Αθλητικά

Δάφνινος Αγώνας: Η προκήρυξη του «Rhodescape Lake & Mountain Run»

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο φράγμα της Απολακκιάς θα διεξαχθεί ο «Δάφνινος Αγώνας Rhodescape Lake & Mountain Run», με τους διοργανωτές να ανακοινώνουν την προκήρυξη, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ο ΔΕΑΣ Δάφνη Ρόδου και η Rhodescape Outdoor Experiences διοργανώνουν τον αγώνα Mountain και Trail Run στην λίμνη και το φράγμα της Απολακκιάς με την ονομασία ‘’Δάφνινος Αγώνας Rhodescape Lake & Mountain Run’’.
Συνδιοργανωτής είναι ο ΔΟΠΑΡ. Τον αγώνα στηρίζουν η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, ο Σύνδεσμος Κριτών Στίβου Δωδεκανήσου και η Δημοτική Eνότητας Νότια Ρόδου – Τοπική Κοινότητα Απολακκιάς, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
Πρόκειται για αγώνα ορεινού δρόμου και περιπέτειας στην περιμετρική διαδρομή και τα μονοπάτια της λίμνης που βρίσκεται στην Απολακκιά, σύμφωνα με τους κανόνες και τις προδιαγραφές του ΣΕΓΑΣ, της WA, και της ITRA.
Ο Δάφνινος Αγώνας Ορεινού Δρόμου και Περιπέτειας ‘’Rhodescape lake & Mountain Run’’ θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
-ΤΟΠΟΣ – ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΩΝΑ: Πάρκο Rhodescape, Φράγμα Απολακκιάς, Απολακκιά, Νότια Ρόδος, ΡΟΔΟΣ – Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
-ΑΦΕΤΗΡΙΑ & ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Η εκκίνηση θα δοθεί στο δρόμο μπροστά στον υπαίθριο χώρο της Rhodescape και ο τερματισμός θα γίνει στο ίδιο σημείο. Όλες οι εκκινήσεις των αγώνων δρόμου θα γίνου από εκεί.
-ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ: Αγώνας Ορεινού Δρόμου Περιπέτειας: 5.000μ – 10.000μ. – 20.000μ. Παιδικός Αγώνας Ορεινού Δρόμου – Φράγμα: 1.555μ.
-ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:
• Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11:00 για τα 10,000μ – 20,000m.
• Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11:15 για τα 5,000μ.
• Ο παιδικός αγώνας 1,555μ. θα αρχίσει στις 10:50.
-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΗΛΙΚΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ – ΔΗΛΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Κατηγορίες Ηλικίες Έτη Γέννησης Απόσταση Αγώνα ‘’RHODESCAPE LAKE & MOUNTAIN RUN’’
Κ18 – Κ20 – Κ23 – Α-Γ Κ18 ΚΑΙ ΠΑΝΩ μια κατηγορία. 2007-2006-2005- Κ.Ο.Κ 5,000 – 10,000 – 20,000 μέτρα

Κ16 – Κ14 – Κ12 – Κ10 & με συνοδεία ενηλίκων Κ16 και κάτω μία κατηγορία. 2008-2009 και μικρότερα παιδιά
1,555 μέτρα

Για όσες-όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση του γονέα τους, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 (πιστοποίηση υγείας)* ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΙΒΟΥ.
Εάν είναι αθλήτριες-αθλητές σωματείων του ΣΕΓΑΣ τότε υπεύθυνο για την συμμετοχή είναι το σωματείο και η κάρτα υγείας τους θα πρέπει να είναι σφραγισμένη και θεωρημένη το τελευταίο έτος. Η ισχύς του είναι για ένα (1) έτος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ανεξάρτητοι δρομείς, τα αθλητικά σωματεία άλλων αθλημάτων και οι διάφορες οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, συμμετέχουν με δική τους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.
Δηλώνετε υπεύθυνα, ότι έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρικές εξετάσεις και είστε απολύτως υγιής για να συμμετάσχετε στον Δάφνινο Αγώνα Ορεινού Δρόμου & Περιπέτειας ‘’RHODESCAPE LAKE & MOUNTAIN RUN’’΄΄. Αποδέχεστε πλήρως την ευθύνη για κάθε τραυματισμό ή ατύχημα που μπορεί να προκληθεί από και προς το χώρο διεξαγωγής του αγώνα, ή κατά τη διάρκειά του, καθώς και για ότι μπορεί να προκύψει κατά τη συμμετοχή σας στον αγώνα, όπως πτώσεις (που μπορούν να προκληθούν κατά την επαφή με άλλους συμμετέχοντες), κακές καιρικές συνθήκες κτλ. Παραιτείστε από οποιαδήποτε απαίτηση, από τους διοργανωτές, χορηγούς και οποιονδήποτε εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα με τη διεξαγωγή του αγώνα και αποδέχεστε ότι τα παραπάνω πρόσωπα δεν φέρουν καμία νομική ευθύνη για ότι μπορεί να προκύψει κατά τη συμμετοχή σας. Ακόμα δίνετε την έγκρισή σας στους διοργανωτές, να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες σας ή βίντεο από τον αγώνα, ή οποιαδήποτε άλλη καταγραφή, χωρίς να έχετε καμία οικονομική απαίτηση.
-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΕΓΓΡΑΦΗ – ΠΛΗΡΩΜΗ – ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Έναρξη των ηλεκτρονικών εγγραφών έχει οριστεί η ημερομηνία, 11η Σεπτεμβρίου2023, ημέρα Δευτέρα.
Λήξη των ηλεκτρονικών εγγραφών έχει οριστεί η Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023.
Οι εγγραφές γίνονται με τους παρακάτω 3 τρόπους:
1) Ηλεκτρονικά μέσω της ATHLETOPIA στον παρακάτω σύνδεσμο https://event.athletopia.com/1st-apolakkia-lake-trail-run?step=1
2) Στο RHODESCAPE (6945995168– ΛΙΜΝΗ ΑΠΟΛΑΚΚΙΑΣ)
3) Στο αθλητικό σωματείο Δ.Ε.Α.Σ. ΔΑΦΝΗ ΡΟΔΟΥ (6940990197) στο Δ.Α.Κ. στο Κορακόνερο.

-ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΓΩΝΩΝ 5,000μ. – 10,000μ. – 20,000μ.: 10 ευρώ. Επιλογή μαζί με t-shirt αγώνα 15 ευρώ.
-ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 1,555μ..: 5 ευρώ. Επιλογή μαζί με συμμετοχή σε περιβαλλοντολογικά παιχνίδια 7,5 ευρώ.
Σημείωση: Σε περίπτωση προβλήματος θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κ. ΔΙΑΚΟΝΙΚΟΛΑ ΣΑΒΒΑ, Τεχνικό Διευθυντή (6942475735) ή με τον κ. ΚΑΡΥΔΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΟ, General Manager (6945995168).
Ταυτόχρονα με την Υποβολή της Δήλωσης Συμμετοχής Δηλώνεται ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε τους όρους της Γενικής και Ειδικής Προκήρυξης και την εφαρμογή των κανονισμών του ΣΕΓΑΣ καθώς και την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένα.
-ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Οι συμμετέχοντες αθλητές και δρομείς θα πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στην αίθουσα κλήσης προκειμένου να επιβεβαιώσουν την συμμετοχή τους προσκομίζοντας
απαραίτητα το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το αθλητικό δελτίο και κάρτα υγείας του αθλητή θεωρημένη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ή την υπεύθυνη δήλωση υγείας.
-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ:
10,000Μ. – 20,000Μ.
Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά στον υπαίθριο χώρο που βρίσκονται οι ξενώνες του Rhodescape. Ο τερματισμός θα είναι στο ίδιο μέρος. Τα 10,000μ. θα πραγματοποιήσουν μια στροφή της διαδρομής που θα περιγραφεί. Τα 20,000μ θα πραγματοποιήσουν 2 στροφές.
Οι δρομείς ξεκινώντας θα κατευθυνθούν προς το μονοπάτι που βρίσκεται περιμετρικά της λίμνης. Συνεχίζουν αυτή την διαδρομή μέσα από δένδρα, φυλλωσιές και θάμνους. Το έδαφος είναι κυρίως χωμάτινο και σε αρκετά σημεία υπάρχει σκιά. Οι ανηφοροκατηφόρες είναι πολλές. Στα 1,800μ. περίπου οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά όπου κατηφορίζουν. Λίγο μετά το 4χλμ οι δρομείς εισέρχονται σε δρόμο με άσφαλτο, όπου συνεχίζουν και μέχρι το 5,1 χλμ όπου στρίβουν δεξιά στο μονοπάτι του βουνού. Αρχικά το μονοπάτι μέχρι να το ανεβούμε είναι λίγο δύσκολο – δύσβατο, αλλά στην συνέχεια φαίνεται καθαρά. Θα υπάρχει επαρκείς σηματοδότηση του μονοπατιού. Το μονοπάτι πάνω στο βουνό είναι περίπου 2χλμ., πέτρινο, χωμάτινο και με αρκετά κλαδιά και φύλλα. Υπάρχει περίπτωση κατά την διάρκεια της διαδρομής να εντοπίσετε ελάφια της περιοχής. Τα τελευταία μέτρα της καθόδου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Θα υπάρχουν σε κάποια σημεία βοηθητικά σχοινιά και βοηθητικά όργανα καθώς επίσης άνθρωποι της διοργάνωσης και εθελοντές διασώστες για κάθε ενδεχόμενο. Από το 7ο στο 8ο χλμ το έδαφος είναι χωμάτινο ομαλό. Μόλις βγαίνουμε στον κεντρικό δρόμο στρίβουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε αριστερά του δρόμου προς το φράγμα (8.5χλμ) και εκεί αρχίζει η ανάβαση στο φράγμα στο οποίο θα υπάρχουν και βοηθητικά σχοινιά – βοηθητικά όργανα. Μόλις ανεβούμε και για 300μ περίπου ο δρόμος είναι άσφαλτος και συνεχίζουμε προς το 9ο χλμ μπαίνοντας σε χωματόδρομο. Το τελευταίο χλμ είναι άνετο. Ειδικά τα τελευταία 400μ περίπου είναι αρκετά κατηφορικά και εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή μέχρι και τον τερματισμό ή για την συνέχιση προς τα 20,000μ (2 στροφές).
Το υψόμετρο που θα δοθεί η εκκίνηση, είναι στα 107 μέτρα περίπου. Στην συνέχεια ανεβαίνει στα 160 μέτρα μέχρι το 1.7ο χλμ. Στην συνέχεια μέχρι το 4.5ο χλμ. πέφτει στα 110μ. και ξανά ανεβαίνει μέχρι το 5.5ο χλμ στα 207μ. Από εκεί και πέρα μέχρι 7.8 περίπου χλμ είναι κατηφορική η διαδρομή και φτάνει στα 75μ. Στα τελευταία 2.200μ ανεβαίνει προς το φράγμα και ομαλά μέχρι τον τερματισμό.
Η διαδρομή που περιγράψαμε είναι κυκλική κλειστή 10.000μ. με ελάχιστο ύψος τα 75μ. μέσο ύψος τα 141 μέτρα και μέγιστο ύψος τα 207 μέτρα. Η μέγιστη κλίση είναι στο +41.0%, -34.0% και μέση κλίση +6.7%, -6.7%. Το κέρδος-απώλεια ανύψωσης είναι 386μ. -386μ. Η διαδρομή θα είναι σηματοδοτημένη.
5,000Μ.
Οι δρομείς ξεκινάνε προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των 10,000μ-20,000μ. Θα περάσουν μπροστά από το Rhodescape με κατεύθυνση προς το φράγμα. Θα κατευθυνθούν πάνω από το φράγμα και θα συνεχίσουν μετά το 1ο χλμ στον χωματόδρομο με μικρή ανηφόρα μέχρι το 2,5χλμ, όπου θα υπάρχει αναστροφή και σταθμός υδροδοσίας. Η επιστροφή θα γίνει στην ίδια διαδρομή μέχρι τον τερματισμό. Οι δρομείς ξεκινάνε στα 107 μέτρα υψόμετρο και φτάνουν στα 140 μέτρα. Η διαδρομή είναι εύκολη.
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1,555Μ.
Τα 1,555 μέτρα παιδικού αγώνα θα έχουν το ίδιο σημείο εκκίνησης και τερματισμού. Τα παιδιά μόνα τους ή και με τους συνοδούς τους μπορούν να τρέξουν ή να περπατήσουν μέχρι την αναστροφή που βρίσκεται στο parking του φράγματος πάνω στο φράγμα και θα επιστρέψουν στο τερματισμό.
-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ:
Το αργότερο 10΄ πριν την εκκίνηση, οι δρομείς θα πρέπει να αφήσουν τα πράγματα τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου και θα φυλάσσονται από τον/την υπεύθυνο ιματισμού.
-ΕΠΑΘΛΑ:
Ο 1ος, 2ος και 3ος κάθε κατηγορίας των δρομικών αγώνων θα λάβουν κύπελλο και μετάλλιο.
Η 1η, 2η και 3η κάθε κατηγορίας των δρομικών αγώνων θα λάβουν κύπελλο και μετάλλιο.
Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα του αγώνα μετά την ολοκλήρωση των διαδρομών.
Σε όλα τα παιδιά του αγώνα θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα του παιδικού αγώνα.
– ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΡΙΘΜΩΝ & ΠΑΚΕΤΩΝ ΑΓΩΝΑ:
Οι αριθμοί και τα πακέτα αγώνα, θα παραλαμβάνονται από την Αίθουσα Κλήσης – Γραμματεία, 30΄ πριν την έναρξη του αγώνα ορεινού δρόμου και περιπέτειας. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται στην Γραμματεία μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα δρόμου ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ.
-ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΡΟΜΕΩΝ
Οι συμμετέχοντες δρομείς, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κίνησή τους στα δύσκολα σημεία της διαδρομής και οφείλουν να σέβονται τους υπόλοιπους συναθλητές τους, να μην αλληλο-εμποδίζονται στην προσπάθειά τους, να επιτρέπουν σε πιο γρήγορους δρομείς να τους προσπερνούν και γενικά να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
Σε περίπτωση τραυματισμού δρομέα, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό της διοργάνωσης καθώς και εθελοντές – διασώστες που καλύπτουν την διαδρομή, από τους δρομείς που θα αντιληφθούν το περιστατικό.
Τέλος, οι συμμετέχοντες δρομείς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές ήχου (MP3 κ.α.) προκειμένου να είναι σε θέση να αντιληφθούν καταστάσεις κινδύνου (πτώσεις βράχων, πτώση συναθλητών, κάλεσμα για βοήθεια κ.α.), ιδιαίτερα αν οι καιρικές συνθήκες την ημέρα της διοργάνωσης είναι δύσκολες (έντονη βροχόπτωση κ.α.).
Δεν προβλέπεται μετακίνηση από τους διοργανωτές. Οι δρομείς θα μεταβούν με δικά τους μέσα.
-ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΡΟΜΟΥ:
Τεχνικός Υπεύθυνος ορίζεται: Ο Διακονικόλας Σάββας, Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα, υπεύθυνος αθλητικών προγραμμάτων του ΔΕΑΣ Δάφνη Ρόδου, πρώην Τεχνικός Σύμβουλος της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων Δωδεκανήσου του ΣΕΓΑΣ και μέλος του Διεθνή Μαραθωνίου της Ρόδου, σύμφωνα με τους κανονισμούς Αγώνων Στίβου και Τεχνικών Διατάξεων του ΣΕΓΑΣ, της WA, και της ITRA, και σε συνεργασία με τον Αλυτάρχη των αγώνων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου