Ειδήσεις

Τσίπρας για Ερντογάν: Απέναντι στο θράσος του η χώρα θα απαντήσει συντεταγμένα

 

Πάει πολύ η Τουρκία  να παριστάνει τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος.
Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων της Άγκυρας, ως επιστέγασμα των ομαδικών πυρών που εξαπέλυσε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του εναντίον της Άγκυρας.

Τσίπρας: Θα απαντήσουμε ως χώρα συντεταγμένα και αποφασιστικά

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε προσωπική του ανάρτηση στο facebook, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:  “Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί επικίνδυνα οι προκλήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας. Οι απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως η σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από τον βόρειο Έβρο, αποτελούν μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση. Το κυριότερο όμως είναι η ρητορική κλιμάκωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου. Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία. Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο” .

Και πρόσθεσε : “Πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος.
Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη”.

Αναλυτικά, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: 

Alexis Tsipras
28 mins ·
Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί επικίνδυνα οι προκλήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας. Οι απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως η σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από τον βόρειο Έβρο, αποτελούν μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση.

Το κυριότερο όμως είναι η ρητορική κλιμάκωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου. Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία. Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Αυτό που ξέρω είναι ότι πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος.
Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη.

Καμία πρόκληση δε θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη.

Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει συνώνυμο της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Ήταν και θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Νωρίτερα, πυρ ομαδόν εναντίον της Άγκυρας είχε  ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από διαδοχικές τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, τόσο από θαλάσσης ( με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού) όσο και από αέρος  ( υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τον Έβρο).

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Έλληνες είναι ενωμένοι στην προάσπιση της κυριαρχίας τους

Πριν από λίγο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της Άγκυρας , όπου αναφέρεται πως:

“Οι σημερινές επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία. Οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή”.

Απευθυνόμενη προς τον Ερντογάν, η Κουμουνδούρου, στέλνει παράλληλα και σήμα “ενότητας” των πολιτικών δυνάμεων: “Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σαντορινιός: προκλητική, επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας

Σχολιάζοντας από πλευράς του, ο αρμόδιος τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σαντορινιός,  το συμβάν με την τουρκική ακταιωρό, επανέλαβε επί της ουσίας, την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:

“Το σημερινό περιστατικό σύγκρουσης σκάφους ΛΣ- ΕΛΑΚΤ με Τουρκική ακταιωρό αποτελεί μια προκλητική, επικίνδυνη και σκόπιμη ενέργεια της Τουρκίας που είχε σαφή σκοπό τον εμβολισμό του Ελληνικού Σκάφους.

Ελπίζουμε όλα τα Στελέχη που επέβαιναν στο σκάφος και απέδειξαν, για μια ακόμη φορά, θάρρος, δεινή επιχειρησιακή ικανότητα και υψηλό φρόνιμα, να είναι καλά στην υγεία τους”.

Το Λιμενικό Σώμα, στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ελληνικών θαλασσών, έχει τη γνώση και την εμπειρία να ξεπερνά τις προκλήσεις και να υπηρετεί με ήθος και αφοσίωση το σκοπό της διαφύλαξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτές τις ώρες χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία”.

Ευ. Αποστολάκης: Και ατζαμήδες και δεν σέβονται τίποτα

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης ( υπενθυμίζεται ότι είχε λάβει μέρος και στην έκτακτη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Α. Τσίπρας για τις εξελίξεις στον Έβρο) , δια των ερτζιανών ( Alpha 989) σχολίασε πως:

“Δεν μας έχουν συνηθίσει οι Τούρκοι σε ψυχραιμία και σεβασμό των κανόνων θαλάσσιας κυκλοφορίας. Μονίμως ή δείχνουν ότι είναι πολύ ατζαμήδες στην θάλασσα ή ότι δεν σέβονται τίποτα. Και δυστυχώς ισχύουν και τα δύο. Δεν μπορείς να κάνεις μανούβρες παρεμπόδισης και στο τέλος να χτυπάς το σκάφος. Πάνε να κάνουν κάτι για να δείξουν ότι πουλάνε τσαμπουκά και ξέρουν πολύ καλά ότι αν ακουμπήσουν χάνουν το δίκιο τους αλλά δεν έχουν την μαεστρία και την ναυτοσύνη να το διαχειριστούν”.

Ζήτησε δε να αντιμετωπιστεί αυτό “με μεγάλη αυστηρότητα από την ελληνική κυβέρνηση, να γίνουν οι ανάλογες καταγγελίες, οι οποίες προβλέπονται και να ζητηθούν και αποζημιώσεις. Πούλησες τσαμπουκά, θα πληρώσεις για τον τσαμπουκά!”

πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου