Πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία και οι αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία τους θα λαμβάνονται κάθε εβδομάδα, με πιθανό ακόμη κι ένα νέο κλείσιμο των σχολικών μονάδων, αν τα επιδημιολογικά στοιχεία παρουσιάσουν δυσμενή εξέλιξη, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Σύψας ανέφερε: “Ο ιός δεν έχει φύγει. Ο ιός είναι εδώ. Και όχι μόνο αυτό. Ο ιός αυτή τη στιγμή συντρίβει χώρες. Τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Έχουμε εικόνες κολάσεως που εξελίσσονται σε αυτές τις χώρες” και πρόσθεσε: “Δεν πρέπει να είμαστε ανέμελοι στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο ιός κρατιέται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Μην παίζουμε με αυτό”.

“Το άνοιγμα των σχολείων θα έχει επίδραση στην επιδημία”

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός από τους γονείς και τους συνοδούς των παιδιών. “Το άνοιγμα των σχολείων θα έχει επίδραση στην επιδημία, το ξέρουμε. Αλλά όμως έχουμε εκτιμήσει ότι το όφελος που θα έχουν τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο από το άνοιγμα των σχολείων. Σε κάθε όμως περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κυρίως δεν θα πρέπει να συνωστίζονται γύρω από το σχολείο” σημείωσε.

“Δεν πλησιάζουμε την πόρτα του σχολείου και αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές έξω από το σχολείο για να μην υπάρξει διασπορά του ιού” ανέφερε και πρόσθεσε: “Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν την πόρτα του σχολείου με κόσμου”.

Ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία

Ως προς το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία, ο κ. Σύψας είπε: “Δυστυχώς στην περίοδο που μπαίνουμε, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παίρνουμε αποφάσεις βδομάδα, την βδομάδα. Κάθε βδομάδα θα παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις. Αυτό δε σημαίνει πισωγύρισμα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να είμαστε λίγο μπροστά από την επιδημία” είπε χαρακτηριστικά.

“Έχουμε προειδοποιήσει από το φθινόπωρο ότι αυτή θα είναι μια περίοδος με τα λεγόμενα κυλιόμενα lockdown” ανέφερε και πρόσθεσε: “Προσπαθούμε να προλάβουμε την πανδημία”.

Για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν την περίοδο των εορτών, τα Θεοφάνεια, αλλά και το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο κ. Σύψας τόνισε: “κάθε φορά που βγαίνει ο κόσμος και διασπείρει τον ιό, τόσο αναβάλλονται και οι αποφάσεις ανοίγματος της αγοράς”.

Για τον εμβολιασμό σημείωσε ότι δεν είναι τρομακτικά αισιόδοξος και εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ