Τοπικές Ειδήσεις

«Φόβος και τρόμος» έχουν καταστεί και στη Ρόδο οι κυβερνοαπατεώνες!

Eνα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις παραμένουν οι κυβερνοαπατεώνες οι οποίο προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες για να τους αποσπάσουν χρήματα.
Ψεύτικα mail τις τελευταίες ημέρες έχουν κατακλύσει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία Ροδίων από δήθεν τράπεζες, τα οποία είναι εξόχως παραπλανητικά γι’ αυτό και στα πιστωτικά ιδρύματα έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός!
Ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρουν ως αποστολέα δήθεν την Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, χρησιμοποιώντας πλέον πιο εξειδικευμένους τρόπους, δίνοντας έμφαση στα προϊόντα και την παροχή υπηρεσιών των τραπεζών για να παραπλανήσουν τους πολίτες και να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο πιστευτά.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η εξαιρετική ποιότητα αντιγραφής, γι αυτό και πολλοί χρήστες αρχικά δεν θεώρησαν ότι πρόκειται περί απάτης.
Στη «δ» έγιναν πολλές καταγγελίες τις τελευταίες ημέρες από πολίτες σε μια προσπάθεια να προειδοποιήσουν για τη δράση των επιτήδειων στη Ρόδο, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί και τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σε επικοινωνία της «δ» με τις συγκεκριμένες τράπεζες κατέστη σαφές για ακόμα μια φορά, ότι ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρόκειται να τους ζητηθούν προσωπικά στοιχεία, κωδικοί πρόσβασης, μέσω mail και καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα εξαπάτησης με πρόσχημα τη δήθεν διασφάλιση των τραπεζικών συναλλαγών, που όμως ουσιαστικά πρόκειται για την πιο εξελιγμένη προσπάθεια των επιτήδειων να υφαρπάξουν χρήματα από καταθέτες.
Συμπολίτες μας απέστειλαν στην «δ» mail που ελάμβαναν και τα οποία είναι πράγματι παραπλανητικά. Γι’ αυτό εφιστάται η προσοχή των χρηστών του διαδικτύου, καθώς πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να εξαπατηθεί και να βρεθεί χρεωμένος από τη μια στιγμή στην άλλη!
Στα ψεύτικα mail οι καταναλωτές καλούνται μέσω άλλου συνδέσμου που παρατίθεται να μπουν σε άλλο περιβάλλον το οποίο είναι πιστό αντίγραφο δεν έχει καμία σχέση με τις επίσημες ιστοσελίδες των Τραπεζών, όπου καλούνται να καταχωρίσουν τα προσωπικά τους στοιχεία τα οποία αποστέλλονται απευθείας στους απατεώνες!
Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση!
Παρόμοια περιστατικά, όπως προέκυψε από ρεπορτάζ της «δ», έχουν καταγραφεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε πολλές περιπτώσεις, οι καταναλωτές που έπεσαν στην παγίδα των επιτήδειων και καταχώρισαν τα προσωπικά τους στοιχεία, είδαν να αδειάζουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί μέσα σε λίγα λεπτά!
Να σημειωθεί ότι δεκάδες άλλοι συμπολίτες μας έχουν πέσει «θύματα» των απατεώνων του διαδικτύου, καθώς πρόκειται πλέον για μια χαοτική κατάσταση που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στη «δημοκρατική», η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), κλινική εγκληματολόγος, σύμβουλος οικογένειας και υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Essex κ. Κέλλυ Ιωάννου, η οποία χαρακτήρισε τους κυβερνοαπατεώνες ως «Λερναία Υδρα».
Οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω του Covid-19 έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τους απατεώνες του διαδικτύου. Εκμεταλλεύονται την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για να εξαπατούν, να διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό και να υποκλέπτουν ευαίσθητα στοιχεία ή κωδικούς με email, SMS, μηνύματα στα κοινωνικά μέσα και άλλα τεχνάσματα phishing.
Ποιες είναι οι τακτικές των απατεώνων του διαδικτύου
• Απομιμήσεις επίσημων ειδοποιήσεων για κορωνοϊό με email ή SMS
• Ψεύτικα e-shop για αγορά μασκών και απολυμαντικών
• Τηλεφωνήματα για επισκευή υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή
• Αγγελίες στο διαδίκτυο ή τα κοινωνικά δίκτυα για εικονικές θέσεις εργασίας
• Απατηλές εντολές πληρωμής με email
Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
– Τηλεφωνικά: 111 88
– Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: FEELSAFE e-Commerce
– Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Aler» : https://twitter.com/CyberAlertGR
– Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου