• Ο πρόεδρος της ΠΟΛ μιλά για την υποστελέχωση, τις ελλείψεις, το μεταναστευτικό, το υψηλό κόστος ζωής στα νησιά, στέλνοντας μήνυμα για άμεση ενίσχυση του Σώματος με νέα στελέχη και θεσμικές αλλαγές
Σε μία περίοδο που το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καλείται να ανταποκριθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, από τη διαχείριση του μεταναστευτικού έως την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, η φωνή των ανθρώπων που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), Κώστας Κυράνης, μιλά στη «δ» για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη του Σώματος: την υποστελέχωση, την ανάγκη για νέες προσλήψεις, τον γερασμένο εξοπλισμό, τα παλαιά κτήρια και την οικονομική πίεση που βιώνουν όσοι υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα.
Παράλληλα, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Πολιτεία για την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων και την οργανωτική ανασυγκρότηση του Λιμενικού Σώματος, τονίζοντας πως «το Σώμα γερνά» και πως «η ενίσχυση με νέα στελέχη είναι πλέον επιτακτική». Με λόγο τεκμηριωμένο αλλά και βαθιά ανθρώπινο, ο κ. Κυράνης αποτυπώνει την αγωνία, την ευθύνη και την προσδοκία ενός κλάδου που καλείται καθημερινά να υπερασπιστεί όχι μόνο τα σύνορα της χώρας, αλλά και την αξιοπρέπειά του.
Αναλυτικά η συνέντευξη :
• Πρόεδρε, πόσοι είναι οι λιμενικοί σήμερα που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα;
Το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αυτή τη στιγμή αριθμεί 8.000 στελέχη περίπου τα οποία στελεχώνουν τις 9 Περιφερειακές Διοικήσεις σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Κάνοντας μία αποτίμηση της διαχείρισης του προσωπικού τα τελευταία 25 χρόνια από την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων μέχρι και σήμερα θα διαπιστώσουμε παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες, με την έξαρση του μεταναστευτικού από το 2015 και έπειτα, έχουν αυξηθεί, ο αριθμός των υπηρετούντων παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι με τους Ολυμπιακούς αγώνες η προβλεπόμενη οργανική σύνθεση είχε φτάσει στις 10.240, με τη μείωση του οργανογράμματος και τον Λιμενικό Καλλικράτη το 2014 στις 8.000, το 2020 αυξάνεται στις 9.500 με τις πραγματικές ανάγκες να βρίσκονται σήμερα στις 10.000.
• Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και των μέσων που διαθέτετε; Πόσο αναγκαίο είναι να ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα με νέα στελέχη; Επίσης προσφάτως ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας παραδέχθηκε ότι η ψηφιοποίηση των αρχείων βρίσκεται ακόμη στη δεκαετία του ’80, άρα είστε και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό;
Αυτή τη στιγμή γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να αναβαθμιστεί σε εξοπλισμό το Λιμενικό Σώμα ενώ υπάρχει σε εξέλιξη η προμήθεια σύγχρονων σκαφών που θα καλύψουν τις ανάγκες σε κάθε επίπεδο,
Δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω στο θέμα ενίσχυσης προσωπικού καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί ενώ έχουμε χτυπήσει «καμπανάκι» τα τελευταία χρόνια στην ηγεσία μας αναφορικά με τις προσλήψεις καθώς μέχρι το 2030 σχεδόν 3.000 στελέχη θα βρίσκονται στο φάσμα της αποστρατείας.
Με προσλήψεις που κυμαίνονται σε επίπεδο 150 ατόμων ανά έτος κυρίως μέσω πανελλαδικών εξετάσεων όχι μόνο δεν θα καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά αναμένεται να μείνουμε οι μισοί.
Από ό,τι φαίνεται ο νέος μας υπουργός κ.Κικίλιας έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και επεξεργάζεται το ενδεχόμενο 600 προσλήψεων σε άμεσο χρόνο.
Αναφορικά με την ψηφιοποίηση των αρχείων οφείλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντικό έργο για να ενταχθούν όλες οι διαδικασίες συναλλαγής των πολιτών σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής μορφής, που όπως είναι αναμενόμενο, συναντά κάποιες δυσκολίες μέχρι να φτάσουμε στο σημείο τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να σταματήσουν να κάνουν διπλή δουλειά, αφού σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται να λειτουργεί παράλληλα και το παλιό καθεστώς, όμως στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που έχει σχεδιαστεί, πάντα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί πως έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να οργανωθεί σε ηλεκτρονική μορφή κάθε σημαντικός τομέας εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και της ναυτιλίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Νηολογίου μέσω της ψηφιακής αίτησης niologio.gov.gr. που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2024.
• Τι γίνεται με τα κτηριακά ζητήματα στα κατά τόπους Λιμεναρχεία;
Δυστυχώς τα κτηριακά ζητήματα μας απασχολούν έντονα καθώς τα Λιμεναρχεία μας στεγάζονται ως επί το πλείστον σε παλιά και ταλαιπωρημένα κτήρια . Αν και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από την Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων και τον κ. Κυριαζόπουλο Ευάγγελο, που έχει δώσει λύση εκσυγχρονίζοντας τα κτήρια, υπάρχουν ακόμη αρκετά κτήρια που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής . Όμως είναι ίσως η πρώτη φορά που το ΥΝΑΝΠ επενδύει σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών των Λιμενικών Αρχών.
• Πώς βιώνει το προσωπικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ την ακρίβεια, τα υπέρογκα ενοίκια κλπ, ειδικά όταν υπηρετεί με μετάθεση σε νησιά, όπως είναι τα Δωδεκάνησα, όπου το κόστος ζωής είναι υψηλότερο; Ακούτε συχνά παράπονα;
Οι συνάδελφοι στα Δωδεκάνησα αποτελούν τους θεματοφύλακες της ασφάλειας της χώρας και της προστασίας των πολιτών και για αυτό τον λόγο είναι η κινητήριος δύναμη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Δυστυχώς όμως η ακρίβεια, τα μεγάλα ποσά που απαιτείται να δίνουν στα ενοίκια τους υποχρεώνουν να βιώνουν μία ζωή που τους στερεί την οικογενειακή ισορροπία, που στην ουσία είναι το ζητούμενο στις μέρες μας.
• Η ακριτική Δωδεκάνησος είναι μία απαιτητική περιοχή και με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα για τους συναδέλφους σας, λόγω και του μεταναστευτικού, αλλά και των αυξημένων υποχρεώσεων. Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί στα νησιά μας και που θα πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει;
Εκτός της ακρίβειας το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους συναδέλφους είναι το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί θέματα υπερεργασίας και καταπόνησης του προσωπικού αλλά και οργάνωσης της οικογενειακής ζωής αφού τα στελέχη που δεν προέρχονται από τα Δωδεκάνησα έχουν μείνει εγκλωβισμένα μακριά από τα σπίτια τους για πολλά έτη. Το σύστημα των μεταθέσεων που ως ομοσπονδία έχουμε καταγγείλει και έχουμε προσβάλει στο ΣτΕ αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την εξέλιξη του Λιμενικού Σώματος και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό .
• Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της ομοσπονδίας;
Από τα πρώτα δείγματα που έχουμε από τον νέο μας υπουργό κ. Κικίλια φαίνεται πως έχει σκοπό να αλλάξει όλα τα αρνητικά που μας βαραίνουν τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό που ο νέος μας υπουργός έχει κατανοήσει τα προβλήματα και θέλει να δώσει λύσεις υπέρ των στελεχών και την εξέλιξη του Λιμενικού Σώματος.
Αυτό θα επιτευχθεί με: τις προσλήψεις σε επίπεδο που σταδιακά θα αυξήσουν τον αριθμό των υπηρετούντων και την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων, ώστε και τα νησιά να ενισχυθούν με νέα στελέχη αλλά και όσοι υπηρετούν εκεί και προέρχονται από άλλες περιοχές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική κρίνεται η ανανέωση του προσωπικού με νέα σε ηλικία στελέχη, καθώς το σώμα γερνά και απαιτείται η αναδιοργάνωση του προσωπικού και η ανακατανομή των οργανικών θέσεων έτσι ώστε να επέλθει η ισορροπία σε όλα τα επίπεδα.
Θεωρούμε πολύ σημαντική και τη συνεργασία μας με τη νέα στρατιωτική ηγεσία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ καθώς ο νέος μας αρχηγός Αντιναύαρχος ΛΣ Τρύφων Κοντιζάς έχει τεράστια επιχειρησιακή εμπειρία και πάντα ήταν κοντά στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.