Ειδήσεις

Εβαλαν «λουκέτο» στη Ρόδο και οι υπηρεσίες του ΟΠΑΔ

Τίτλοι τέλους από τη Δευτέρα στον ΟΠΑΔ και στο νησί της Ρόδου, που εξυπηρετούσε 20.000 υπαλλήλους του δημοσίου και 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό τονίζουν ότι ο ΟΠΑΔ ήταν έτοιμος από φέτος να εφαρμόσει σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης του ασφαλιστικού δικαιώματος για το 90% των ασφαλισμένων, αντικαθιστώντας την απαρχαιωμένη μέθοδο της θεώρησης βιβλιαρίων, χωρίς την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και με την έγκριση του υπουργείου.

Το αποτέλεσμα της απόφασης είναι να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, μεταφέροντας την εξυπηρέτηση των 1.500.000 ασφαλισμένων του στις ουρές των 5.500.000 ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Και οι τέσσερις υπάλληλοι του ΟΠΑΔ στη Ρόδο, εκ των οποίων, η μια με 18ετή προϋπηρεσία, η δεύτερη με 2 ετή και οι υπόλοιποι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Δήμο Ρόδου και επαναπροσλήφθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας προβλέπει ότι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 241 υπάλληλοι του ΟΠΑΔ από τις 7 Απριλίου 2014 και θα παραμείνουν για ένα μήνα αφού μετά θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για χρονικό διάστημα ενός μηνός και εν συνεχεία μετατάσσονται / μεταφέρονται σε οργανικές θέσεις που συνιστώνται για το σκοπό αυτό στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την ίδια εργασιακή σχέση, κλάδο ή ειδικότητα, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.
Στους υπαλλήλους που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας καταβάλλονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα τρία τέταρτα (3/4) των αποδοχών τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, εξακολουθούν να καταβάλλονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη. Οι εισφορές αυτές από τη θέση του υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα και για το χρονικό διάστημα που αυτή διαρκεί προσδιορίζονται στο 75% των αποδοχών αυτού.
Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας του προσωπικού, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα γίνεται από τις Υπηρεσίες του τ. ΟΠΑΔ και θα αφορά μόνο περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και δεν θα επιδέχονται αναβολή (νοσηλεία, μετακίνηση εκτός Ελλάδος, κλπ), δεδομένου ότι πολύ σύντομα, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες μετάπτωσης, όλες οι υποθέσεις θα εξυπηρετούνται από το δίκτυο των μονάδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου