Ειδήσεις

Έξι τελικά οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες

Εξέπνευσε​ στις 15.00 η προθεσμία κατάθεσης των φακέλων για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στον διαγωνισμό των 7 τηλεοπτικών αδειών, με τους υποψηφίους να είναι τελικά 6. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες, η μια εναπομείνασα άδεια, θα επαναπροκηρυχθεί.

ΣΚΑΙ, Star, Alpha, Αντ1, Ε  και Τηλεοπτική Ελληνική έχουν καταθέσει φάκελο

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ήταν το πρώτο κανάλι που κατέθεσε (προχθές) αίτηση για τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ λίγο μετά τις 10 σήμερα το πρωί ο Γενικός Διευθυντής του Star, Κάρολος Αλκαλάϊ, κατέθεσε φάκελο για τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. ​

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha ήταν το τρίτο κανάλι που κατέθεσε τον φάκελο υποψηφιότητάς του, ενώ νωρίς το μεσημέρι κατατέθηκαν και οι φάκελοι του Αντ1 και του Ε.

Τέλος, κατέθεσε φάκελο και η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική η οποία φέρεται να είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου είχαν προσέλθει συνολικά επτά ενδιαφερόμενοι στα γραφεία του ΕΣΡ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαγωνιστική διαδικασία: οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών E, ALPHA, ANT1, STAR, ΣΚΑΪ και δύο νεοεμφανιζόμενες εταιρείες, η Proteas Production Media και η MIXTA.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Mega δεν θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς οι μέτοχοι φέρονται να θεωρούν ότι το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ  είναι πολύ υψηλό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νομικό γραφείο των μετόχων ανέλαβε με επιστολή του να ενημερώσει σχετικά τις πιστώτριες τράπεζες.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει τέλος Φεβρουαρίου. Τυπικά αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα πρέπει να διακόψει την εκπομπή του.

Η διαδικασία 

Η λίστα των υποψηφίων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από το ΕΣΡ νωρίς σήμερα το απόγευμα. Σημειώνεται ότι ο κ. Μορώνης είχε δηλώσει πως καμία αίτηση δεν θα γίνει αποδεκτή μετά την εκπνοή της προθεσμίας. ​

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βρίσκονταν σε συνεχή “ανοικτή” διάσκεψη, από τις 12 το μεσημέρι, ώστε μετά την πάροδο της προθεσμίας, να συνταχθεί σχετικό πρακτικό και να επισημοποιηθεί ο κατάλογος των υποβληθεισών αιτήσεων. Η αποσφράγιση των φακέλων και η καταγραφή του περιεχομένου τους θα ξεκινήσει τελικά τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και όχι αύριο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την Παρασκευή.

Κατά την αποσφράγιση θα παρίστανται, κατ΄ ανώτατο όριο, δύο άτομα από κάθε μία από τις αιτούσες. Επίσης, όπως είχε δηλώσει το ΕΣΡ, κατά τη διάρκεια παραλαβής των φακέλων αιτήσεως, δεν προβλεπόταν παρουσία δημοσιογράφων ή/και τηλεοπτικών συνεργείων στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την προκήρυξη, θα ακολουθήσει ουσιαστικός έλεγχος των κατατεθεισών αιτήσεων και του περιεχομένου τους, προκειμένου το Συμβούλιο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη, συμμετοχής των υποψηφίων στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον, ανέφερε, σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς δήλωσε: “Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φαίνεται ότι είναι θετικές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά”.

Εργαζόμενοι Mega: Κινδυνεύουν οι οικογένειές μας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, επισημαίνουν ότι “αυτές τις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έγκλημα σε βάρος 420 εργαζομένων του MEGA. Δημοσιογράφοι, Τεχνικοί και Διοικητικοί υπάλληλοι στήριξαν απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια το κανάλι προκειμένου να μην κλείσει. Τώρα αποκαλύπτεται ότι εξαπατήθηκαν.

Στα ταμεία των τραπεζών συσσωρεύθηκαν 50 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις, όμως οι μέτοχοι του καναλιού αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. To MEGA οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο”.

Οι μέτοχοι του MEGA και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή. 420 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο” καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου