Ειδήσεις

Οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν πετρέλαιο θέρμανσης

Εν όψει του χιονιά που αναμένεται να έλθει στα μέσα της εβδομάδας το θέμα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης καθίσταται και πάλι ιδιαίτερα επίκαιρο. Ήδη η τιμή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1,050 ευρώ/λίτρο  κατά τι μειωμένη σε σχέση με το 1,080 πριν λίγες εβδομάδες ωστόσο οι πωλήσεις είναι μειωμένες. Το πρόβλημα αγγίζει τους μισούς Έλληνες, αφού το 45,3% των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών και το 26% του συνόλου των νοικοκυριών δεν μπορει να πληρώσει για θέρμανση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ  το 26% δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση το Χειμώνα, ενώ  ειδικά όσον αφορά στα φτωχά νοικοκυριά, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 45,3%.

Αναλυτικά σύμφωνα με  τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα για τον πληθωρισμό η ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι υψηλότερη κατά 14,7% σε σχέση με πέρσι, ενώ ακριβότερο κατά 13,1% είναι και το φυσικό αέριο.

α στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίμων δείχνουν ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θέρμανσης καταγράφονται:

– στη Μυτιλήνη (1,22 ευρώ)

– στις Κυκλάδες (1,244 ευρώ)

– στη Σάμο (1,18 ευρώ)

– στη Μαγνησία (1,146 ευρώ)

– στη Θεσπρωτία (1,142 ευρώ)

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η Απόφαση για την αναδρομική επιδότηση περσινών δικαιούχων με 15 εκατ. ευρώ συνολικά, είναι θέμα ημερών. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη περσινή Απόφαση είχε πάρει ΦΕΚ στις 27 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η αυξημένη επιδότηση δεν θα περιοριστεί, όπως πέρσι, σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές (Α’ Ζώνη), αλλά θα μοιραστεί αναλογικά σε όλη την Επικράτεια, το τελικό ποσό για τους δικαιούχους θα είναι μικρό.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου