Αθλητικά

ΣΕΓΑΣ: Η μέρα που γεννήθηκε η αρχαιότερη Ομοσπονδία στην Ελλάδα

Πέρασαν 124 χρόνια από την ημέρα που ο αθλητισμός στην χώρα μας απέκτησε οργανωμένη μορφή, με την δημιουργία της πρώτης αθλητικής Ομοσπονδίας, του ΣΕΓΑΣ.
Ήταν 11 Ιανουαρίου του 1897 στο γυμναστήριο του «Πανελληνίου Γ.Σ.» όταν εκπρόσωποι 28 σωματείων, από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να οργανώσουν συνέδριο, στο οποίο θα συγκροτούνταν η αθλητική Ομοσπονδία. Την επόμενη ημέρα έως και τις 15 Ιανουαρίου 1897 συνήλθε επίσημα το Συνέδριο στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και αποφασίστηκε η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ και το καταστατικό του.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1897 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Πριν την συνάντηση της 11ης Ιανουαρίου, είχαν προηγηθεί πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις από ανθρώπους του αθλητισμού στην χώρα, που είχαν αφουγκραστεί την ανάγκη της δημιουργίας ενός φορέα, μιας Ομοσπονδίας που θα αναλάμβανε την οργάνωση του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.
Η αρχή είχε γίνει στην Πάτρα στις 20 Φεβρουαρίου 1895, όταν ο «Παναχαΐκός Γ.Σ.» κάλεσε σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους της «Γ.Ε. Πάτρας», του «Πανελληνίου Γ.Σ.», του «Εθνικού Γ.Σ.» και του «Παναιτωλικού» για να συζητήσουν την τέλεση προκριματικών αγώνων για την Α’ Ολυμπιάδα της Αθήνας που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικοί και σε ευρεία κλίμακα.
Στην σύσκεψη αυτή, οι πέντε υπέγραψαν πρακτικό που δήλωνε την συμφωνία τους για την σύσταση Συνδέσμου, όλων των Ελληνικών συλλόγων, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ τους. Μετά την πρώτη αυτή έγγραφη διατύπωση των συλλόγων (20/2/1895) για ίδρυση Συνδέσμου, σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις γινόταν λόγος για το θέμα αλλά κανείς δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για τον συντονισμό και την υλοποίηση της ιδέας.
Περίπου ένα χρόνο αργότερα το θέμα τέθηκε εκ νέου, με τους ανθρώπους του Πανελληνίου να είναι τελικά αυτοί που ανέλαβαν δράση προχωρώντας στην σύσταση εγκυκλίου, η οποία καλούσε τους εκπροσώπους 52 σωματείων να συμμετάσχουν σε Συνέδριο στις 11-15 και 17 Ιανουαρίου 1897 με θέμα την «Ίδρυση Συνδέσμου», την ψήφιση καταστατικού και εκλογές. Κι έτσι κι έγινε.
Ο ΣΕΓΑΣ αποτελεί μέχρι και σήμερα την μεγαλύτερη ελληνική Ομοσπονδία και για χρόνια ήταν ο μοναδικός πυλώνας αθλητισμού στην χώρα μας, αφού για πολλές δεκαετίας από την ίδρυση του είχε την ευθύνη της ανάπτυξης όλων των αθλημάτων στην χώρα μας. Με την πάροδο των χρόνων, αυτό άλλαξε, αφού κάθε άθλημα απέκτησε την δική του Ομοσπονδία.
Τα 28 σωματεία που έδωσαν το «παρών» στην συγκέντρωση της 11ης Ιανουαρίου 1897:
Αβέρωφ Ναυπλίου, Γ.Σ. Αμαρουσίου, Άρατος Κιάτου, Γ.Σ. Βόλου, Γλαύκος Χαλκίδας, Γυμνάσιον Σμύρνης, Εθνικός Γ.Σ., Ηρακλής Αγρινίου, Γ.Σ. Κέρκυρας, Γ.Σ. Κύμης, Λοκρικός Αταλάντης, Γ.Σ. Λαμίας, Μεσσηνιακός Καλαμών, Ναυπακτιακός Γ.Σ., Ολύμπια Ανδριτσαίνης, Ολύμπια Λεμεσού, Παγκύπρια Λευκωσίας, Παναχαϊκός Πατρών, Πανελλήνιος Γ.Σ., Πεζοπόροι Πειραιώς, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Σκουφάς Άρτης, Στράτων Αιγίου, Γ.Σ. Στυλίδας, Γ.Σ. Τήνου, Φιλόξενος Ζακύνθου, Γ.Σ. Φιλοπρόοδων Τρίπολης, Φωκιανός Κουκουβαούνων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου