ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις προκαλεί ΚΥΑ για τα τουριστικά επαγγελματικά σκάφη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μαρίνα

Tην έντο­νη αντί­δρα­ση των φο­ρέ­ων του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού προ­κά­λε­σε η Κοινή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση «Όροι και προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τη διε­νέρ­γεια δρα­στη­ριό­τη­τας των πλοί­ων κυ­ρί­ως στην ανοι­χτή θά­λασ­σα για σκο­πούς χο­ρή­γη­σης απαλ­λα­γών από το φόρο προ­στι­θέ­με­νης αξίας» ζη­τώ­ντας την μη εφαρ­μο­γή της ει­δάλ­λως, όπως προει­δο­ποί­η­σαν, θα υπο­στεί­λουν την ελ­λη­νι­κή ση­μαία από τα επαγ­γελ­μα­τι­κά του­ρι­στι­κά σκάφη με απο­τέ­λε­σμα χι­λιά­δες έλ­λη­νες – μέλη των πλη­ρω­μά­των να μεί­νουν χωρίς δου­λειά με άμεσο αντί­κτυ­πο και στα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία καθώς θα χα­θούν οι ει­σφο­ρές.

Το θέμα των επι­πτώ­σε­ων στις δρα­στη­ριό­τη­τες του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού από την εφαρ­μο­γή της ΚΥΑ συ­ζη­τή­θη­κε το πρωί της Πέμ­πτης σε κοινή συ­νε­δρί­α­ση όλων των επαγ­γελ­μα­τι­κών φο­ρέ­ων που εμπλέ­κο­νται με τον θα­λάσ­σιο του­ρι­σμό. Όπως επι­ση­μάν­θη­κε ου­σια­στι­κά η κυ­βέρ­νη­ση τους αιφ­νι­δί­α­σε ενώ άγνοια δή­λω­σαν πως είχαν για το συ­γκε­κρι­μέ­νο θέμα και οι το­με­άρ­χες Ναυ­τι­λί­ας των πο­λι­τι­κών κομ­μά­των.

Επι­πλέ­ον το­νί­στη­κε πως στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης είναι κα­θα­ρά ει­σπρα­κτι­κός και όχι να συν­δρά­μει στην ανά­πτυ­ξη του κλά­δου.

Σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου που πα­ρα­χώ­ρη­σαν μετά τη συ­νε­δρί­α­ση η πρό­ε­δρος του Σω­μα­τεί­ου Ιδιο­κτη­τών Του­ρι­στι­κών Επαγ­γελ­μα­τι­κών Σκα­φών Άνευ Πλη­ρώ­μα­τος κυρία Ελένη Βρυώ­νη και ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Πλοιο­κτη­τών Ελ­λη­νι­κών Σκα­φών Του­ρι­σμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Αντώ­νης Στελ­λιά­τος επι­ση­μάν­θη­κε πως με την συ­γκε­κρι­μέ­νη ΚΥΑ μπαί­νει «τα­φό­πλα­κα» στον κλάδο.

Σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σαν χα­ρα­κτη­ρί­ζουν την από­φα­ση ως «κα­τα­στρο­φι­κή» και προ­σθέ­τουν ότι:  «Ο κύ­ριος προ­βλη­μα­τι­σμός των επαγ­γελ­μα­τιών είναι ότι η ανα­φε­ρό­με­νη ΚΥΑ, με το πρό­σχη­μα της εφαρ­μο­γής μίας Κοι­νο­τι­κής Οδη­γί­ας, χωρίς να λάβει υπόψη της την πο­λυ­νη­σια­κή γε­ω­μορ­φο­λο­γι­κή ιδιαι­τε­ρό­τη­τα που μο­να­δι­κά έχει η Ελ­λά­δα ξαφ­νι­κά ου­σια­στι­κά επι­βά­λει ΦΠΑ 24% στις αγο­ρές σκα­φών που μέχρι σή­με­ρα απαλ­λασ­σό­ταν, και επι­βα­ρύ­νει υπέρ­με­τρα τον ΦΠΑ επί όλων των υπη­ρε­σιών που πα­ρέ­χο­νται στα σκάφη, που είχαν απαλ­λα­γές, ενώ δεν προη­γή­θη­κε δια­βού­λευ­ση με τους φο­ρείς.»

Επι­πλέ­ον οι φο­ρείς του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού ανα­φε­ρό­με­νοι στις επι­πτώ­σεις από την εφαρ­μο­γή της ΚΥΑ είπαν ότι θα φύ­γουν τα σκάφη σε άλλες ση­μαί­ες και σε άλλες όμο­ρες και γει­το­νι­κές χώρες (Τουρ­κία, Αλ­βα­νία, Κρο­α­τία, Ιτα­λία και Μαυ­ρο­βού­νιο), και εξ΄ αυτού του απο­τε­λέ­σμα­τος:

1) θα μειω­θεί δρα­μα­τι­κά η δρα­στη­ριό­τη­τα ναυ­πη­γή­σε­ων, αγο­ρών και αντι­κα­τα­στά­σε­ων σκα­φών, με απο­τέ­λε­σμα ο υπό Ελ­λη­νι­κή ση­μαία στό­λος να κα­τα­στεί υπέρ­γη­ρος και μη αντα­γω­νι­στι­κός

2) θα αυ­ξη­θεί ση­μα­ντι­κά το κό­στος της χρε­ού­με­νης ναύ­λω­σης, με απο­τέ­λε­σμα να κα­τα­στού­με μη αντα­γω­νι­στι­κοί

3) θα επι­βα­ρυν­θεί το κό­στος της ολο­κλή­ρω­σης των ήδη προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων αγο­ρών σκα­φών (πρό­σθε­ση κό­στους ΦΠΑ)

4) θα χα­θούν πάρα πολ­λές θέ­σεις ερ­γα­σί­ας πλη­ρω­μά­των, λόγω φυγής των σκα­φών ή αλ­λα­γής ση­μαί­ας

5) θα μειω­θούν δρα­μα­τι­κά οι ασφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές στο ΝΑΤ και άλλα τα­μεία

6) θα απω­λε­σθούν οι δρα­στη­ριό­τη­τες των ναυ­πη­γο επι­σκευα­σκευα­στι­κών βά­σε­ων – ιδίως του Πε­ρά­μα­τος – που κα­λύ­πτουν τις κα­τα­σκευ­ές, επι­σκευ­ές και συ­ντη­ρή­σεις σκα­φών

7) θα επη­ρε­α­στούν αρ­νη­τι­κά πε­ρί­που 120 πα­ρα­πλή­σια και υπο­στη­ρι­κτι­κά επαγ­γέλ­μα­τα που απα­σχο­λούν επι­προ­σθέ­τως πολ­λές χι­λιά­δες ερ­γα­ζο­μέ­νους

8) θα υπάρ­ξει με­γά­λη μεί­ω­ση στο ΦΠΑ των ναύ­λων που σή­με­ρα ει­σπράτ­τε­ται, διότι τα σκάφη θα είναι μόνο διερ­χό­με­να, αφού θα ελ­λι­με­νί­ζο­νται εκτός Ελ­λά­δος

9) θα απω­λε­σθεί η ει­σα­γω­γή «συ­ναλ­λάγ­μα­τος» που ει­σπράτ­τε­ται από τις ναυ­λώ­σεις και συ­νει­σφέ­ρει στο ισο­ζύ­γιο πλη­ρω­μών

10) θα μειω­θούν δρα­μα­τι­κά τα έσοδα από τις δα­πά­νες που κά­νουν οι ναυ­λω­τές των σκα­φών και τα χρή­μα­τα που ξο­δεύ­ουν στην χώρα

11) θα χαθεί η «πρε­σβευ­τι­κή πα­ρου­σία» της Ελ­λη­νι­κής ση­μαί­ας στα ακρι­τι­κά μας νησιά (Αγα­θο­νή­σι, Κα­στελ­λό­ρι­ζο, Γαύ­δος , και άλλα)

12) θα μειω­θεί δρα­μα­τι­κά η οι­κο­νο­μι­κή συ­νει­σφο­ρά των σκα­φών σε συ­γκε­κρι­μέ­νες Πε­ρι­φέ­ρειες, όπου ήδη ελ­λι­με­νί­ζο­νται σε του­ρι­στι­κούς λι­μέ­νες και μα­ρί­νες.

Κατά την εκτί­μη­ση των επαγ­γελ­μα­τιών και των φο­ρέ­ων τους, και σύμ­φω­να και με διά­φο­ρες με­λέ­τες, ο κλά­δος πε­ρι­λαμ­βά­νει 5280 σκάφη με Ελ­λη­νι­κή επαγ­γελ­μα­τι­κή άδεια, απα­σχο­λεί πε­ρισ­σό­τε­ρους από 4500 Έλ­λη­νες ναυ­τι­κούς (αξιω­μα­τι­κοί, υπα­ξιω­μα­τι­κοί και πλη­ρώ­μα­τα), επη­ρε­ά­ζει πε­ρισ­σό­τε­ρα από 120 επαγ­γέλ­μα­τα, και υπο­λο­γί­ζε­ται ότι συ­νει­σφέ­ρει ση­μα­ντι­κά στο ΑΕΠ της ελ­λη­νι­κής Οι­κο­νο­μί­ας.

Οι φο­ρείς που συμ­με­τεί­χαν στην συ­νε­δρί­α­ση κα­λούν τον Πρω­θυ­πουρ­γό και τα μέλη της κυ­βέρ­νη­σης «να αντι­λη­φθούν τις ανα­με­νό­με­νες δρα­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις στις δρα­στη­ριό­τη­τες του κλά­δου, και ζη­τούν να ανα­κλη­θεί η ΚΥΑ άμεσα και να κλη­θούν για σχε­τι­κές δια­βου­λεύ­σεις.»

Να απο­συρ­θεί η ΚΥΑ είχε ζη­τή­σει πρό­σφα­τα και ο το­με­άρ­χης Ναυ­τι­λί­ας, βου­λευ­τής και έως πρό­ε­δρος της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας κ. Γιάν­νης Πλα­κιω­τά­κης ο οποί­ος είχε πει η «η υιο­θέ­τη­ση μιας τέ­τοιας Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης, θα οδη­γή­σει σε πο­σο­στό 95% τα επαγ­γελ­μα­τι­κά πλοία ανα­ψυ­χής να εξαι­ρού­νται πλέον των σχε­τι­κών απαλ­λα­γών (απαλ­λα­γή ΦΠΑ στην αγορά/ναυ­πή­γη­ση/επι­σκευή του πλοί­ου, απαλ­λα­γή ΦΠΑ στην προ­μή­θεια υλι­κών και αντι­κει­μέ­νων), με απο­τέ­λε­σμα να υπο­χρε­ω­θούν να κα­τα­βάλ­λουν τόσο τον ΦΠΑ επί της αξίας του σκά­φους, για τον οποίο τυχόν έχουν ήδη απαλ­λα­γεί, όσο και να κα­τα­βάλ­λουν επι­πλέ­ον ΦΠΑ και φό­ρους στην προ­μή­θεια των καυ­σί­μων, υλι­κών και ανταλ­λα­κτι­κών που αφο­ρούν το πλοίο κτλ. Κατά συ­νέ­πεια, όλες οι σχε­τι­κές υπη­ρε­σί­ες (προ­μή­θεια υλι­κών, ανταλ­λα­κτι­κών, ανα­λώ­σι­μων, προ­μη­θειών, καυ­σί­μων, ναυ­πή­γη­ση, επι­σκευ­ές κλπ.), θα πά­ψουν να προ­έρ­χο­νται από τις αντί­στοι­χες Ελ­λη­νι­κές επι­χει­ρή­σεις. Άρα, το πλήγ­μα δεν είναι μόνο προς την ίδια την επαγ­γελ­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα της ναύ­λω­σης επαγ­γελ­μα­τι­κών πλοί­ων (με ότι αυτή συ­νε­πά­γε­ται π.χ. απο­λύ­σεις πλη­ρω­μά­των, απώ­λεια εσό­δων μα­ρι­νών, έσοδα ΝΑΤ, ΝΕΕ, ΦΠΑ, φόρων κλπ.), αλλά τόσο προς τον Του­ρι­σμό όσο και προς το το­πι­κό Εμπό­ριο και την Οι­κο­νο­μία».

Πηγή tovima.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.