Ειδήσεις

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από Μέρκελ

Γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση που βιώνετε σε αυτή την χώρα, ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά η Ελλάδα αποκτά περισσότερες δυνατότητες από ό,τι δυσκολίες, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε φόρουμ νέων επιχειρηματιών που διεξάγεται στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως το όραμα είναι μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα τόσο σε παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή όσο και σε νέους τομείς, όπως η παροχή υπηρεσιών μέσω Internet, που δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης νέων αγορών.
Αναγνώρισε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση, είπε ωστόσο ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, για να δοθεί ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις. «Επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση στις νέες επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο και πιο δύσκολο είναι το πώς μπορώ να έχω πρόσβαση σε κεφάλαιο για να χτίσω την επιχείρησή μου» είπε η καγκελάριος.

Χαρακτήρισε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και σημείωσε ότι η Ελλάδα αποκτά δυνατότητες παρά τις δυσκολίες, παρά την υψηλή αναεργία, παρ’ όλο που πολλοί δεν βλέπουν ακόμη ανάπτυξη και εξέλιξη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου μετά την πτώση του τείχους πολλά επαγγέλματα, όπως ανέφερε, έχασαν την χρησιμότητά τους και η ανεργία εκτοξεύτηκε.
«Έχω απόλυτη εικόνα του βάρους που βιώνετε κι εσείς» είπε προσθέτοντας ότι στην πατρίδα της πολλοί ακολούθησαν με θάρρος νέους δρόμους και τα προβλήματα ξεπεράστηκαν.

Είμαι σίγουρη ότι και στην Ελλάδα θα γίνει το ίδιο, συνέχισε η κ. Μέρκελ, ενώ αναρωτήθηκε με δόση χιούμορ εάν οι φίλοι όσων βρίσκονται στο φόρουμ θα τους δεχτούν απόψε στις παρέες τους, όταν μάθουν ότι συνομίλησαν με την γερμανιδα καγκελάριο.

Σαμαράς: Τα επόμενα βήματα
«Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα που στα επόμενά της βήματα, δηλαδή στα βήματα της ανάπτυξης, δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την έμφαση στην εμπορευματικότητα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς συμμετέχοντας μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως «αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα της ανάπτυξης, χρειάζεται άτομα με νέες ιδέες». «Έχει γίνει εργασία με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για μία Ελλάδα που θα παράγει αντί να καταναλώνει» είπε ο πρωθυπουργός.

Βερολίνο:
Μήνυμα στήριξης κομίζει στην Ελλάδα η Μέρκελ
Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας μεταφέρει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η οποία εκδόθηκε μετά την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

«Στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία της λιτότητας, διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές». Επισημαίνεται ότι στην ατζέντα βρίσκονται και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

«Η καγκελάριος συναντάται με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας» συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία περιγράφεται και το πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

«Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει ως τώρα η Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση. Και οι αγορές τιμούν αυτή την εξέλιξη: οι ελληνικές τράπεζες μπορούν στο μεταξύ να χρηματοδοτηθούν από την αγορά. Η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις χρηματαγορές. Για πρώτη φορά ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύθηκαν στη χώρα και πάλι χρήματα, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά ομολόγων. Αυτό είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν» αναφέρει η Καγκελαρία.

Και προσθέτει ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: έπειτα από μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα υπολογίζει με θετικά πρόσημα ανάπτυξης».

Καταλήγει δε τονίζοντας ότι η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει ότι «στο μεταξύ αυξάνονται τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα, οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2013 ξεπεράστηκαν».

Σαμαράς: Δεν
θα χρειαστούμε
νέο πρόγραμμα
Η Ελλάδα τα κατάφερε, είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Θέλω να είμαι επίσης ξεκάθαρος ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται ασφαλώς και οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν γιατί ήδη ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως όμως η Ελλάδα μπαίνει στην ανάκαμψη» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Πιάνει τους στόχους της».

Παράλληλα τόνισε ότι οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την πρώτη επίσκεψή μου στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012 αλλά και από την δική σας επίσκεψη στην Αθήνα το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς. Τότε είπα ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και ότι οι Έλληνες έχουν και τη δύναμη και την ικανότητα να τα καταφέρουν. Νομίζω ότι με τις θυσίες όλων των Ελλήνων και την αλληλεγγύη των εταίρων μας σήμερα πια είμαστε σε μία εντελώς διαφορετική μοίρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο Αντώνης Σαμαράς η Ελλάδα με την έξοδο στις αγορές δείχνει ότι τα κατάφερε. «Συμφωνήσαμε με την καγκελάριο ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Αλλά οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, η επιστροφή στον κόσμο που πληγώθηκε περισσότερο ενός κοινωνικού μερίσματος την απόφαση τουECOFIN πριν 10 ημέρες και τώρα η έξοδος στις αγορές, όλα αυτά- το γνωρίζει καλά η καγκελάριος- οφείλονται στις τεράστιες θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μέρκελ: «Η Ελλάδα τήρησε τα συμφωνηθέντα»
Θετικά σχολίασε τα βήματα στα οποία έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σημείωσε ότι η χώρα τήρησε τα υποσχόμενα.

«Αν παρακολουθήσω αυτά που γίνονται καταγράφω ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολλά. Οι προσπάθειες απέδωσαν, έχουν γίνει βήματα μπροστά» είπε η Καγκελάριος. Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με νέους επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι «οι νέοι έχουν περάσει δύσκολα και θα περάσουν ακόμη δύσκολα, έχουν γίνει ωστόσο πολλά καλά».

«Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν ένας δύσκολος δρόμος, βλέπουμε όμως ότι η Ελλάδα τήρησε τα υποσχόμενα, η κατάσταση του προϋπολογισμού είναι πολύ καλύτερη από ό,τι περιμέναμε», σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Η χθεσινή ημέρα ήταν κομβική, επανήλθε η Ελλάδα, είναι πιο αυτόνομη. Η Γερμανία έχει τη διάθεση να βοηθήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εξάλλου, η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την Προεδρία της ΕΕ. «Είχατε πολλά εξωτερικά προβλήματα, Ουκρανία και Ρωσία και η Ελλάδα μπόρεσε να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο, παρά τα όλα προβλήματα που έχει». Απευθυνόμενη στους Έλληνες πολίτες, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Θα τους υποστηρίξουμε για έναν καλύτερο δρόμο».
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη της στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Με χαροποιούν οι εξελίξεις και να συνεχίσετε σε αυτή την κατεύθυνση», είπε η καγκελάριος, και συμπλήρωσε: «Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε».

«Δεν σκέφτομαι τις εκλογές»
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. «Σε ό,τι κάνω μέχρι τώρα δεν σκέφτομαι τις εκλογές. Την Ελλάδα σκέφτομαι. Μόνο την Ελλάδα. Κοιτάζω μπροστά και βλέπω ότι ανοίγει ο δρόμος για μακροχρόνια ανάπτυξη. Ξέρουμε πού πάμε, ξέρουμε πώς πάμε και ξέρουμε πώς θα φτάσουμε και εκεί πάνω. Και επειδή όχι μόνο είμαι αισιόδοξος αλλά βλέπω ρεαλιστικά την πραγματικότητα σας λέω ότι είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί που πρέπει» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Επιπλέον σημείωσε ότι η κατάσταση απαιτεί σοβαρότητα. «Η πλοήγηση μιας οικονομικής πολιτικής μέσα σε νερά τρικυμιώδη απαιτεί πάνω από όλα σοβαρότητα. Γι’ αυτό το λόγο είδατε ότι εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Αντίθετα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Θα έλεγα ότι σηκώνουμε τα μανίκια για να ετοιμάσουμε την επόμενη ημέρα. Ο ρυθμός της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό που κανείς σήμερα διακρίνει και στον πιο δύσπιστο είναι μια παραδοχή ότι μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού πράγματι τα πράγματα πάνε καλύτερα» είπε ο πρωθυπουργός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου