Ειδήσεις

Vana Pernari Architecture Studio παρουσίασε στο 100% Hotel Show 2017 ένα ιδιαίτερο πρότυπο δωματίου

Η νικήτρια σε τέσσερις κατηγορίες των Hotel Design Awards 2016, αρχιτέκτονας Βάνα Περνάρη, κατά τη διάρκεια του 100% Hotel Show 2017, παρουσίασε με το γραφείο της, Vana Pernari Architecture Studio ένα πρότυπο δωματίου προσκαλώντας το χρήστη σε μία Τελετή Χαλάρωσης.

Ο σχεδιασμός του δωματίου αφηγείται τη γοητεία του μονόχωρου και τονίζεται από μια νοσταλγική αίσθηση γνώριμων υλικών και υφών. Καλεί το χρήστη να βιώσει ισορροπία και εσωτερική γαλήνη.

7826be3ec02ed54d7f06dbc4c1d1fcaa.jpg

Κεντρικό στοιχείο του δωματίου, ένα monoblock που περιλαμβάνει τις τρεις βασικές λειτουργίες ενός χώρου φιλοξενίας: τον ύπνο, το λουτρό και το καθιστικό. Ο κεντρικός αυτός όγκος είναι χτιστός, σε επαφή με το έδαφος. Οδηγεί το χρήστη σε επαφή με τη γη, τη σημασία της οποίας τείνει να ξεχάσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Η “γείωση” – η ανταλλαγή ενέργειας του ανθρώπινου σώματος με τη γη – έχει καταπραϋντική, ενδυναμωτική και θεραπευτική σημασία για ψυχή και σώμα. Σε αυτό το ταξίδι πνευματικής ξεκούρασης και ανανέωσης, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η επαφή με το εξωτερικό, φυσικό περιβάλλον η οποία με τα μη ξεκάθαρα όρια του χώρου γίνεται άμεση – το δωμάτιο μπορεί να κοιμάται και να ξυπνάει μαζί με αυτούς που φιλοξενεί, επιτρέποντας στον εξωτερικό χώρο να γίνεται ένα μαζί του.

d37423ecc7c18cef98b202e256e71845.jpg

Υλικά όπως πατητή τσιμεντοκονία, μέταλλο, ξύλο και μαλακά υφάσματα μαζί με μια σύγχρονη απόδοση του παλαιού μωσαϊκού στο δάπεδο και την πατίνα του χρόνου εμφανή σε αρκετά σημεία, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα εξοικείωσης, ανοίγοντας ένα διάλογο μεταξύ χώρου και χρόνου.

bda9c7ec3ef4061e7173fdb4097ec152.jpg

Η ομάδα του γραφείου μέσα από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, επιθυμούσε να παρουσιάσει ένα δωμάτιο που να εμπνέει μια πραγματική πνευματική ανάπαυση. Μέσα στη σκιά πυκνής βλάστησης και μυρωδιές από φυλλώματα και χώμα, με τις αχνές ακτίνες φωτός που εισέρχονται από την οροφή και το ημίφως των αντανακλάσεών τους, ο χρήστης μπορεί ουσιαστικά να αισθανθεί την ηρεμία, μακριά από το στρες της καθημερινότητας. Περιτριγυρισμένος από γαλήνιες επιφάνειες τοίχων, λεπτά δουλεμένο ξύλο, γήινα χρώματα και χωρίς φλύαρα διακοσμητικά στοιχεία, τίποτα δε μπορεί να αποσπάσει το χρήστη από αυτό το ταξίδι χαλάρωσης, μακριά από τους εκτυφλωτικούς χώρους των πόλεων.

450eff884dd956b62f4bdd33eb0ed33d.jpg

Χωρίς περιττό διάκοσμο, το γραφείο Vana Pernari Architecture Studio παρουσίασε τη γοητεία της ατέλειας σε έναν χώρο που μοιάζει αρκετά άδειος, αποκαλύπτοντας την ουσία του. Τα μάτια δε βλέπουν – αισθάνονται. Ο άνθρωπος, ο χώρος και το πνεύμα ενώνονται.

48c82492fa6e4cbbaa8ca55ca718b4f0.jpg

Χορηγοί

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου