ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή απόγνωσης του δημάρχου Λέσβου προς Σουλτς – Γιουνκέρ για τους μετανάστες

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Λαθρομετανάστες 5

Με σημε­ρι­νές επι­στο­λές του στον Πρόεδρο του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου Μάρτιν Σουλτς και στον Πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ζαν Κλοντ Γιουν­κερ, ο δήμαρ­χος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζητά βοήθεια για την αντι­με­τώ­πιση του δυσβά­στα­χτου για την τοπική κοι­νω­νία αριθμού αφίξεων στο νησί, μετα­να­στών και προ­σφύ­γων.

Ένα μικρό νησί 85.000 κατοί­κων, σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, έχει μετα­τρα­πεί σε σημείο εισόδου της Ευρώπης για χιλιά­δες μετα­νά­στες που φτάνουν εδώ κάθε μέρα.

Όπως υπο­στη­ρί­ζει, «ανα­λά­βαμε δράση γιατί πιστεύ­ουμε στις θεμε­λιώ­δεις ευρω­παϊ­κές αρχές της ισό­τη­τας, της αλλη­λεγ­γύης, αλλά και στο σεβασμό των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και της ανθρώ­πι­νης ζωής. Αρχές οι οποίες απο­τε­λούν τη θεμέλια λίθο της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης όπως την ορα­μα­τί­στη­καν οι ιδρυτές της. Σήμερα το νησί της Λέσβου αγω­νί­ζε­ται να απο­δεί­ξει ότι αυτή η Ευρω­παϊκή Ένωση υπάρχει», λέει ο δήμαρ­χος της Λέσβου.

Και καλεί τους Ευρω­παί­ους ηγέτες «να μην αφήσουν ένα μικρό νησί να σηκώσει το βάρος της εφαρ­μο­γής των ευρω­παϊ­κών πολι­τι­κών. Πολι­τι­κών οι οποίες θα έπρεπε να επι­βά­λουν στην Τουρκία να εφαρ­μό­σει τις συν­θή­κες που έχει υπο­γρά­ψει, καθώς και να συνερ­γα­στεί στην εφαρ­μογή μιας απο­τε­λε­σμα­τι­κής απο­τρε­πτι­κής πολι­τι­κής σχετικά με το ζήτημα της μετα­νά­στευ­σης. Πολι­τι­κές οι οποίες στε­ρού­νται συνοχής, απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας και συνεπώς ανα­γκά­ζουν εμάς να σηκώ­σουμε το βαρύ σταυρό ενός εγγενώς πολύ­πλο­κου ζητή­μα­τος».

Ο δήμαρ­χος Λέσβου στην επι­στολή του ανα­φέ­ρει πως «όλους αυτούς τους μήνες, η τοπική αυτο­διοί­κηση μαζί με εθε­λο­ντές από την τοπική κοι­νω­νία, προ­σπα­θούν να αντι­με­τω­πί­σουν ένα πρό­βλημα το οποίο ξεπερνά τις δυνα­τό­τη­τές μας κατά πολύ. Είμαστε υπο­χρε­ω­μέ­νοι εκ των πραγ­μά­των να ανα­λά­βουμε δράση, γιατί δεν μπο­ρούμε να ανε­χτούμε την απώλεια άλλων ζωών, την απεχθή εκμε­τάλ­λευση των συναν­θρώ­πων μας και τέλος, γιατί μεγα­λώ­σαμε με τις ιστο­ρίες των προ­γό­νων μας, οι οποίοι έφυγαν από τη Μικρά Ασία για να σωθούν και ήρθαν στη Λέσβο ως πρό­σφυ­γες και αυτοί».

«Η ψυχή της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, είτε υπάρχει σήμερα στη Λέσβο, είτε δεν υπάρχει πουθενά», δια­κη­ρύσ­σει ο κ. Γαληνός, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης, βιώ­νουμε την σκληρή εμπει­ρία της μονα­ξιάς και της εγκα­τά­λει­ψης. Πρέπει να κατα­λά­βετε όμως, πως το δια­κύ­βευμα είναι η ίδια η ψυχή της Ευρώπης».

Με την επι­στολή του ο κ. Γαληνός κάνει έκκληση τους Ευρω­παί­ους ηγέτες «να ανα­λά­βουν άμεση δράση σχετικά με το θέμα, δεί­χνο­ντας στην Διεθνή Κοι­νό­τητα και στον κόσμο ότι η Ένωση της αλλη­λεγ­γύης, της συμπό­νιας και των κοινών Ευρω­παϊ­κών Αρχών έχει ακόμα μια καρδιά που χτυπά, και αυτή η καρδιά χτυπά στο ευρω­παϊκό σύνορο της Λέσβου».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Γιωργος

    Αυτο το ποιημα το εχετε κουρασει τελικα

    πιστεύουμε στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης, αλλά και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής. Αρχές οι οποίες αποτελούν τη θεμέλια λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.
    Ο Αλεξης αυτο κτυπαει καθε ημερα απο το πρωι μεχρι το βραδυ στους συντροφους.
    Δηλαδη οπως το καταλαβατε εσεις για καθε μαλ, βλακεια που κανουμε θα πρεπει η ΕΕ να δειχνη αλληλεγγυη. Καλα βλεπετε ονειρα ;; Εχουμε ενα αληταμπουρα στην οικογενεια και ο πατερας ειναι υποχρεωμενος να πληρωνει για τις βλακειες του. Μωρε θα του εκοβα τα ποδια το κολ…….
    Ανοιξε τα συνορα η τρελλαρας η υπουργος να μπουν μεσα οποιος θελει στην χωρα και τωρα τα ρειχνουμε στην ΕΕ ; Δεν ειμαστε καθολου καλα. Γιατρος , που ειναι ο γιατρος ;;