Συνεντεύξεις

Γ. Nικητιάδης: «Παραμένω στο χώρο, αλλά θέλω να αλλάξει ο χώρος»

Θυμωμένος, δηλώνει στην πρώτη του συνέντευξη, μετά τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο, τις εκλογές και την απώλεια της έδρας στα Δωδεκάνησα, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Στην συνέντευξή του στη “δ”, μιλά για την πορεία του τουρισμού και την ανάγκη για τη δημιουργία μακρόχρονου αναπτυξιακού σχεδίου αλλά και την υιοθέτηση της πρότασής του από την κ. Ε. Κουντουρά για την δημιουργία θέσης Επιτρόπου Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίον ο κ. Γ. Νικητιάδης σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, κάνοντας λόγο για “πασοκικό κατεστημένο της Ρόδου”, δηλώνοντας παραλλήλως ότι παραμένει στο χώρο αλλά θέλει να αλλάξει ο χώρος.

• Κύριε υπουργέ, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τον τουρισμό. Θα ήθελα την εκτίμησή σας για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου αλλά και για τους προβληματισμούς που κατατίθενται για την πορεία του τουρισμού στα επόμενα χρόνια.
Παρά τους πανηγυρισμούς της κ. Κουντουρά και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα προηγούμενα χρόνια για τα ρεκόρ των αφίξεων, είχα προειδοποιήσει τόσο εγώ ως πρώην υφυπουργός Τουρισμού όσο και άλλοι επιφανείς παράγοντες του τουρισμού μας ότι χρειάζεται περίσκεψη καθότι η τουριστική μας αγορά με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί έφτασε στα όριά της. Δυστυχώς επαληθεύομαι. Όπως βλέπετε έχουμε φτάσει στο σημείο στα νησιά μας ακόμη και τους μήνες αιχμής οι ξενοδόχοι να κάνουν προσφορές για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία τους. Αντί δηλαδή να κάνουμε αυξήσεις παραμένουμε στις ίδιες και πολλές φορές μειώνουμε τις τιμές για να έρθει κόσμος. Ο κόσμος αυτός ξοδεύει συνεχώς λιγότερα. Μια απλή ματιά στα καταστήματα της Μεσαιωνικής Πόλης στα τουριστικά μαγαζιά της Παλιάς Πόλης της Κω και στα άλλα νησιά, θα επιβεβαιώσει αμέσως αυτό που λέω. Χρειαζόμαστε άμεσα δραστικές αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα στον τουρισμό μας.
• Πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό κατά την άποψή σας;
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να διατυμπανίζω διαρκώς εδώ και χρόνια ότι χρειαζόμαστε ένα μακρόχρονο μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας συνολικώς για τον τουρισμό και ότι κάθε τοπικός προορισμός όπως είναι η Ρόδος, η Κως και άλλα νησιά χρειάζεται να αποκτήσουν το δικό τους τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας. Ένα τέτοιο σχέδιο θα δείχνει στον καθένα μας πώς πρέπει να ενεργήσει. Θα υποδεικνύει τις αγορές που θα έπρεπε να απευθυνθούμε, τους τρόπους που θα πρέπει να τις προσελκύσουμε και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναδεικνύει η κάθε περιοχή. ΄Ενα τέτοιο σχέδιο θα ανέλυε πού πρέπει για παράδειγμα να ξοδεύονται τα χρήματα της Περιφέρειας αντί να σπαταλώνται για γαστρονομικές πρωτεύουσες που δεν έφεραν ούτε ένα τουρίστα, θα εξηγούσε, εκτιμώ, την ανάγκη για έναν ισχυρό φορέα οργάνωσης και προβολής του τουρισμού μας από κάθε Δήμο και θα μας έδειχνε τους καλύτερους τρόπους τόσο για να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο που είναι τόσο αναγκαίο, όσο και για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν.
• Η κ. Κουντουρά, ως Ευρωβουλευτής πλέον, υιοθετώντας την πρόταση που είχατε κάνει για την δημιουργία θέσης Επιτρόπου Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέβαλε σχετική πρόταση στην Επιτροπή TRAN. Πώς σχολιάζετε το γεγονός;
Η κ. Κουντουρά, επί πέντε χρόνια υπουργός Τουρισμού δεν είχε πάρει χαμπάρι την αναγκαιότητα για το θέμα αυτό και δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Έπρεπε να το θέσω εγώ ως υποψήφιος ευρωβουλευτής για να το καταλάβει, χρησιμοποιώντας μάλιστα στην επιτροπή που το πρότεινε ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία που είχα προτείνει εγώ. Χαίρομαι τουλάχιστον για την υιοθέτηση της πρότασής μου. Δεν είναι όμως αυτός ο σωστός τρόπος για να προωθηθεί ένα τόσο μεγάλο θέμα και φοβάμαι ότι η κ. Κουντουρά το έκανε μόνο για λόγους προσωπικής προβολής. Το θέμα αυτό απαιτεί διαφορετικούς χειρισμούς για τους οποίους προτίθεμαι άμεσα, το είχα ήδη προγραμματίσει, να έρθω σε επαφή με το νυν υπουργό τουρισμού κ. Θεοχάρη και τον κ. Κόνσολα. Είναι θέμα εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να το δούμε.
• Να περάσουμε και στις πολιτικές εξελίξεις. Προ ημερών δημοσιεύσατε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού κεντρώου κόμματος. Γιατί είναι αναγκαία η ίδρυση νέου φορέα; Υπάρχει η άποψη ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο βαθμό, ακόμα και μέσα από συνεργασία, μπορούν να εκφράσουν το μεγάλο αυτό κομμάτι της κοινωνίας.
Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ αποτελούν τον φυσικό εκφραστή του κεντρώου χώρου και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν αρκεί όμως αυτό. Από τη στιγμή που η ΝΔ καθορίζει την πολιτική της και καθορίζονται οι αποφάσεις της κυρίως με βάση τις αγορές ενώ ταυτοχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται ανάλογα με τις ανάγκες επανόδου του στην εξουσία, ο μεσαίος χώρος χρειάζεται ένα κόμμα που θα πιστεύει στην παρεμβατικότητα του κράτους και θα διαμορφώσει ένα όραμα και ένα πολιτικό αφήγημα που θα μπορεί πραγματικά να εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και θα μπορέσει ξανά να συγκινήσει τον κόσμο. Στο άρθρο μου, που αναφέρεστε, δεν μιλάω για νέο φορέα αλλά για πλήρη αναγέννηση του Κινήματος Αλλαγής. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά οργανώσεις σε όλη τη χώρα, σε κάθε χωριό αν είναι δυνατόν, που θα έχουν λόγο και ρόλο, που θα διαμορφώνουν θέσεις για τις περιοχές τους που θα γίνονται σεβαστές κεντρικά. Το στελεχιακό δυναμικό και μάλιστα με πολλούς νέους ανθρώπους υπάρχει. Το ζητούμενο είναι πώς αντί να τους κρατάμε εν υπνώσει, να τους αφυπνίσουμε. Αυτό απαιτεί όραμα και έμπνευση. Σε ό,τι σχετίζεται με προοπτικές συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικώς με βρίσκουν κατηγορηματικά απέναντι. Η θέση μου είναι σαφής. Εθνική συνεννόηση για όλα τα μεγάλα θέματα τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την Νέα Δημοκρατία. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να είμαστε όλοι μία γροθιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμάστε υποθέτω, αποφάσισε μόνος του χωρίς καν να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών να εκχωρήσει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στους Σκοπιανούς. Δεν φρόντισε καν να προστατεύσει τα προϊόντα της Μακεδονίας και τρέχουμε τώρα και δεν προλαβαίνουμε. Εμείς εμμένουμε στην Εθνική Συνεννόηση αλλά όχι μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, πώς να συνυπάρξουμε με ένα κόμμα που μοναδικό στόχο έχει την απορρόφησή μας από αυτό. Επαναλαμβάνω, η πορεία μας πρέπει να είναι αυτόνομη, γιατί μόνο εμείς εκφράζουμε αυθεντικά το μεσαίο χώρο και την σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Δεν σχολιάζω καν τις θεωρίες του 32% συν 8% που θα εκπροσωπούσαν τη μεσαία τάξη σε έναν κοινό φορέα. Αυτές οι αναλύσεις δεν σχετίζονται με την πολιτική.
• Η επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, πώς βρήκε το ΚΙΝ.ΑΛ. και προς τα πού πορεύεται σήμερα το κόμμα;
Το κόμμα χρειάζεται αναγέννηση. Αυτή είναι η θέση μου. Το λεχθέν κάποτε από τον Γιώργο Παπανδρέου “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”, ισχύει σήμερα πολύ περισσότερο για το Κίνημα Αλλαγής.
• Θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε και πού βρήκε η επόμενη ημέρα των εκλογών εσάς, τοποθετείστε πολιτικά εντός ή εκτός ΚΙΝ.ΑΛ μετά τον αποκλεισμό σας από το ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών και με τον τρόπο που φημολογείται ότι μεθοδεύθηκε;
Στενοχωρέθηκα πολύ για την απώλεια της έδρας. Σε ό,τι με αφορά προσωπικώς, θύμωσα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι προσωπικό. Είναι πολιτικό και αφορά τον χώρο. Για τη δική μου θέση είμαι ξεκάθαρος. Παραμένω στο χώρο αλλά θέλω να αλλάξει ο χώρος.
• Θα ήθελα, κλείνοντας, το σχόλιό σας για τις παραιτήσεις των στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. τοπικά, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί των εθνικών εκλογών.
Από τη στιγμή που τα στελέχη αυτά, που εκτιμώ ιδιαιτέρως, διαφωνούν με τις επιλογές του χώρου τους, ορθώς παραιτήθηκαν από την νομαρχιακή επιτροπή στην οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν διορισμένα, αποδεχόμενοι ένα ρόλο καθόλου εύκολο. Το πρόβλημα είναι ότι αντί να είμαστε ευγνώμονες στους νέους αυτούς ανθρώπους κάποιοι, “το πασοκικό κατεστημένο της Ρόδου” ήθελε και να τους καπελώσει πολιτικά. Προς τιμήν τους δεν παραιτήθηκαν προ των εκλογών, δείχνοντας ότι την ώρα του αγώνα, οι προσωπικοί διαχωρισμοί είναι πολυτέλεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου