Ειδήσεις

Ηταν σχετικά δύσκολα τα θέματα στις Πανελλαδικές

Στα μαθήματα της Ιστορίας και της Φυσικής εξετάστηκαν χθες το πρωί οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα δύο μαθήματα κατεύθυνσης θεωρούνται «βαρόμετρο» για τον καθορισμό της πορείας των φετινών βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα θέματα της Ιστορίας ήταν αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2013. Ειδικότερα, τα ειδικά τα θέματα της δεύτερης ομάδας, δηλαδή αυτά που σχετίζονταν με τις πηγές, απαιτούσαν κριτική ικανότητα και συνθετική σκέψη. Το 2013, το 41,41% των μαθητών είχε γράψει κάτω από τη βάση, το 21,91% από 10 έως 15 και το 36,65% από 15 έως 20.
Αντίθετα τα θέματα της Φυσικής κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούσαν πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Το 2013, το 38,42% των υποψηφίων είχε γράψει κάτω από τη βάση, το 33,61% από 10 έως 15 και το 28,94% από 15 έως 20.
Η «αυλαία» των φετινών εξετάσεων πέφτει την Πέμπτη με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων.
Το Σάββατο 21 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.
Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από τις 23 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου.
Τέλος, οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου.
Να σημειωθεί πως οι ασκήσεις στο μάθημα της Φυσικής ήταν τόσο δύσκολες που οι εξεταζόμενοι ζήτησαν διευκρινίσεις προκειμένου να καταφέρουν να βρουν τις λύσεις. Οι διευκρινίσεις δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας αλλά και πάλι οι υποψήφιοι είχαν αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να λύσουν τις ασκήσεις.
Οι δύσκολες ασκήσεις και οι λύσεις που θα έπρεπε να δοθούν στο μάθημα της Φυσικής ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ των υποψηφίων και μετά το πέρας της εξεταστικής διαδικασίας.
Ικανοποιημένοι δήλωσαν όσοι κατάφεραν να απαντήσουν σωστά χθες σε όλα τα ερωτήματα στο μάθημα της Ιστορίας.
«Και σήμερα στις εξετάσεις όλα πήγαν καλά. Δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στη μετάδοση των θεμάτων από το υπουργείο Παιδείας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Σε ερώτηση αν ήταν δύσκολα τα θέματα που τέθηκαν στους υποψηφίους χθες, ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης δήλωσε:
“Ήταν αυξημένης δυσκολίας τα θέματα που επελέγησαν στην Ιστορία. Χρειάζονταν οι υποψήφιοι να έχουν κριτική σκέψη. Στη Φυσική φαίνεται πως υπήρξαν ερωτήματα από τους εξεταζόμενους που ζήτησαν διευκρινίσεις προκειμένου να λύσουν σωστά τις ασκήσεις. Η απάντηση ήρθε σχετικά γρήγορα από το υπουργείο Παιδείας και διανεμήθηκε στους υποψηφίους”.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε πως στις εξετάσεις χθες έλαβαν μέρος 1268 μαθητές στο νομό Δωδ/νήσου και απουσίασαν 48.
«Διαγωνίστηκα στην Ιστορία. Επελέγησαν θέματα από όλη σχεδόν την ύλη που είχαμε διδαχθεί. Ήταν μέτριας δυσκολίας. Όσοι είχαν μελετήσει καλά καθ όλη τη διάρκεια του έτους κατάφεραν να γράψουν καλά στο διαγώνισμα», δήλωσε η υποψήφια κ. Ρετζίνα Θανάση, που ακολούθησε την θεωρητική κατεύθυνση στο 1ο Λύκειο Ρόδου.
«Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα τα θέματα που επελέγησαν στην Ιστορία. Όποιος είχε μελετήσει προσεκτικά κατάφερε σήμερα να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν», δήλωσε η υποψήφια κ. Μαρία Λοίζου, που φοίτησε στο 1ο Λύκειο.
“Διαγωνίστηκα στο μάθημα της Ιστορίας. Υπήρχαν ερωτήματα που δυσκόλεψαν ορισμένους υποψηφίους. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε κάποιος να γράψει καλά αν δεν είχε μελετήσει προσεκτικά όλη τη χρονιά”, δήλωσε ο υποψήφιος κ. Πάρης Κωνσταντινίδης, που ακολούθησε την θεωρητική κατεύθυνση στο 1ο Λύκειο.
Σε ερώτηση αν τα θέματα που τέθηκαν στις εξετάσεις φέτος ήταν δύσκολα ο κ. Πάρης Κωνσταντινίδης δήλωσε:
«Όλα τα θέματα με εξαίρεση αυτά που τέθηκαν στα Λατινικά ήταν για μέτριους μαθητές. Δεν θα μπορούσε κάποιος να γράψει καλά αν δεν είχε μελετήσει καλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
«Διαγωνίστηκα στη Φυσική. Τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας. Μου έκανε εντύπωση το τελευταίο ερώτημα που ήταν απαιτητικό», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Δημήτρης Μπακίρης, που ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση στο 1ο Λύκειο.
«Τα θέματα που επελέγησαν στην Ιστορία ήταν μέτριας δυσκολίας. Οι ερωτήσεις επελέγησαν από όλη την ύλη που είχαμε διδαχθεί. Όσοι μελέτησαν έγραψαν», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Άγγελος Ροδίτης, που ακολούθησε την θεωρητική κατεύθυνση στο 1ο Λύκειο.
«Διαγωνίστηκα στο μάθημα της Φυσικής. Ήταν μέτριας δυσκολίας τα θέματα που επελέγησαν. Ζητήσαμε διευκρίνιση και είδαμε πως δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε τις ασκήσεις με τον τρόπο που αρχικά είχαμε επιλέξει», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Δαναός Χριστόπουλος, που φοίτησε στο 3ο Λύκειο.
Σε ερώτηση αν τα θέματα που επελέγησαν φέτος για τους υποψηφίους ήταν δύσκολα, ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε:
«Δεν ήταν και εύκολα. Πιστεύω πως πήγαν καλά όσοι έκαναν καλή προετοιμασία για τις Πανελλήνιες».
«Δεν δυσκολεύθηκα ιδιαίτερα στην Ιστορία. Άλλωστε εκτιμώ πως στο μάθημα αυτό τα θέματα είναι συγκεκριμένα. Αυτοί που διάβασαν τα πήγαν καλά», δήλωσε η υποψήφια κ. Έλενα Παληγιάννη, που ακολούθησε την θεωρητική κατεύθυνση στο 3ο Λύκειο.
«Διαγωνίστηκα στη Φυσική. Ήταν σχετικά δύσκολα τα θέματα. Ελπίζω όλοι οι υποψήφιοι να έγραψαν καλά στο συγκεκριμένο μάθημα», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Νίκος Φλάγκος, που ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση στο 3ο Λύκειο.
«Τα θέματα στη Φυσική θα έλεγα πως ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Δεν θα μπορούσε να γράψει καλά κάποιος που δεν είχε μελετήσει», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Θωμάς Βεργωτής, που φοίτησε στο 2ο Λύκειο.
«Διαγωνίστηκα στην Ιστορία. Δεν ήταν δύσκολα τα θέματα. Χρειάστηκε πολύ ώρα για να απαντήσω όλα τα ερωτήματα», δήλωσε η υποψήφια κ. Ιουλία Σάββενα, που ακολούθησε την θεωρητική κατεύθυνση στο 2ο Λύκειο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου