Συνεντεύξεις

Γ. Aποστολάτος: «Σε όλα τα νησιά πρέπει να γίνει ένας οριζόντιος εμβολιασμός»

«Σε όλα τα νησιά πρέπει να γίνει ένας οριζόντιος εμβολιασμός. Διότι όπως όλοι ξέρουμε, η καρδιά της Ελλάδας είναι τα νησιά του Αιγαίου».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου (και μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος) κ. Γεράσιμος Αποστολάτος, αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Επίσης, απευθύνει έκκληση προς όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας στο μέτρο της ατομικής ευθύνης του καθενός αφού ‘με αστυνομικά μέτρα, δεν λύνεται το πρόβλημα’ όπως αναφέρει, επισημαίνοντας, πως οι εμβολιασμοί πρέπει να εντατικοποιηθούν στα νησιά ολόκληρου του Αιγαίου.
Ο κ. Αποστολάτος εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα μας, αφού εάν υπάρξει τέταρτο κύμα θα έχουμε αφενός σύμμαχό μας τον καιρό και αφετέρου, τους εμβολιασμούς που θα έχουν προχωρήσει.
• Κύριε Αποστολάτο να ξεκινήσουμε από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα και ειδικότερα στην δική μας περιοχή. Νησιά όπως η Ρόδος και η Κάλυμνος ενώ ήταν σε καλή κατάσταση, βρέθηκαν για αρκετές εβδομάδες στο ‘βαθύ κόκκινο’. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ειδικά στην Κάλυμνο, είμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ‘κόκκινο’. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε κάνει εκκλήσεις επανειλημμένως προς τον πληθυσμό να τηρούν τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Δυστυχώς, δεν εισακούονται οι προτροπές των λοιμωξιολόγων και των ιατρών με συνέπεια να παρατηρείται συνωστισμός σε διάφορους χώρους και σε σπίτια -παρά το γεγονός πως υπάρχει έλεγχος από την αστυνομία και τις αρχές. Εκτιμώ πως το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι ευαισθητοποιημένο, όμως υπάρχουν άτομα που αρνούνται να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα.
• Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, πιστεύετε ότι παίζουν ρόλο και οι μεταλλάξεις που αυξάνουν την μετάδοση αλλά και οι καιρικές συνθήκες που δεν έχουν βελτιωθεί;
Οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες στα Δωδεκάνησα από ό,τι σε άλλες περιοχής της χώρες. Σίγουρα η βελτίωση του καιρού θα βοηθήσει την κατάσταση. Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, οπωσδήποτε παίζουν ρόλο στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού. Τον σοβαρότερο ρόλο όμως, τον παίζει ο καθένας από εμάς. Χρειάζεται υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων προστασίας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: όταν μπαίνω στο πλοίο κάνω παρατήρηση σε διάφορα άτομα (ιδίως νεαρά) επειδή δεν φορούν σωστά την μάσκα. Βλέπω όμως ότι δεν συμμορφώνονται. Το θέμα δεν είναι να παίζουμε έναν… ‘κλεφτοπόλεμο’. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς -κι εκεί εστιάζω περισσότερο τις αιτίες της κατάστασης.
• Βέβαια, ο κόσμος κουράστηκε και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Κατά την δική σας άποψη, θα έπρεπε να είναι κάποιες δραστηριότητες ανοιχτές ή είστε υπέρ των λοκντάουν;
Κατά την προσωπική μου άποψη, το απόλυτο κλείσιμο (λοκντάουν) δεν είναι σωστό. Πρέπει να υπάρξει μια χαλάρωση των μέτρων όσον αφορά στα καταστήματα π.χ. και κάποιες δραστηριότητες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η οικονομία. Το συνεχιζόμενο λοκντάουν, καταστρέφει την οικονομία και φέρνει τον κόσμο σε απόγνωση με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Εκτιμώ πως πρέπει να ανοίξει η οικονομία και παράλληλα, να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
Η δική μου γνώμη είναι ότι σε όλα τα νησιά πρέπει να γίνει ένας οριζόντιος εμβολιασμός. Διότι όπως όλοι ξέρουμε, η καρδιά της Ελλάδας είναι τα νησιά του Αιγαίου καθώς είναι η μεγάλη βιομηχανία της χώρας. Εάν εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός και δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας άνω του 60% θα είμαστε covid-free περιοχή, θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υποδεχτούμε περισσότερους ξένους επισκέπτες και η οικονομία θα μπορέσει να αναπνεύσει. Εμείς το έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση αλλά δεν το έχει δεχτεί ακόμη. Για εμάς, είναι σημαντικό να γίνει ένας οριζόντιος εμβολιασμός ξεκινώντας από τα μεγάλα νησιά –καθώς σε μερικά μικρότερα έχει ολοκληρωθεί. Συνεπώς, θα μπορέσουμε να φτάσουμε πιο κοντά στην λεγόμενη ‘ανοσία της αγέλης’ και θα μπορέσουν να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα.
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν και θέλουν να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι είναι, βέβαια σε εξέλιξη, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι περιμέναμε.
Προσωπικά, πιστεύω πως με αστυνομικά μέτρα, δεν λύνεται το πρόβλημα. Η κυβέρνηση, μας λέει ότι θα παραλάβουμε πολλά εμβόλια αλλά πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μας στείλουν περισσότερα. Επιμένω όμως, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα νησιά.
• Να σας ρωτήσω για τα εμβόλια. Είναι ένα όπλο στην μάχη κατά του κορωνοϊού; Κάποιοι δεν έχουν ακόμη πειστεί για την ασφάλειά τους.
Το μόνο όπλο που έχουμε στην μάχη κατά του κορωνοϊού, είναι τα εμβόλια! Ο ιός δεν είναι μικρόβιο για να τον αντιμετωπίσεις με μια… αντιβίωση. Τον καταπολεμούν μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος. Άρα, το εμβόλιο όπως π.χ. και αυτό της γρίπης, το κάνουμε για να μας προφυλάξει. Δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσει κάποιος εάν κολλήσει, αλλά θα είναι σε πολύ πιο ήπιο βαθμό και φυσικά, δεν θα καταλήξει. Το λέω με απλά λόγια για να το καταλάβουν όλοι.
Προσωπικά, σέβομαι τις αντίθετες απόψεις και ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατηρεί την άποψή του. Ωστόσο,πρέπει να καταλάβουν ότι ο ιός δεν κάνει… διακρίσεις. Ούτε σε εθνικότητες, ούτε σε ηλικίες, ούτε σε κανέναν. Όλοι μας πρέπει να εμβολιαστούμε για να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και τον διπλανό μας από αυτή την πανδημία.
• Τα ατομικά τεστ θα βοηθήσουν κατά την άποψή σας;
Τα ατομικά τεστ θα βοηθήσουν αλλά απαιτούνται προϋποθέσεις. Εάν το κάνεις το τεστ στον ΕΟΔΥ ή στο νοσοκομείο, θα καταγραφεί και θα ξεκινήσει ιχνηλάτηση. Το να μοιράζουμε τεστ ανεξέλεγκτα ίσως να βοηθήσει αλλά παραμένει ζήτημα ατομικής ευθύνης. Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος, εάν κάποιοι βρεθούν θετικοί ότι θα πάνε στις αρχές να το δηλώσουν. Έπρεπε να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της κοινωνίας.
• Θα πρέπει να φοβόμαστε για τέταρτο κύμα της πανδημίας;
Δεν είμαι λοιμωξιολόγος για να μιλήσω με σιγουριά, αλλά παρακολουθώ τις εξελίξεις ως γιατρός, όπως όλοι μας. Όλοι λένε ότι θα ακολουθήσει και τέταρτο κύμα από τον προσεχή Οκτώβριο. Εύχομαι να μην γίνει αυτό. Ωστόσο θα έχουμε σύμμαχο τον καιρό και την εξέλιξη των εμβολιασμών οπότε θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και βεβαίως, θα έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι σε σχέση με πέρσι!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου