Τα πάνω-κάτω φέρνει στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ. Δωδεκανήσου η αύξηση της ποσόστωσης στο 40%, από το 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα στις εθνικές εκλογές, µε στόχο την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική ζωή.
Παρ’ ό,τι το ψηφοδέλτιο του νομού Δωδεκανήσου του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι έτοιμο ήδη από τον μήνα Δεκέμβριο 2018, μετά τις εξελίξεις με τις αλλαγές στη νομοθετική ποσόστωση, τώρα θα πρέπει να αλλάξει η σύνθεση και να περιληφθεί μια επιπλέον γυναίκα, που σημαίνει ότι ένας από τους υποψήφιους βουλευτές θα πρέπει να αντικατασταθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής”, οι υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα επισήμως για τις εξελίξεις κάτι που αναμένεται να γίνει ωστόσο άμεσα.
Πλην του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, τα αρμόδια όργανα θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις υποψηφιότητες των υπολοίπων και να αποφασίσουν ποιος θα είναι εκείνος που θα αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών αλλά και ποια γυναίκα θα καταλάβει τη θέση του στο ψηφοδέλτιο!
Ως γνωστόν, τον Δεκέμβριο του 2018 ανακοινώθηκαν οι έξι από τους επτά υποψηφίους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. οι οποίοι είναι οι εξής:
– ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΙΑΤΡΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ)
– ΓΑΒΑΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (ΙΑΤΡΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ)
– ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ ΒΑΪΟΣ (ΜΗΧ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ)
– ΜΠΑΚΡΥΣΙΩΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΟΥ)
– ΦΤΑΚΛΑΚΗ ΛΙΤΣΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ)
– ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ).
Η 7η θέση του ψηφοδελτίου παρέμεινε κενή και όπως έγραψε η “δημοκρατική”, ο κ. Μιχάλης Χανιώτης από την Κάρπαθο αποδέχθηκε τελικώς την πρόταση, ενέδωσε στις πιέσεις και απάντησε θετικά, αποσύροντας την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Καρπάθου.
Οι υποψήφιοι βουλευτές ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα από τον Δεκέμβριο, κι έχουν κάνει ήδη τον σχεδιασμό τους άρα είναι ευνόητο ότι δύσκολα θα αποδεχθούν να αποχωρήσουν από το ψηφοδέλτιο.
Παρ’ όλα αυτά, η αντικατάσταση του ενός είναι επιβεβλημένη και μάλιστα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ανακοινωθεί η γυναίκα υποψήφια βουλευτής που θα τον αντικαταστήσει, προκειμένου να καλυφθεί το μέτρο της ποσόστωσης.
Όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το μέτρο «θα λειτουργήσει ως εργαλείο ουσιαστικής ισότητας και ως µέσο βελτίωσης της ποιότητας της αντιπροσωπευτικής δηµοκρατίας. Παραδείγµατα άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν αποδείξει ότι η νοµοθετική ποσόστωση έχει ως αποτέλεσµα τη ραγδαία επίδραση αύξησης της συµµετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή», ωστόσο στο ΚΙΝ.ΑΛ το εκλαμβάνουν ως ακόμα μια… τρικλοποδιά του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με επίμαχο άρθρο «Ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
-1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57), αντικαθίσταται ως εξής: “Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψήφιων Βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τις επόμενες εκλογές”.
-2. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4255/2014 (Α’11), αντικαθίσταται ως εξής: “Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων, ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως”».
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει… πονοκέφαλο τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, καθώς ανατρέπει τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του ΚΙΝ.ΑΛ. που είναι και το μόνο κόμμα το οποίο αποφάσισε εγκαίρως να καταρτίσει το ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών.
Με απόφαση της προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, συγκροτήθηκε από το καλοκαίρι του 2018 η Κεντρική Επιτροπή επεξεργασίας των Ψηφοδελτίων, καθώς εκτιμήθηκε ότι η έγκαιρη προετοιμασία για τις εκλογές ανταποκρίνεται σε πολλαπλές ανάγκες και συνδέεται με την αρτιότητα, την επάρκεια και την πολυσυλλεκτικότητα των συνδυασμών και συμβάλλει στην ενεργοποίηση και τη διάταξη μάχης των ευρύτερων δυνάμεων του χώρου.
Ωστόσο φαίνεται ότι λογάριαζαν… χωρίς τον ξενοδόχο, και άμεσα πρέπει να προχωρήσουν στις αλλαγές ώστε και ο προς… αποχώρηση υποψήφιος βουλευτής να μην ξοδέψει άλλο χρόνο και χρήμα αλλά και η νέα υποψήφια να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι των συνυποψηφίων της.

Ένα σχόλιο στο Tα “πάνω-κάτω” στο ψηφοδέλτιο ΚΙΝ.ΑΛ. Δωδ/σου! Πρέπει να αντικατασταθεί ένας από τους άνδρες υποψηφίους

  1. Avatar Ο/Η makis o gatos λέει:

    ο ανδρεας ήταν πασοκ και δεν θα άλλαζε το ονομα με τιποτα… αυτοι ειναι με τον ανδρεα η αλλ ειναι αυτοι…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ