Ειδήσεις

Ρωσία: πτώση 15%-40% στα ταξίδια στην Ευρώπη το 2014

Ρωσία: πτώση 15%-40% στα ταξίδια στην Ευρώπη το 2014- 50% κάτω ο τουρισμός στην Κριμαία, την οποία το Κρεμλίνο στηρίζει με όλους τους τρόπουςΠαραλία της Κριμαίας

Κατά 15% έως 40% εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση των Ρώσων τουριστών στην Ευρώπη φέτος, σε σχέση με το 2013, όπως ανέφερε η ρωσική ένωση της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο κύριος λόγος της πτώσης στον εξερχόμενο τουρισμό της Ρωσίας, ο οποίος πέρυσι έφτασε τα 32 εκατομμύρια ταξίδια και ήταν μια από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, είναι η απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό των δημοσίων υπαλλήλων, όπως λέει εκπρόσωπος του τουρ οπερέιτορ NEVA, που πτώχευσε, στο Spiegel on Line. Από την Ανοιξη πάνω από 4 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να περάσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

Επισήμως ήταν “σύσταση”, αλλά ουσιαστικά έγινε απαγόρευση, αφού οι προϊστάμενοι δεν έδιναν άδεια για ταξίδια εκτός της χώρας.

Παράλληλα, το καθαρό εισόδημα των Ρώσων συρρικνώθηκε κατά 25%, σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία, ενώ η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου κάνει τα ταξίδια πιο ακριβά στη ζώνη του ευρώ.

Εκτός από τις οικονομικές αιτίες, αρκετοί Ρώσοι πιστεύουν ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ κάνουν πιο δύσκολη την έκδοση βίζας στις χώρες της ΕΕ και έτσι επιλέγουν άλλους προορισμούς, όπως η Τουρκία.

Επιπλέον, η Ρωσική τηλεόραση προπαγανδίζει τις διακοπές στο Σότσι και στην Κριμαία.

Στο 20% οι πληρότητες στην Κριμαία

Παρά το “πουσάρισμα” του Κρεμλίνου για διακοπές στην Κριμαία, ωστόσο, ο τουρισμός της εφέτος σημειώνει κάθετη πτώση.

Τέτοιες ημέρες πριν από δύο χρόνια, όπως αναφέρει το vima.gr, η Κριμαία έσφυζε από τουρισμό, με δεκάδες χιλιάδες ξένους να την επισκέπτονται, κυρίως από χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Σήμερα όμως η Κριμαία έχει χάσει περίπου το ήμισυ του τουρισμού περασμένων ετών αφού, λόγω της πρόσφατης γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την προσάρτησή της στη Ρωσία, όλοι οι πρώην… φίλοι φαίνεται να την εγκαταλείπουν, κυρίως δε οι ουκρανοί παραθεριστές της Κριμαίας, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το 70% του τουρισμού στην περιοχή.

Το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός είναι μεγάλο, με ξενοδοχεία που κανονικά τέτοιες ημέρες θα ήταν γεμάτα σήμερα να εμφανίζουν πληρότητα μόλις 20% και το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού της Κριμαίας να φοβάται για τα χειρότερα καθώς πάνω από το 50% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της χερσονήσου στηρίζει το εισόδημά του στην εισροή ξένων τουριστών.

«Εφέτος υπάρχουν πολύ λιγότεροι τουρίστες στην Κριμαία. Το καταλαβαίνω καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να βρω πλέον ξαπλώστρα, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες παλαιότερα θα έπρεπε να περιμένω σε μια ουρά για πολλή ώρα» λέει στην απεσταλμένη του βρετανικού δικτύου BBC η Νατάσα, μια δασκάλα από την Αγία Πετρούπολη που είναι συχνή επισκέπτρια της Κριμαίας, ακόμη και πριν από την προσάρτησή της στη χώρα καταγωγής της. «Εξίσου καταστροφική ήταν και η επίδραση των τελευταίων γεγονότων επάνω σε άλλους τομείς του τουρισμού της χερσονήσου: λ.χ., το γνωστό μουσικό φεστιβάλ Καζαντίπ, που διοργανώνεται επί 20 συναπτά έτη στην Κριμαία προσελκύοντας χιλιάδες νέους που ακούνε ηλεκτρονική μουσική, για πρώτη φορά εφέτος αναγκάστηκε να μετακομίσει στη γειτονική Γεωργία, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι διοργανωτές του τζαζ φεστιβάλ Κοκτεμπέλ, που κι αυτό μεταστεγάστηκε στην Οδησσό» τονίζει το βρετανικό δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως «ένα εξίσου σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό έφερε και η απόφαση πολλών κρουαζιεροπλοίων από το εξωτερικό να μην κάνουν στάση στα κριμαϊκά λιμάνια της Γιάλτας και της Σεβαστούπολης». Το περιρρέον… «όπου φύγει φύγει» κλίμα επέτεινε και η απόφαση της γνωστής αλυσίδας έτοιμου φαγητού McDonald’s να αποσυρθεί από την αγορά της Κριμαίας κλείνοντας τρία εστιατόρια.

Γραμμή του Κρεμλίνου

Η Ρωσία ασφαλώς και δεν θα καθόταν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο ενδεχόμενο να δει τον τουρισμό της χερσονήσου να καταρρέει. Ετσι η κυβέρνηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κατευθύνει με κάθε τρόπο τους ρώσους τουρίστες στην Κριμαία. Ηδη το Κρεμλίνο ζήτησε από την περασμένη άνοιξη από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες να στείλουν τους υπαλλήλους τους για διακοπές στην Κριμαία πληρώνοντας το σύνολο ή ένα μέρος των δαπανών του ταξιδιού τους.

Οπως σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, η στρατηγική επιλογή της ρωσικής κυβέρνησης είναι πλέον να στρέψει τους πολίτες της στον εσωτερικό τουρισμό και ειδικότερα στην Κριμαία, μια τακτική που αποτελεί μέρος του ομοσπονδιακού προγράμματος με τίτλο «Ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού στη Ρωσική Ομοσπονδία». Είναι τόση η… πρεμούρα της κυβέρνησης Πούτιν να τονώσει πάση θυσία τον τουρισμό στην Κριμαία ώστε εξετάζεται ακόμη και μια σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας θα υποχρεωθούν να συμπεριλάβουν την Κριμαία στους προορισμούς τους, αλλιώς δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν διεθνή δρομολόγια.

«Τι θα ωφελήσει η προσάρτηση;»

«Μας συμβουλεύουν να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές. Για ποιον λόγο λοιπόν έχουμε τόσο μεγάλη πτώση στον τουρισμό μας εφέτος; Προφανώς η αιτία είναι καθαρά πολιτική» σημειώνει ο ρώσος γιατρός Βιάτσεσλαβ Στογιάνοφ, που διατηρεί επιχείρηση με ιαματικά λουτρά στην Κριμαία, καταλήγοντας με νόημα: «Για ποιον λόγο να είμαι χαρούμενος με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία; Τι θα ωφελήσει αυτό την επιχείρησή μου αν εγώ δεν θα έχω καθόλου πελάτες;».
Πηγή Tornonews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου