Συνεντεύξεις

Τ . Ηρακλείδης : «Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν θα είναι συμπλήρωμα κανενός»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο που θα επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα επαναφέρει τη χώρα στα προοδευτικά βήματα χωρίς όμως να διακινδυνεύσει τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών  δεν πρόκειται να είναι συμπλήρωμα ούτε παρακολούθημα κανενός, αλλά σκοπός του είναι να συμμετέχει στη νέα πορεία με ασφάλεια της χώρας».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος βουλευτής στα Δωδ/νησα με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ. Τέλης Ηρακλείδης και υπογραμμίζει πως το κόμμα δημιουργήθηκε για να συγκροτηθεί μέτωπο απέναντι σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να παρασιτούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
«Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της. Αντίπαλός μας  είναι το σύστημα του πελατειακού καπιταλισμού, και ένα κατεστημένο που άφησε αυτές τις αντιλήψεις, τις πρακτικές να γιγαντωθούν, να οδηγήσουν τη χώρα στο γκρεμό και να πνίξουν τις δυνατότητες του λαού και της πατρίδας μας», τονίζει ο κ. Τέλης Ηρακλείδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά που μπορεί να επιτύχει στις εκλογές το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο κ. Τέλης Ηρακλείδης δηλώνει:
«Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως με την εμφάνιση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ο χώρος της λεγόμενης Κεντροαριστεράς θα πετάξει σε υψηλότερα ποσοστά. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ κινούνταν δημοσκοπικά στο 4-6% τώρα αθροιστικά και τα δύο κόμματα μπορεί όχι μόνον να ξεπεράσουν το ποσοστό (8%) των ευρωεκλογών, αλλά ενδεχομένως να προσεγγίσουν και το ποσοστό (12%) των εκλογών του 2012».
Η συνέντευξη του κ. Τέλη Ηρακλείδη, αναλυτικά:
• Η απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος θεωρείτε πως επανακαθορίζει το πολιτικό σκηνικό και στην περιοχή μας; Τι απαντάτε σε εκείνους που άρχισαν να επικρίνουν;
Βεβαίως και επανακαθορίζει το πολιτικό τοπίο μιας και το ΚΙΝΗΜΑ δημιουργήθηκε για να συγκροτηθεί μέτωπο απέναντι σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να παρασιτούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι σε όσους θεωρούν ότι έχουν το προνόμιο να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν. Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της. Τη συντήρηση, που αντιμετωπίζει το δημόσιο σαν πελατειακό λάφυρο, που υπονομεύει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με τον διαρκή κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας. Αντίπαλός μας είναι το σύστημα του πελατειακού καπιταλισμού, και ένα κατεστημένο που άφησε αυτές τις αντιλήψεις, τις πρακτικές να γιγαντωθούν, να οδηγήσουν τη χώρα στο γκρεμό και να πνίξουν τις δυνατότητες του λαού και της πατρίδας μας. Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό εδώ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και κυρίως, απέναντι στις παλιές και νέες ανισότητες που αυτό παράγει. Αυτοί που το επικρίνουν, εκπροσωπούν αυτούς που περιγράφονται παραπάνω και η απάντηση δίνεται στην ιδρυτική μας διακήρυξη.
• Έχουν συγκροτηθεί οι αναγκαίες κομματικές οργανώσεις στη Ρόδο και στα άλλα νησιά ; Ποιά είναι η φιλοσοφία του νέου κομματικού φορέα που τον διαφοροποιεί από το ΠΑΣΟΚ;
Απευθυνόμαστε σήμερα στους Έλληνες πολίτες, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να πραγματοποιήσουμε σύντομα μετά τις εκλογές το ανοικτό ιδρυτικό μας Συνέδριο. Το Συνέδριο στο οποίο θα αποφασιστούν τα πάντα: από το οριστικό όνομα και το σύμβολο του Κινήματός μας έως την περαιτέρω επεξεργασία των πολιτικών μας θέσεων, των στρατηγικών μας επιλογών και συμμαχιών και την εκλογή οργάνων, ανοίγοντας το δρόμο για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Τα πάντα μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, σε μια λογική αυτοοργάνωσης και οριζόντιας κινητοποίησης.
Όλα συμμετοχικά, όλα κινηματικά, όλα από τη βάση.Η δέσμευση αυτή δεν αποτελεί συγκυριακή υπόσχεση.Συνδέεται άρρηκτα με την φιλοσοφία που μας διέπει.Θέλουμε να γίνουμε η αλλαγή που πρεσβεύουμε.
Στην Ρόδο όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει δίκτυα συμμετοχής και διαλόγου για διαμόρφωση πολιτικών βασισμένα στο μοντέλο της αυτοοργάνωσης με ανοιχτή συμμετοχή σε όσους πιστεύουν στον Σοσιαλισμό και την Δημοκρατία. Για τα υπόλοιπα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα Κίνημα που μετρά μια εβδομάδα από την ίδρυσή του.
• Τι απαντάτε σε εκείνους που  τώρα υποστηρίζουν πως το κίνημα δεν θα πάρει μεγάλο ποσοστό στην αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και δεν θα μπεί στη Βουλή, ενώ υπάρχουν ήδη δημοσκοπήσεις που δείχνουν το αντίθετο;
Το ΚΙΝΗΜΑ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης ενοποίησης του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας κάτι που δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για έκτακτο και ανοιχτό προς όλους συνέδριο όπου θα συζητηθούν εκ του μηδενός τα πάντα και θα εκλεγεί νέα ηγεσία από τη λαϊκή βάση είναι περισσότερο ελκυστική από τις κλειστές συμφωνίες κορυφής με τις οποίες επιχειρεί να διαμορφώσει τη Δημοκρατική Παράταξη ο Βενιζέλος.
Όπως πιο ελκυστική και σίγουρα πολιτικά πιο τελεσφόρα είναι η αντίληψη Παπανδρέου για αναγέννηση του σοσιαλιστικού χώρου μέσα από κινηματικές διαδικασίες και όχι της συντήρησής του μέσω της επαφής με την κυβερνητική εξουσία από την οποίαν εμφορείται ο Βενιζέλος και η περί αυτόν ηγετική ομάδα.
Είναι πρόωρο να πούμε αν θα επαληθευτούν οι “μίζερες” προβλέψεις (οριακή είσοδο στη Βουλή), οι “ψύχραιμες” (4-6%) ή οι υπεραισιόδοξες (άνω του 7-8%) που τον θέλουν να λαμβάνει την τρίτη εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς η περίπτωση αυτοδυναμίας πλέον θα πρέπει να θεωρείται ως απίθανη. Και τούτο επειδή τώρα αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως με την εμφάνιση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ο χώρος της λεγόμενης Κεντροαριστεράς θα πετάξει σε υψηλότερα ποσοστά. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ κινούνταν δημοσκοπικά στο 4-6% τώρα αθροιστικά και τα δύο κόμματα μπορεί όχι μόνον να ξεπεράσουν το ποσοστό (8%) των ευρωεκλογών, αλλά ενδεχομένως να προσεγγίσουν και το ποσοστό (12%) των εκλογών του 2012.
• Ποιός είναι ο λόγος που σας ώθησε να είστε υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές καθώς έχετε ασχοληθεί επί σειράν ετών με την αυτοδιοίκηση; Ποιό είναι το όραμά σας για τα Δωδεκάνησα καθώς πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά;
Σ’ ένα κόμμα που έχει μεταλλαχθεί σε παρακολούθημα της Δεξιάς και ομιλεί περί Κεντροαριστεράς εξαιρώντας την Αριστερά, και εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός. Σε ένα κόμμα που πλέον δεν έχει καμία σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και τη λαϊκή δράση που δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, της νεολαίας, των μικρομεσαίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων που η μόνη του σχέση με την κοινωνία είναι οι θέσεις που κατέχουν τα στελέχη του στον κρατικό μηχανισμό και ευρύτερα σε οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου ασφαλώς και θα πρέπει κάποιος να προβληματιστεί. Απορώ μάλιστα που κάποιο απ’ όλα αυτά τα αγωνιούντα παλικάρια δεν επεδίωξε να το κάνει. Το έκανε κάποια στιγμή ο κ. Λοβέρδος, αλλά ξαναγύρισε στο μαντρί και τώρα είναι αυτός που ομιλεί περί διασπαστών. Εκτός κι αν ο συμπαθής Ανδρέας αυτομαστιγώνεται.
• Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η αναμέτρηση ακόμη και με   βουλευτές και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;
Είναι μια περίοδος πολύ δύσκολη, σε εθνικό, τοπικό, παραταξιακό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Πίστευα και πιστεύω στην ενότητα της δημοκρατικής παράταξης. Πιστεύω τον Γιώργο Παπανδρέου και την πρόταση για τον τόπο, που αυτός εξέφρασε και εκφράζει. Με τους συντρόφους που έχω δώσει τόσους πολιτικούς αγώνες, στην τοπική μας κοινωνία, για το κοινό καλό, δεν μπορώ να έλθω σε αντιπαράθεση. Είμαι βέβαιος ότι με όλους και όλες θα δώσουμε πολλές ακόμη πολιτικές μάχες.
 • Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών μπορεί να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νίκης στις εκλογές και μη επίτευξης αυτοδυναμίας;
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο που θα επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα επαναφέρει τη χώρα στα προοδευτικά βήματα χωρίς όμως να διακινδυνεύσει τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό το κόμμα μας δεν πρόκειται να είναι συμπλήρωμα, ούτε παρακολούθημα κανενός, αλλά σκοπός του είναι να συμμετέχει στη νέα πορεία με ασφάλεια της χώρας. Και αναρωτιέμαι πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εναγκαλίζεται πολιτικά με υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή που έχουν βρει καταφύγιο στους ΑΝΕΛ και οι οποίοι είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για ως μέλη των κυβερνήσεων 2004-2009 για την οικονομική κατάρρευση της χώρας και αρνείται να συνεργαστεί με τον προοδευτικό χώρο.
• Πως κρίνετε  την παρουσία του του κ. Γ.  Παπανδρέου στην πολιτική σκηνή;
Ο κ. Παπανδρέου έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει τον πραγματικό τρίτο πόλο στον δημόσιο διάλογο, σ’ αντίθεση με το κόμμα-αντίφαση του Βενιζέλου ή το κόμμα-μη κόμμα Θεοδωράκη. Το γεγονός ότι το Κίνημα Παπανδρέου θα δεχθεί πόλεμο απ’ όλες τις πλευρές, γιατί τις ξεβολεύει, μπορεί να προσμετρηθεί στα θετικά, γιατί μετά από  τρία  χρόνια το πολιτικό σύστημα θα αναμετρηθεί με την αντισυστημική αλήθεια που πρεσβεύει ο Παπανδρέου. Η ψήφος στον κ. Γ.   Παπανδρέου είναι η πιο συνειδητή ψήφος στον όμορο με μας πολιτικό χώρο. Με άλλα λόγια υπάρχει ένας λόγος για να ψηφίσεις Παπανδρέου, όταν αυτόν τον λόγο δυσκολεύεσαι να βρεις σε άλλα πολιτικά κόμματα, ειδικά μέσα σε καθεστώς έντονης πόλωσης και εκλογικού διχασμού. Είναι η ψήφος που διαμορφώθηκε μέσα από μεγάλες αποφάσεις και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δεν είναι μια ψήφος εν κενώ, ούτε μια ψήφος προσδοκίας που ψαρεύει σε θολά νερά. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα πολιτικά κόμματα: Είναι ο μόνος που μπορεί να διεξάγει διμέτωπο ενώπιον τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ. Με άλλες λέξεις έχει ένα διαμορφωμένο αφήγημα, το οποίο μπορεί να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις απέναντι στην δεξιά και αριστερή συντήρηση. Σ’ αυτό ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει προίκα την ιστορία, γιατί επί ημερών του ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ συναγελάζονταν στα πεζοδρόμια του αντιμνημονίου και επιπλέον  εκείνος  δεν πρόλαβε να χρεωθεί καμιά κυβερνητική φθορά με τον Σαμαρά αυτά τα 2,5 χρόνια που συγκυβερνούσε με τον Βενιζέλο. O Παπανδρέου κομίζει στο πολιτικό σκηνικό μια ακλόνητη πολιτική αξιοπιστία. Ξέρεις ότι ψηφίζοντας Παπανδρέου σήμερα, δεν θα μετανιώνεις αύριο, γιατί πολύ απλά του αναγνωρίζεται συνέπεια λόγων και έργων. Η σφοδρή επίθεση που ήδη εκτυλίσσεται θα προκαλέσει όχι μόνο συσπείρωση, αλλά και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δημιουργίας μιας θετικής και όχι δια της ατόπου απαγωγής ψήφου. Αυτή η ενσυνείδητη ψήφος είναι και εκείνη που θα επαναφέρει την σκληρή πολιτική στο προσκήνιο κι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί ευεργετικά για τον κ. Γ. Παπανδρέου. Και επειδή η επιλογή Παπανδρέου είναι ο δύσκολος δρόμος, αυτό δημιουργεί ένα κλικ παραπάνω πολιτικής δέσμευσης με το Κίνημα που προτείνει. Δεν είναι ψήφος παρακολουθηματική ή χαριστική, αλλά ψήφος-δήλωση μιας πολιτικής τοποθέτησης που υπερβαίνει το σημερινό πολιτικό σύστημα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου