Ειδήσεις

Le Monde και Reppublica ακτινογραφούν το πρόγραμμα της ΝΔ

Δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας και της Ιταλίας αφιέρωσαν δημοσιεύματα στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο παρουσίασε το προηγούμενο Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς. «Ο κ.Σαμαράς υπόσχεται επιπλέον λιτότητα στους Ελληνες» γράφει η γαλλική Le Monde. Ο Ελληνας πρωθυπουργός βάζει φρένο στις περικοπές και υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις, επισημαίνει το άρθρο της ιταλικής La Reppublica.

«Μπορεί να υπήρξε διακριτικός για το θέμα τους χρέους, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο “επαναδιαπραγμάτευση”, εντούτοις, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι υπεσχημένες φορολογικές ελαφρύνσεις δεν θα είναι δυνατές χωρίς μια βοήθεια για το χρέος. Τη βοήθεια αυτή η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να την προσδοκά από τους πιστωτές της, παρά την έξοδό της από τη “μνημονιακή εποχή”» γράφει η συντάκτρια της εφημερίδας Le Monde, Αντεά Γκιγιό.

Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού που παραθέτει το δημοσίευμα «εφόσον θεσπισθεί μια νέα μετα-μνημονιακή συμφωνία, θα είναι δυνατή η διεκδίκηση μείωσης των επιτοκίων και η επιμήκυνση πολλών ετών της περιόδου αποπληρωμής του χρέους».
Στη συνέχεια, η Αντεά Γκιγιό επισημαίνει ότι, εδώ και μήνες, ο πρωθυπουργός υπόσχεται στους Έλληνες την ελάφρυνση των φόρων, παρά τις επιφυλάξεις των πιστωτών που δεν πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία είναι αρκετά σταθερή, ώστε να επιτραπούν περικοπές στις φορολογικές εισπράξεις.

Το δημοσίευμα συνοψίζει ως εξής τις προτάσεις του πρωθυπουργού:
– Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από 1,4% του ΑΕΠ στο 1% με άμεση απόδοση των εισπράξεων στις τοπικές αρχές.
– Χαμηλότερους συντελεστές στο εισόδημα και ενιαίο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 15%. Επανεξέταση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως τις 20.000 ευρώ.
– Για την ανάκαμψη, ο κ. Σαμαράς υπόσχεται ελάχιστα βραχυπρόθεσμα και στοχεύει σε ορίζοντα 2021.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα 150 δισ. επενδύσεις για την επόμενη πενταετία και στους τομείς γεωργίας, τουρισμού, ενέργειας, περιβάλλοντος, ναυτιλίας και φαρμακοβιομηχανίας, με πρόβλεψη δημιουργίας 770.000 θέσεων εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 54 δισ.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται, πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα 150 δισ. θα προέλθουν: 38 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία, 15 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ και μόνο 6 δισ. από τις κρατικές δαπάνες. Επίσης σημειώνεται ότι υπολείπονται 90 δισ. για τα οποία ο πρωθυπουργός βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως ξένες, και υπόσχεται την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει η συντάκτρια, στόχος του πρωθυπουργού είναι «η προώθηση παντού» της ανταγωνιστικότητας, ευνοώντας την επιχειρηματικότητα, χτυπώντας τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, ή ακόμα, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
«Με άλλα λόγια, συνεχίζοντας την απορρύθμιση ώστε να καταστεί (η εργασία) πιο ευέλικτη, μια προσέγγιση που ευρέως ξεκίνησε εδώ και τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο των μνημονίων» τονίζει η Αντέα Γκιγιό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επίσης, «οι συντηρητικοί δεν θέλουν να αφήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ελεύθερο το πεδίο των κοινωνικών παρεμβάσεων, περιόρισαν όμως την κρατική δράση ώστε βραχυπρόθεσμα να μην κοστίσει τίποτα. Διότι μπορεί ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του να μην έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη λιτότητα, εντούτοις σκοπεύει να συνεχίσει την εξυγίανση του δημόσιου τομέα».

Το δημοσίευμα καταλήγει με τη φράση του Αντώνη Σαμαρά, «επιτιθέμενου» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν το κράτος δίνει κάτι χωρίς να μεγαλώνει το έλλειμμα, τότε οι πολίτες θα το έχουν για πάντα. Όταν τους υπόσχεται τα πάντα, τότε θα τους τα πάρει εκατονταπλάσια».
«Φτάνει με τις περικοπές και λιγότερους φόρους για τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά», τιτλοφορεί σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Reppublica.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε τον οδικό του χάρτη για να ολοκληρώσει την έξοδο της χώρας από την κρίση: λιγότερους φόρους για τα ακίνητα, μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και τέλος στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 770.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2021», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Έτορε Λιβίνι, «οι καινοτομίες που παρουσίασε ο Σαμαράς είναι δύο: Η μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου δημοφιλής, και η μείωση, επίσης, των φόρων για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 15%, για να ευνοηθούν οι επενδύσεις από το εξωτερικό και να δοθεί νέα ώθηση στην απασχόληση».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι “δεν θα δεχθεί άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις” (αν και η τρόικα απαιτεί επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιτότητας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου)» σημειώνει η La Reppublica και προσθέτει:
«Είναι πεπεισμένος ότι “έχοντας μπροστά τους μια αξιόπιστη χώρα και αξιόπιστους συνομιλητές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναινέσουν σε επιμηκύνσεις και διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους”.
» Είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος -όπως κάνουν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ- αναφέρεται στη δυνατότητα μιας χαλαρής, soft αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους».

Ο Έ. Λιβίνι υπογραμμίζει, επίσης, πως σε ό,τι αφορά τα άλλα κεφάλαια του προγράμματος, ισχύει η ατζέντα των περασμένων ετών και αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει να καλύψει τη διαφορά τριών με τεσσάρων μονάδων, που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, στην προτίμηση ψήφου, έναντι τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και η προσπάθεια αυτή, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, γίνεται πιο δύσκολη.

Σε περίπτωση νίκης, -ολοκληρώνει η ιταλική εφημερίδα- «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πετύχει κάποιες περιορισμένες παροχές από τους διεθνείς εταίρους, για να μπορεί να τις παρουσιάσει στους ψηφοφόρους του. Θα υπογράψει τη λήξη της προστασίας της τρόικας, αποταμιεύοντας την τελευταία δόση οικονομικής βοήθειας, ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Και θα ακολουθήσει τον δρόμο του, ελπίζοντας το κοινωνικό δράμα της χώρας να μπορέσει, αργά η γρήγορα, να περιοριστεί, χάρη στις θετικές συνέπειες της οικονομικής ανάκαμψης».

‘ Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου