Την προσεχή Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, θα συνεδριάσει στη Ρόδο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με διάφορα θέματα στην ημερήσια διάταξή της, ενόψει και της πραγματοποίησης του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του Συριζα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στην «δημοκρατική» ο γραμματέας της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Πόκκιας:
«Την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, θα συνεδριάσει στη Ρόδο το τοπικό παράρτημα Δωδεκανήσου της ΠΕΔ με διευρυμένη σύνθεση –την συμμετοχή όλων των δημάρχων από τα Δωδεκάνησα. Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι α) ο συντονισμός για τις κοινές θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού ενόψει της πραγματοποίησης του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του Συριζα που θα γίνει στην Ρόδο με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και β) η κατάρτιση των θέσεων του τοπικού παραρτήματος Δωδεκανήσου της ΠΕΔ ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ (που ξεκινάει στις 17 Απριλίου και θα μετεξελιχθεί σε κοινό συνέδριο με την ΕΝΠΕ στις 18 και 19 Απριλίου, όλα στην Αθήνα)».
Όπως υπογράμμισε, τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους δημάρχους της περιοχής μας είναι οι διεκδικήσεις της Δωδεκανήσου από το κεντρικό κράτος, με σημείο αιχμής την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και την ανάπτυξη των νησιών:
«Την προσεχή Πέμπτη, ένα κλιμάκιο της ΠΕΔ μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί σε μια συνεδρίαση στο υπουργείο Ναυτιλίας με αντικείμενο το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Πάντως, εμείς θα θέσουμε και άλλα ζητήματα που έχουν μείνει στα ‘συρτάρια’ όπως το Master Plan για την αξιοποίηση των ακινήτων στην Βάρη και τον Καλαμώνα. Εμείς θα συζητήσουμε τα θέματα που μας απασχολούν και βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα, όπως ο ΦΠΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δημόσια ακίνητα, ανάπτυξη κ.λπ» ανέφερε ο κ. Πόκκιας.
Παράλληλα, την προσεχή Δευτέρα, θα συνεδριάσει στην Ρόδο και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΕΔ που αποτελείται από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον δήμαρχο της Κω κ. Γιώργο Κυρίτση, τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό, τον δήμαρχο Μυκόνου κ. Κώστα Κουκά και τον γραμματέα της ΠΕΔ κ. Γιώργο Πόκκια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Τiming» της συνεδρίασης, που τοποθετήθηκε αμέσως μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου (Κυριακή 15 Απριλίου 2018) και συμπίπτει με τις ημέρες του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του Συριζα στην Ρόδο. Ωστόσο, οι δήμαρχοι των Κυκλάδων, δεν θα έρθουν στο νησί μας, καθώς θα μεταβούν αμέσως στην Αθήνα προκειμένου να παραστούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και το κοινό συνέδριο με την ΕΝΠΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ