Ειδήσεις

Στουρνάρας: Καλύτερα να βγούμε στις αγορές αφού γίνουν 2-3 εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις

Την εκτίμηση ότι είναι νωρίς για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων φέτος, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

“Νομίζω ότι είναι αρκετά νωρίς” να βγει η Ελλάδα στις αγορές, σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας, στα πρώτα του σχόλια μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών τον Ιούνιο.

“Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα”, όπως τόνισε ο ίδιος.

Κριτική στις χώρες του Βορρά για τα πλεονάσματα

Ο Γ. Στουρνάρας έστρεψε τα βέλη του και προς τις πιστώτριες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, με την κατηγορία ότι διακινδυνεύουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης με τα μεγάλα πλεονάσματα στο εξωτερικό ισοζύγιο που καταγράφουν.

“Αύξαναν τα πλεονάσματά τους την περίοδο που άλλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας”, δήλωσε.

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, η Αθήνα έκλεισε μια συμφωνία τον Ιούνιο με τους διεθνείς πιστωτές της η οποία περιλαμβάνει την ελάχιστη δυνατή ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματός της το 2018, αλλά αναβάλλει τυχόν τελικές αποφάσεις.

Ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να επιχειρήσουν μια συμβολική επιστροφή στις διεθνείς αγορές ομολόγων, πιθανότατα αυτό το μήνα. Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σύστησε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να επιστρέψει στις αγορές πολύ πριν τελειώσει το πρόγραμμά της.

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018 και στη συνέχεια η χώρα, είτε θα χρειαστεί να συγκεντρώσει χρήματα από ιδιώτες επενδυτές, είτε να επιστρέψει στους πιστωτές του δημόσιου τομέα για ένα νέο σχέδιο διάσωσης. Οι επενδυτές πιθανότατα θα ζητούσαν απόδοση περίπου 5% ετησίως, πολύ περισσότερο από ό, τι η Αθήνα πληρώνει τους πιστωτές της στο πλαίσιο των συμφωνιών διάσωσης.

Νέο μνημόνιο χωρίς σαφήνεια για το χρέος

Απουσία συγκεκριμένων μέτρων για την απαλλαγή από τα χρέη, το ΔΝΤ συμφώνησε να υποστηρίξει τη συμφωνία μόνο κατ’ αρχήν –χωρίς να παράσχει νέα κεφάλαια- ενώ η ΕΚΤ αρνήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικού χρέους στο πλαίσιο του γιγαντιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση. Το να μπει η Ελλάδα κάτω από την ομπρέλα του QE, από όπου είχε εξαρχής αποκλειστεί, θα διευκόλυνε σημαντικά την επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο κ. Στουρνάρας επέκρινε την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Χωρίς μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να υπάρξει νέα διάσωση, προειδοποίησε.

“Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι θα είναι αναπόφευκτο άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης”, είπε. “Αλλά κανείς δεν το θέλει αυτό”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου