Ειδήσεις

«Πλεονάζον» προσωπικό έχει ο Δήμος Ρόδου!

Ενα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο προερχόμενος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Αργύρης Ντινόπουλος. Πρόκειται για τους πλεονάζοντες 4.933 υπαλλήλους των Δήμων, οι οποίοι αναμένεται να μπουν στο επόμενο κύμα κινητικότητας με πρόβλεψη να απορροφηθούν περί τους 1.200 και οι υπόλοιποι να βρίσκονται στον «αέρα».
Η αξιολόγηση που έκανε το υπουργείο έγινε με βασικά κριτήρια το ποσοστό των υπαλλήλων ανά κατοίκους, το κόστος της μισθοδοσίας σε σχέση με τα έσοδα κ.α., ενώ από τη μελέτη εξαιρέθηκαν 53 Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 6.000 κατοίκων, οι οποίοι ήδη λειτουργούν οριακά.
Σύμφωνα με τη μελέτη αξιολόγησης, στους 16 Δήμους της χώρας που έχουν πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων διαμένουν 2.887.179 πολίτες, ενώ στις υπηρεσίες των αντίστοιχων δήμων (κεντρικές υπηρεσίες και ΝΠΔΔ) εργάζονται 26.681 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 1.263 αποτελούν πλεονάζον προσωπικό. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων με πληθυσμό 664.612 κατοίκους διαθέτει συνολικά 7.522 υπαλλήλους (μόνιμο και έκτακτο προσωπικό), εκ των οποίων οι 752 αποτελούν πλεονάζον προσωπικό.

Πλεονάζοντες
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, 367 άτομα πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα σε σύνολο 3.673 εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου που έχει πληθυσμό 324.766. Πλεονάζον προσωπικό έχει επίσης ο Δήμος Πειραιά. Εκτιμάται ότι σε σύνολο 1.553 εργαζομένων στον Δήμο πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα 155 υπάλληλοι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου είναι 162.084. Περισσότερους υπαλλήλους, συγκεκριμένα 100 σε σύνολο 1.496 εργαζομένων, έχει και ο Δήμος Ρόδου με συνολικό πληθυσμό 152.538 κατοίκων.
Από την ομάδα των 70 δήμων που έχουν πληθυσμό από 25.000 – 50.000 κατοίκους πλεονάζον προσωπικό έχουν, μεταξύ άλλων, οι Δήμοι Φυλής (86), Ασπροπύργου (60), Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (58), Μοσχάτου – Ταύρου (55), Κω (49), Παπάγου – Χολαργού (43), Ηρακλείου Αττικής (42) και Κεφαλλονιάς (40). Το συνολικό πλεονάζον προσωπικό γι’ αυτή την ομάδα είναι 1.039 άτομα.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ
«Η εμμονή του υπουργείου Εσωτερικών με τον αριθμό των εργαζομένων που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου έχει καταντήσει κακόγουστο αστείο. Δεν θα απαντήσουμε αυτή τη φορά. Αποδείξαμε πολλές φορές ότι διαθέτουμε προσωπικό που δεν αναλογεί στον πληθυσμό της Ρόδου».
Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς με αφορμή τις αρνητικές παρατηρήσεις του υπουργείου Εσωτερικών.
«Δημοσιοποιήθηκαν και πάλι πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών για τον αριθμό των εργαζομένων που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου.Έχει καταντήσει κακόγουστο αστείο η υπόθεση αυτή. Μας απασχολεί εδώ και δύο χρόνια. Κάθε φορά το υπουργείο Εσωτερικών με λαθεμένα στοιχεία είτε υποστηρίζει πως έχουμε περισσότερο προσωπικό ή ότι υπάρχει έλλειμμα. Οι ίδιες επιτροπές γνωμοδοτούν ξανά κα ξανά για το ίδιο θέμα. Κάθε φορά προκύπτει διαφορετικό πόρισμα», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς
«Πριν λίγους μήνες τα μέλη της ίδιας επιτροπής είχαν κρίνει πως στο Δήμο Ρόδου υπάρχει έλλειμμα 150 εργαζομένων. Τώρα υποστηρίζουν άλλα πράγματα. Δεν θα απαντήσω ξανά. Φαίνεται η προχειρότητα της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και των συμβούλων που διαθέτει. Εμείς έχουμε αποδείξει πως ο Δήμος Ρόδου απασχολεί προσωπικό που δεν είναι ανάλογο με τον πραγματικό του πληθυσμό. Φαίνεται πως «τροϊκανές υποχρεώσεις», ωθούν τα στελέχη του ΥΠΕΣ να στέλνουν κάθε φορά αντιφατικά μηνύματα», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και εξέφρασε την ελπίδα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να συνεργαστεί καλύτερα με το Δήμο Ρόδου.
«Μακάρι με μας και με τη νέα δημοτική αρχή να υπάρχει συνεννόηση και καλύτερη συνεργασία. Με αντιφατικά στοιχεία και μελέτες που βασίζονται σε λαθεμένα στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Ο Δήμος Ρόδου δεν έχει περίσσευμα εργαζομένων .Αντιθέτως σε τριάμισι χρόνια έχει χάσει το 30% του προσωπικού του. Δεν του περισσεύει κανείς», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση για το προσωπικό που διαθέτει τώρα ο Δήμος Ρόδου ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Τώρα ο δήμος Ρόδου μισθοδοτεί 1.155 εργαζόμενους. Όταν αναλάβαμε υπηρετούσαν 1.585 άτομα Είναι λιγότερο και το προσωπικό των τριών ΝΠΔΔ που χρηματοδούνται από το Δήμο. Λυπάμαι για τις επιθέσεις που δεχόμαστε. Κάθε μήνα στέλνουμε στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Δυστυχώς όμως συνεχώς τα στελέχη του ΥΠΕΣ υποστηρίζουν πως έχουμε περισσότερους εργαζόμενους».
Με αφορμή την αλλαγή που έγινε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στα πλαίσια του ανασχηματισμού, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Ντινόπουλος όσο και ο υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος έχουν περάσει από την τοπική αυτοδιοίκηση. Διαθέτουν δηλαδή αυτοδιοικητική συνείδηση. Πιστεύω πως θα είναι πιο κοντά στην ΤΑ και δεν θα την βλέπουν σαν εχθρό αλλά σαν συνεργάτη. Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΣ αντιμετώπιζε τους δήμους με καχυποψία και προσπαθούσε να τους αιφνιδιάσει με επιτροπές και στοιχεία που δεν ισχύουν».
Σε ερώτηση αν η αντικατάσταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας δημιουργεί ελπίδες για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου,ο κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε:
«Είναι ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αγγίζει όλο το νομό. Νομίζω πως και η κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση και ο περιφερειάρχης πρέπει να δράσουν συλλογικά και δυναμικά για να μην χαθούν οι πόροι που εξασφαλίστηκαν για επισκευές στο κτήριο της Ροδιακής Έπαυλης και για τον ευπρεπισμό του κήπου που το περιβάλλει. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν ξανά τα χρήματα αυτά. Μετά θα ματαιοπονούμε και θα αναρωτιόμαστε γιατί φθάσαμε έως εδώ».
Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε ακόμα πως θα επιδιώξει συνάντηση με το νέο υπουργό Οικονομίας κ. Γκίκα Χαρδούβελη.
«Είναι ζήτημα και των βουλευτών μας να επιδιώξουν συνάντηση μαζί του. Εμείς θα στείλουμε ξανά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Σήμερα ο δήμαρχος Ρόδου θα συμμετάσχει στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια προκειμένου να παρουσιαστεί η μελέτη για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που ετοίμασε το τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ.
Σε ερώτηση αν θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η συνάντηση του με το νέο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Σε λίγες ημέρες, ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα συναντηθούμε με το νέο δήμαρχο Ρόδου. Έχουμε ετοιμάσει ήδη πλήρη φάκελο που περιέχει πληροφορίες για όλα τα έργα που δρομολογήσαμε».

Τα αδρανή υλικά
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο χώρο όπου εναποτίθενται τα αδρανή υλικά στην κοινότητα Καλυθιών, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας κ. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου.
«Πραγματοποίησα επίσκεψη στο χώρο που θα χρησιμοποιείται για την εναπόθεση των αδρανών υλικών. Εκπονείται μελέτη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Επισκέφθηκα και το χώρο που εδώ και καιρό χρησιμοποιείται για την εναπόθεση των αδρανών υλικών. Σε συνεργασία με τα μέλη του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών θα προχωρήσουμε σε εργασίες διαμόρφωσης ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Κάποιοι ασυνείδητοι τους καταστρατηγούν γιατί πετούν εκεί και άλλα αντικείμενα», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου