Συνεντεύξεις

Ηλίας Τσέρκης: «Η εκλογή προέδρου της Ν.Δ., εγγύηση για το μέλλον»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και οι νέοι φόροι δεν είναι συμβατά με την ανάκαμψη. Είναι φανερό ότι ο φιλόδοξος στόχος επανεκκίνησης της οικονομίας είναι πάλι επίκαιρος και αναγκαίος, αλλά δυστυχώς η ρητορική που αναπτύσσεται από τη νέα κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στον στόχο αυτό».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο κ. Ηλίας Τσέρκης επικεφαλής του τομέα υγείας  της ΝΟΔΕ και γραμματέας του ΙΣΡ με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
«Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η συνηθισμένη ρητορική υπόσχεση, αλλά η υπερφορολόγηση των ειλικρινών φορολογουμένων, απτή πραγματικότητα. Η οικονομική ανάπτυξη απαιτεί πολιτική και φορολογική σταθερότητα αλλά και προοπτική κερδοφορίας, ώστε να εμφανιστούν κεφάλαια προς επένδυση», τονίζει ο κ. Τσέρκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ ο κ. Ηλίας  Τσέρκης δηλώνει ότι το κόμμα πρέπει να βγει ενωμένο και πολιτικά ενισχυμένο μέσα από αυτή τη διαδικασία.
«Θα είμαστε ενωμένοι και δεν θα επιτρέψουμε πιθανή  πόλωση που θα επιφέρει ρήγματα κατά την προεκλογική περίοδο, διότι οι καιροί επιβάλλουν ενότητα και πολιτική σταθερότητα», δηλώνει ο κ. Τσέρκης.

Η συνέντευξη του κ. Ηλία Τσέρκη, αναλυτικά:

• Πώς σχολιάζετε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν στη Βουλή;
Οι νέες προγραμματικές δηλώσεις  είναι οι δεύτερες για την κυβέρνηση μέσα στον ίδιο χρόνο. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντα απρόβλεπτος και αναποφάσιστος, είπε εντελώς διαφορετικά πράγματα σε αυτές τις προγραμματικές από αυτά που είχε πει τον Φλεβάρη του 2015. Αντί να παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις επιδόθηκε σε παρελθοντολογία,  εκτοξεύοντας κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση. Για το κυβερνητικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε με αοριστολογίες και γενικολογίες, δημοκοπώντας, απαγγέλλοντας  έκθεση ιδεών διάρκειας 90 λεπτών στον ελληνικό λαό. Μίλησε για ένα πρόγραμμα που δεν του ήταν καθόλου οικείο, δεν πιστεύει σε αυτούς τους τρόπους πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει από το κράτος – επιχειρηματία.
Τίποτα ουσιαστικό για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Τίποτα συγκεκριμένο για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο. Αντίθετα η λύση για την κυβέρνηση είναι μια μόνιμη, ισοπεδωτική, άδικη και παράλογη φοροεπιδρομή που εξαθλιώνει τα μεσαία στρώματα για να συντηρήσει το διογκωμένο και σπάταλο δημόσιο. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχουν ανώδυνα ισοδύναμα μέτρα.
• Πιστεύετε πως με τα δημοσιονομικά μέτρα, φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων, θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία;
Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και οι νέοι φόροι δεν είναι συμβατά με την ανάκαμψη. Είναι φανερό ότι ο φιλόδοξος στόχος επανεκκίνησης της οικονομίας είναι πάλι επίκαιρος και αναγκαίος, αλλά δυστυχώς η ρητορική που αναπτύσσεται από τη νέα κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στον στόχο αυτό. Η μόνιμη φρασεολογία για «φοροκαταιγίδα» προφανώς δεν βοηθάει στην επανεκκίνηση, χωρίς την οποία βέβαια οι ανάγκες για την διατήρηση του δυσλειτουργικού δημοσίου, θα συνεχίσουν να καλύπτονται από μειώσεις συντάξεων και περικοπές των μισθών. Οι φόροι που έχουν ήδη ψηφιστεί και αναμένεται η είσπραξή τους τις επόμενες εβδομάδες δεν θα συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα, ούτε τα εκκαθαριστικά με την αυξημένη προκαταβολή φόρου για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις. Να θυμίσω πως από αυτήν την εβδομάδα θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας τον επόμενο μήνα. Η μοναδική μεταρρύθμιση που δεν σχεδιάζεται ουσιαστικά και δεν υλοποιείται είναι αυτή της περιστολής δαπανών και της φοροδιαφυγής. Η προσπάθεια αυτή επαφίεται στη φραστική υπόσχεση για «αυστηρούς ελέγχους» που υποτίθεται ότι θα γίνουν στην αγορά. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η συνηθισμένη ρητορική υπόσχεση, αλλά η υπερφορολόγηση των ειλικρινών φορολογουμένων, απτή πραγματικότητα. Η οικονομική ανάπτυξη απαιτεί πολιτική και φορολογική σταθερότητα αλλά και προοπτική κερδοφορίας, ώστε να εμφανιστούν κεφάλαια προς επένδυση. Όσο δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις αυτές, θα συνεχίζεται η ύφεση.
• Ποια στάση θα τηρήσει στο εξής  η ΝΔ καθώς θα  κατατεθούν προς ψήφιση μέτρα δυσβάστακτα;
Θεωρώ πως δεν πρέπει να ψηφίσουμε ούτε ένα μέτρο, είτε μείωση συντάξεων, είτε αύξηση φόρων, τα οποία είναι μέτρα που δεν θα υπήρχαν τον Ιανουάριο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θεωρεί δεδομένη τη ΝΔ σε μέτρα υφεσιακά που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα –Καμμένου. Δε θα διστάσουμε να στηρίξουμε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δε θα ψηφίσουμε και λάθος αποφάσεις. Παράλληλα, η ΝΔ θα προτείνει λύσεις, όπως έκανε πάντα, που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.
• Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι προετοιμασίες  για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ. Πιστεύετε πως θα έπρεπε τώρα να  γίνει αυτό, τη στιγμή που το κόμμα θα πρέπει να είναι ενωμένο;
Τον όγδοο κατά σειρά πρόεδρό μας καλούμαστε να εκλέξουμε στη Νέα Δημοκρατία, σαράντα ένα χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου του 1974. Δεν είναι πρωτόγνωρη η διαδικασία για εμάς.
Θα είμαστε ενωμένοι και δεν θα επιτρέψουμε πιθανή  πόλωση που θα επιφέρει ρήγματα κατά την προεκλογική περίοδο, διότι οι καιροί επιβάλλουν ενότητα και πολιτική σταθερότητα. Όποιος και να εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ θα τον υπηρετήσουμε ενωμένοι. Διαχρονικά έχουμε αποδείξει τόσο από τη θέση της κυβέρνησης, όσο και από τη θέση της αντιπολίτευσης, ότι υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα, την Ελλάδα και τους Έλληνες. Καλούμε όλους να έρθουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της παράταξής μας στις 22 Νοεμβρίου, η οποία θα σημάνει το νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τη Νέα Δημοκρατία. Θα αφήσουμε πίσω ό,τι μας πλήγωσε και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί για να κάνουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά. Την κεντροδεξιά που ονειρευόμαστε, την κεντροδεξιά που μπορεί να είναι χρήσιμη στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βγει ενωμένη και πολιτικά ενισχυμένη μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είμαι σίγουρός πως θα το πετύχουμε.
• Ποια είναι η άποψή σας για την κατάργηση των  μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ και στη Ρόδο;
Με το φορολογικό καθεστώς από την 1η Οκτωβρίου και την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, θα προκληθούν οικονομικές επιπτώσεις, που θα αυξήσουν σημαντικά το ετήσιο κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Επίσης, θα ενισχύσουν τη μαύρη εργασία, την παραοικονομία, (αγορές και παροχές υπηρεσιών χωρίς παραστατικά και ασφαλιστικές εισφορές) και τη μείωση στη ροή των τουριστών. Θεωρώ, πως κανένας επιχειρηματίας δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το αυξημένο ΦΠΑ, αντιθέτως θα υπάρχει καθολική αύξηση των τιμών και πιθανή πτώση του τζίρου που συνεπάγεται απολύσεις προσωπικού και πτώση του τουριστικού ρεύματος για τα επόμενα χρόνια.
• Λόγος έγινε και για διαγραφές στελεχών της ΝΔ. Ειδικά τώρα θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές;
Δεν είμαστε υπέρ των διαγραφών γενικώς, διότι πιστεύουμε πως στα κόμματα πρέπει να εισέρχονται νέα μέλη και δεν πρέπει να διαγράφονται. Είναι ανάγκη να συνυπάρχουν διάφορες και αντίθετες προσεγγίσεις, όπου δημοκρατικά θα υιοθετούμε την πλειοψηφική άποψη. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε πολιτικές συμπεριφορές μελών του κόμματός μας, οι οποίες δεν συνάδουν ούτε με τις αξίες, ούτε με τις αρχές της παράταξής μας. Θα έπρεπε να επιδείξουν τη στοιχειώδη ευθιξία και να ζητήσουν μόνοι τους τη διαγραφή τους από μέλη του κόμματός μας, όλοι αυτοί που όψιμα διαπίστωσαν ότι δεν «καλύπτονται» πολιτικά από τη Ν.Δ.    Η ανοχή μας τελείωσε. Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν πολιτικοί καιροσκόποι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου