Ειδήσεις

Στ. Θεοδωράκης-Το Ποτάμι: μετά τις ευρωεκλογές το καταστατικό συνέδριο

Συνέντευξη έδωσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης την Πέμπτη στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως πολλά βράδια ξυπνούσε και κοιτούσε το ταβάνι, έχοντας ένα αίσθημα πως κάτι πρέπει να κάνει για την πολιτική.

Υποστήριξε ότι πίσω από το Ποτάμι δεν βρίσκονται επικοινωνιολόγοι ή σύμβουλοι επικοινωνίας. Αναφορικά με όσα ακούγονται περί συμφερόντων, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως «δεν είμαστε για πώληση». Μάλιστα, δήλωσε πως όλοι έμειναν άφωνοι με το ψηφοδέλτιο του και προανήγγειλε κι άλλες εκπλήξεις με νέα πρόσωπα.

Αποκάλυψε πως εκτός από τους στενούς του συνεργάτες, κανείς άλλος άνθρωπος στο Mega δεν ήξερε πως θα ιδρύσει κόμμα και πως θα κατέβει στην πολιτική.

Στην ερώτηση εάν το Ποτάμι είναι μία προσπάθεια για να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ για πώληση και ενοικίαση. Υπογράμμισε δε πως οι 22 άνθρωποι που τον ακολουθούν και ανακοινώθηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο, όλοι μαζί κάνουν ένα βήμα στο κενό «γιατί έχουν την αίσθηση της ασφυξίας και του αδιέξοδου».

Αναφερόμενος στην Ελιά, δήλωσε πως δεν μπορείς να κάνεις οικοδομή με παλιά υλικά, και σημείωσε πως δεν θα συνεργαζόταν με οτιδήποτε παλιό για να κάνει κάτι καινούριο, εννοώντας το Ποτάμι. Για το Ποτάμι δήλωσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να δει τον εαυτό του ως πολιτικό αρχηγό.

Για την οικονομία

Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε θετική την απόφαση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν πανηγυρισμοί. Ωστόσο, έριξε και τα βέλη του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως από τη στιγμή που δεν πρέπει να υπάρχουν πανηγυρισμοί δεν πρέπει να υπάρχουν και καταστροφολόγοι.

Υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία που βρισκόταν σε κώμα, συνήλθε και έκανε δύο βήματα στο διάδρομο του νοσοκομείου.

Για την επόμενη ημέρα εάν αναλάμβανε την διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε πως οι επιτροπές θα φτιάξουν ένα σχέδιο σε 9 ζητήματα τα πιο βασικά της οικονομίας, ενώ σημείωσε πως μετά τις ευρωεκλογές θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Κατηγόρησε μάλιστα όλα τα κόμματα, λέγοντας πως ουδείς έχει μία σαφή θέση για παράδειγμα σχετικά με τις εξαγωγές της χώρας και μόνο ευχολόγια υπάρχουν.

Εξέφρασε την άποψη πως χρειάζεται καλύτερη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό για την Ελλάδα, αλλά σημείωσε πως είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Όπως έκανε γνωστό μετά το Πάσχα και πριν τις ευρωεκλογές θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την πάταξη της φοροκλοπής και φοροδιαφυγής, κάνοντας λόγο πως μία ομάδα ειδικών ανθρώπων ακόμα και μέσα από το υπουργείο Οικονομικών το καταστρώνουν αυτή τη στιγμή.

Το κόμμα Ποτάμι

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως μέχρι και τις ευρωεκλογές θα αποφασίζει ο ίδιος για το κόμμα και υπάρχει ένα συμβούλιο που έχει ο ίδιος διορίσει. Όπως σημείωσε μετά τις ευρωεκλογές, αυτή η εικόνα θα αλλάξει αυτό το μοντέλο και στις 15 Ιουνίου θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο, όπου ο ίδιος θα είναι ένας απλός σύνεδρος.

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως μέχρι και τις ευρωεκλογές θα αποφασίζει ο ίδιος για το κόμμα και υπάρχει ένα συμβούλιο που έχει ο ίδιος διορίσει. Όπως σημείωσε μετά τις ευρωεκλογές, αυτή η εικόνα θα αλλάξει αυτό το μοντέλο και στις 15 Ιουνίου θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο, όπου ο ίδιος θα είναι ένας απλός σύνεδρος.

Όπως τόνισε στις 15 Ιουνίου, δεν θα υπάρχει Σταύρος, αλλά ο καθένας θα μπορέσει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά και τη δική του θέση.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταναστών, λέγοντας πως δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, ενώ τάχθηκε υπέρ των κλειστών συνόρων. Τάχθηκε υπέρ της ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται εδώ να μην είναι Έλληνες».

Παράλληλά, εμφανίστηκε θετικός στην προώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες τους, ενώ τάχθηκε κατά των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μάλιστα, σημείωσε πως η Ελλάδα με την Ευρώπη θα πρέπει να μοιραστούν τους μετανάστες, με την Ελλάδα να προωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης έναν αριθμό μεταναστών.

Για την επίθεση που είχε δεχθεί από τον κ. Πάνο Καμμένο για τις σχέσεις του με το περιβάλλον Σημίτη, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως ο κ. Σημίτης κάνει ενδιαφέρουσες πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να μην ευθύνεται για τις πράξεις των υπουργών του.

Για άλλα πρόσωπα της πολιτικής, ο κ. Θεοδωράκης έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο λέγοντας πως έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Χαρακτήρισε τον κ. Γιάννη Στουρνάρα «εργάτη» στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ ενδιαφέρουσα φωνή.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει ενδεχόμενες συνεργασίες δήλωσε πως ο λαός θα αποφασίσει για τις συνεργασίες, ενώ για μία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε πως η υπόθεση του Τάκη Μπαλτάκου δείχνει πως ο Πρωθυπουργό δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Ωστόσο, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμα και με τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ με σκωπτικό ύφος σχολίασε «ποιόν ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζοντας έτσι τις διάφορες τάσεις μέσα στο κόμμα.

Σημείωσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας και τον κάλεσε να βγάλει το πρόγραμμά του για την Ευρώπη σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει καμία πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον και πως τα παραπέμπει όλα στη δεύτερη πολιτική παρουσία.

Για το θέμα της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως αυτό το θέμα σε όλη την Ευρώπη δεν είναι θέμα των πολιτικών, αλλά των γιατρών.

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως στόχος τους είναι το Ποτάμι να έρθει τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές και κοντά σε ποσοστά με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι «τσόντα» σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου