Ο τομέας υγείας της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τον εμπαιγμό που υφίστανται για πολλοστή φορά οι λειτουργοί της υγείας και ειδικά οι φαρμακοποιοί σχετικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι πολλαπλές δεσμεύσεις, τόσο του υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή όσο και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντού, για την άμεση χρηματοδότηση του οργανισμού και κατ’ επέκταση της αποπληρωμής των χρεών προς τα φαρμακεία, αποδεικνύονται για άλλη μια φορά αναληθείς.
Αποτέλεσμα της άτυπης στάσης πληρωμών, είναι ο οικονομικός μαρασμός και η ασφυξία που επέρχεται λόγω της μηδαμινής ρευστότητας που επικρατεί στο σύνολο των φαρμακείων της χώρας. Οι φαρμακοποιοί πιστώνουν επί μήνες τον ΕΟΠΥΥ (4,5 μήνες περίπου) λαμβάνοντας μόνο μερικές «σταγόνες» ρευστότητας από τον οργανισμό που όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν την φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.
Την στιγμή που ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης διορίζουν συμβούλους και συνεργάτες με υψηλές αμοιβές την ίδια περίοδο οι Έλληνες φαρμακοποιοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και συνεχίζουν να ενισχύουν με τις τελευταίες οικονομίες τους αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις με δανεικά την φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Καλούμε την κυβέρνηση, τον Υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να δρομολογήσουν άμεσα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φαρμακοποιών, έτσι ώστε να δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα στα φαρμακεία για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του οργανισμού.
Επιπλέον καλούμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οικονομικά του οποίου είναι στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να περιορίζεται κατά πολύ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Για τον τομέα Υγείας της ΝΟ.ΔΕ Δωδεκανήσου
Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης Παθολόγος
Παναγιώτης Μανιάς Φαρμακοποιός

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ