Ειδήσεις

Αμεση η απειλή λουκέτου σε κοινωνικές δομές δήμων

Στο «κόκκινο» της βιωσιμότητάς τους βρίσκονται 89 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ έληξε το 2013 και οι πόροι για τη λειτουργία τους έχουν ήδη περιοριστεί κατά 50%, καθώς και 22% για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που φιλοξενούν παιδιά με αναπηρία. Με επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ προειδοποιεί πως εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, τότε θα μπει λουκέτο σε περίπου 100 δομές σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, λειτουργούν στους δήμους της χώρας 375 ΚΔΑΠ και 81 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, φιλοξενώντας αντίστοιχα 12.901 και 1.706 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών. Οι αιτήσεις συμμετοχής ανήλθαν σε 18.957 για ΚΔΑΠ και 2.087 για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 1.552 και 192 αντιστοίχως. Η επιδότηση (voucher) για κάθε παιδί ανέρχεται στα 1.400 ευρώ, ενώ μέχρι το 2012 ήταν 2.800 ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε κλείσιμο αρκετά Κέντρα, όπως του Κορυδαλλού και των Αγίων Αναργύρων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευθεί για χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ για τη χρονιά 2014-2015. Οι εργαζόμενοι όμως υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό υπολείπεται κατά 50-60 εκατ. ευρώ αυτού που θα διασφάλιζε τη λειτουργία των δομών. Σύμφωνα με την επιστολή, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συλλόγου, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως «αν δεν βρεθούν τα επιπλέον αυτά χρήματα, θα υπάρξει οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης».

Η υποχρηματοδότηση των δομών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του αριθμού των επιδοτούμενων παιδιών απειλούν αρχικά τις δομές που έχουν μικρή δυναμικότητα, δηλαδή κάτω των 40 παιδιών. Η περαιτέρω μείωση των πόρων τους θα οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού, υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις σε «λουκέτο», καθώς ο δήμος στον οποίο ανήκουν δεν θα δύναται να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του.

ΚΕΔΕ: Μέρος του κοινωνικού μερίσματος για τις κοινωνικές δομές

Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας και τη γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κυρία Άννα Δαλλαπόρτα, στους οποίους τόνισε την ανάγκη για διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των κοινωνικών δομών (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί). Καθώς αναμένεται αύξηση του αριθμού των αιτήσεων συμμετοχής, δεδομένης της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η αντιπροσωπεία -αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Κώστα Ασκούνη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Σίμο Δανιηλίδη και τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο- ζήτησε η χρηματοδότηση να είναι τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες για την εξοικονόμηση όλου του ποσού, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη εγκριθεί τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών της χώρας. Προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι, η ΚΕΔΕ κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας επιπλέον την πρόταση ένα μέρος από το κοινωνικό μέρισμα να κατευθυνθεί για την κάλυψη της χρηματοδότησης αυτών των κοινωνικών δομών.

Με θέμα, ανάμεσα σε άλλα, τη «Χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών των Δήμων» συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να ορίσει την στρατηγική του για το μείζον αυτό θέμα, το οποίο απαιτεί άμεση επίλυση. Εν τω μεταξύ, την στήριξη όλων των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ζητούν με αίτημά τους οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, οι οποίοι χθες, Τρίτη, έστειλαν για έγκριση ένα ψήφισμα-αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία. Εφόσον το εγκρίνουν, τα δημοτικά συμβούλια θα καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απορρίψουν ως αναποτελεσματική την οποιαδήποτε μείωση χρηματοδότησης, αλλά αντιθέτως να την ενισχύσουν και να δώσουν μια λύση που δεν θα αφορά μόνο την ερχόμενη περίοδο, αλλά τα επόμενα έτη συνολικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου