξαρτάται από τον βαθμό που δε θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία που έχουν να κάνουν με την αποσυμφόρηση των νησιών μας πρώτα. Και ανάλογα θα δούμε πως θα κινηθούμε στο ζήτημα της ενδοχώρας”, σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

πηγή capital.gr

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου