Το ενδεχόμενο εισαγωγής ευρωπαϊκής εισφοράς αλληλεγγύης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, το οποίο ωστόσο διαψεύδεται ήδη από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να εισπραχθεί μέσω μιας αύξησης του φόρου καυσίμων ή του ΦΠΑ, ώστε τα επιπλέον έσοδα να καταλήξουν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά τα κονδύλια, σημειώνει η εφημερίδα, θα διατεθούν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Μέρος των κονδυλίων θα δοθεί σε «ασφαλείς χώρες», για την φροντίδα των προσφύγων εκεί, αλλά και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Η εφημερίδα μάλιστα υποστηρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν πως η ιδέα ήρθε αρχικά από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι ούτε θέλουμε αυξήσεις φόρων στην Γερμανία ούτε θέλουμε την εισαγωγή ενός φόρου Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ