Ειδήσεις

Γεραπετρίτης: Κανονικά το πρόστιμο των €100 στους ανεμβολίαστους 60+ ετών

«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης. Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται δια του υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου και ήταν πάρα πολύ σαφής. Μπορεί βεβαίως ο κάθε Υπουργός να έχει μια άποψη για το ζήτημα, η κυβερνητική γραμμή όμως είναι μία και ενιαία και θέλω να είμαι κατηγορηματικός, ότι από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό».

Αυτά τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ πρόσθεσε πως «όλα τα διαδικαστικά ζητήματα επιλύονται, καθώς, μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές αστοχίες επειδή τα μητρώα δεν είναι πάντοτε ενημερωμένα, οπότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες βεβαιώσεις για πρόσωπα που δεν θα έπρεπε ή να υπάρξουν διπλές βεβαιώσεις, αυτά θα είναι πολύ μεμονωμένα φαινόμενα».

Υπάρχει, επεσήμανε, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διευκόλυνση των πολιτών, έτσι ώστε εκεί να καταθέτουν τις ενστάσεις τους και αμέσως να ανακαλείται το πρόστιμο αν πράγματι δεν υπάρχει ανταπόκριση στον νόμο. «Ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων των πολιτών που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Η προθεσμία είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου. Υπάρχει ήδη η πλατφόρμα η οποία λειτουργεί για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κάνει την τρίτη δόση στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει ακόμα την πολιτεία. Είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξει εφαρμογή του νόμου, οι όποιες τεχνικές ατέλειες θα διορθωθούν στην πορεία».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε υγειονομικούς και ηλικιακές ομάδες

Ερωτηθείς ο υπουργός επικρατείας για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματικές ή σε άλλες ηλιακές ομάδες και για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Γεραπετρίτης, σημείωσε πως «είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό. «Οι αποφάσεις θα υπάρξουν σύντομα για τα ζητήματα αυτά. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, ξεκινώντας από την πειθώ και προχωρώντας σε κάθε δυνατότητα διευκόλυνσης με κίνητρα για τους εμβολιασμένους ή ακόμα και αντικίνητρα για αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τελευταίο καταφύγιο παραμένει η υποχρεωτικότητα είτε σε ηλικιακή κατηγορία είτε σε επαγγελματική. Στην παρούσα φάση, μόνο η ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που εμφανίζονται».

Θα υπάρξουν στοχευμένες ενισχύσεις σε πληττόμενες κατηγορίες

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, ο Υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση στο μέτρο των δημοσιονομικών αντοχών παρεμβαίνει όπου αυτό είναι αναγκαίο, για την συμβολή στο ενεργειακό κόστος, από το 2021 στα νοικοκυριά και πλέον και στις επιχειρήσεις. «Όταν μιλάμε όμως για τέτοιου τύπου οριζόντιες μειώσεις όπως είναι στον ΦΠΑ, καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο η ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση δεν το αντέχει. Θα υπάρξουν στοχευμένες ενισχύσεις, όπως έχουν υπάρξει σε όλες τις πληττόμενες κατηγορίες. Προφανώς θα υπάρξει ενίσχυση και των εργαζομένων για τις πληττόμενες κατηγορίες επαγγελμάτων όπου υπήρξε με κρατική επιβολή περιορισμός από την αρχή του τρέχοντος έτους, προφανώς θα υπάρξει ενίσχυση για τα ευάλωτα νοικοκυριά αν αυτό απαιτηθεί, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντιο μέτρο που μπορεί να πλήξει την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».

Εκφράζοντας την εκτίμησή του για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «μπορεί να έχουμε μια συγκρατημένη βιώσιμη αισιοδοξία, ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». «Είχαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση σήμερα που αφορά τον τουρισμό, το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξή του, έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες και η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε μια πολύ καλή ανάκαμψη όταν μας το επιτρέψει η πανδημία, πιστεύω και εντός του έτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Δευτέρα ξεκινά η εκπαίδευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα βίας στα ΑΕΙ, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «τα φαινόμενα βίας που εμφανίζονται στο πανεπιστήμιο και εμφανίζονται δυστυχώς διαχρονικά, είναι μια βαθύτατη παθολογία του ακαδημαϊκού χώρου, την οποία η παρούσα διακυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη μέρα να μπορέσει σταδιακά να την περιορίσει».

Όπως εξήγησε, η πρώτη και βασική πρωτοβουλία, ήταν η κατάργηση αυτού του κακώς εννοούμενου ασύλου, που στην πραγματικότητα δεν διασφάλιζε καμία ελευθερία έκφρασης, είπε, αλλά αντίθετα αποτελούσε ουσιαστικά έναν άτυπο θεσμικό υποδοχέα για την οποιαδήποτε μορφή βιαιοπραγίας. «Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή είναι πολύ εμφανείς, βεβαίως απαιτείται και η σύμπραξη των πρυτανικών αρχών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΑΠΘ όπου είχαμε καταλήψεις επί δεκαετίες οι οποίες παύουν τώρα πλέον να υφίστανται».

Στην συνέχεια υπήρξε μια σημαντική νομοθεσία, συμπλήρωσε ο Υπουργός, που έθετε το πλαίσιο της ασφάλειας εντός των πανεπιστημίων. «Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πολλές δράσεις που έχουν αναληφθεί και οι οποίες απαιτούν επίσης και μια δράση εκ μέρους των πανεπιστημιακών αρχών, όπως είναι κατεξοχήν τα σχέδια ασφαλείας που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε πανεπιστήμιο και η πανεπιστημιακή αστυνομία που έχει ψηφιστεί, όπου έγιναν όλα τα αναγκαία στάδια όπως έπρεπε».

Την Δευτέρα, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ξεκινά η εκπαίδευση για τους πρώτους 400 προσληφθέντες, στην Κομοτηνή. «Για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση του παθολογικού φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια. Η μακροχρόνια αδράνεια δεν ωφέλησε. Παρότι υπήρχαν τα εργαλεία έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, δεν είχαμε καμία απολύτως πρόοδο, είχαμε μια σαφέστατη καταπίεση από την μειοψηφία απέναντι στην πλειοψηφία των φοιτητών οι οποίοι ήθελαν να έχουν έναν δικό τους πανεπιστημιακό χώρο που να κυκλοφορεί ελεύθερα η γνώση και η μάθηση».

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου