Συνεντεύξεις

Μάνος Κόνσολας: «Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία άσκησης νησιωτικής πολιτικής»

Τα νησιά μας, χρειάζονται νέα κίνητρα, καθώς είναι φανερό ότι αυτά που υπάρχουν σήμερα είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας.
Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την ‘δ’ ο βουλευτής Δωδεκανήσου (και καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου) κ. Μάνος Κόνσολας, αναλύοντας τα καυτά ζητήματα της περιοχής. Επίσης μιλάει για την επίσκεψη Ερντογάν, για το μεταναστευτικό, σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις και αναφέρεται στην πρότασή του, για ίδρυση και λειτουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι 13 περιφερειάρχες της χώρας.

• Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν στην Ελλάδα θεωρείτε ότι βάζει σε μια νέα περίοδο τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας; Τι μπορούμε να περιμένουμε;
Οι δίαυλοι του διαλόγου πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί, κα. Ντόκου. Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, διεθνείς συμμαχίες, ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν φοβάται να κάνει διάλογο.
Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να μετατραπεί το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, να μην υπάρχει ένταση. Άλλωστε, η οικονομία των δύο χωρών στηρίζεται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, στον τουρισμό.
Ο διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να είναι ειλικρινής και δημιουργικός όταν γίνεται στη βάση του σεβασμού των διεθνών συνθηκών, αλλά και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Η Ελλάδα, βέβαια, κατέστησε, για μία ακόμα φορά, σαφές ότι τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Είναι η μόνη διαφορά που μπορεί να παραπεμφθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.


• Τα νησιά μας, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τα οποία είναι γνωστά. Σημείο αιχμής, παραμένει η Υγεία. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχουν δώσει επανειλημμένα κίνητρα, έχουν προχωρήσει σε προκηρύξεις αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Υπάρχει… ελπίδα;
Θεωρώ, κα. Ντόκου, ότι χρειάζονται νέα κίνητρα, είναι φανερό ότι αυτά που υπάρχουν σήμερα είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας.
Για αυτό το λόγο, άλλωστε, κατέθεσα προς τον υπουργό Υγείας μια νέα πρόταση, με νέα και επικαιροποιημένα κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά. Είναι μια πρόταση επτά (7) σημείων που περιλαμβάνει:
1ον: Τον επανυπολογισμό του επιδόματος αγόνου, που πρέπει να γίνει με βάση τους σημερινούς μισθούς και όχι του παρελθόντος. Το συγκεκριμένο επίδομα σήμερα είναι πολύ χαμηλό.
2ον: Την αυτοματοποιημένη και κατά προτεραιότητα καταβολή των εφημεριών στους γιατρούς που υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών. Σήμερα, υπάρχουν οφειλές εφημεριών σε γιατρούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών.
3ον: Την παροχή δωρεάν φοίτησης σε εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου για τους γιατρούς που υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών.
4ον: Την προσαύξηση της υπηρεσίας αλλά και της μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σε νησιά για τη μόνιμη πρόσληψή τους στο ΕΣΥ.
5ον: Τη θέσπιση φοροαπαλλαγών, τη χορήγηση απευθείας στεγαστικού επιδόματος και επιδόματος θέρμανσης, αλλά και το ειδικό market pass για την αγορά βασικών ειδών διαβίωσης.
6ον: Τη δωρεάν μετακίνηση με πλοία της ακτοπλοΐας για συγκεκριμένο, ετήσιο αριθμό μετακινήσεων.
7ον: Την παροχή χαμηλότοκων δανείων για την αγορά κατοικίας στον τόπο που υπηρετούν ώστε να μείνουν εκεί μόνιμα.
• Αν και τα στοιχεία βαίνουν μειούμενα, το μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί σύντομα. Πρόσφατα, ο κ. Καιρίδης ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει μόνιμη δομή στη Ρόδο, αλλά ένας προσωρινός χώρος.
Είναι αδιανόητο, κα. Ντόκου, να σκεφτεί και μόνο κάποιος ότι μπορεί να δημιουργηθεί μόνιμη δομή στη Ρόδο. Το κατέστησα σαφές από την πρώτη στιγμή και σε όλους τους τόνους. Το ίδιο υποστήριζα και για τα άλλα νησιά, δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέστησε τη δημιουργία hot spot στα νησιά μας, ως μέρος της συμφωνίας με την Ε.Ε. και την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Κάποιοι μπορεί να έχουν την απαίτηση να κρατούνται στα νησιά όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Το ζήτημα, όμως, είναι τι θέλουμε εμείς, ποιο είναι το δικό μας εθνικό συμφέρον;
Δεν μπορούν να δημιουργούνται τέτοιες δομές σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να τις κυνηγήσουμε. Έχω αναφερθεί στη διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία για το μεταναστευτικό, που να υποχρεώνει την Τουρκία να ασκεί έλεγχο, να μην εργαλειοποιεί τους μετανάστες και να δέχεται πίσω όσους δεν είναι πρόσφυγες. Μόνο έτσι θα έχει οικονομικά οφέλη η Τουρκία αλλά και προνομιακή σχέση με την Ε.Ε.
Στις λύσεις θα πρέπει να αναζητήσουμε και τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που θα εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με αναλογική κατανομή προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. με πληθυσμιακά και αντικειμενικά κριτήρια.
Το ίδιο ισχύει και με μια άλλη πρόταση που έχω καταθέσει και αφορά στη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Με ευρωπαϊκά κέντρα και υπηρεσίες που θα εξετάζουν αιτήσεις ασύλου σε αυτές τις χώρες προκειμένου πρόσφυγες ή μετανάστες θα πρέπει να υποβάλλουν εκεί αιτήσεις ασύλου και να μην θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, επιχειρώντας να περάσουν στην Ελλάδα και στα νησιά μας.

• Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία για την τύχη του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Η ΝΔ τι σκοπεύει να κάνει με αυτό;
Δυστυχώς, το μεταφορικό ισοδύναμο, έτσι όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μέτρο περιορισμένης ισχύος και εμβέλειας, με περιορισμένους πόρους.
Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2018 είχε προϋπολογίσει 60 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά έδωσε μόνο 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019, οι δικαιούχοι έλαβαν 28,6 εκατ. ευρώ.
Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, το 2020 έδωσε 49,4 εκατ. ευρώ, το 2021 25,6 εκατ. ευρώ (λόγω του lockdown που περιόρισε τις μετακινήσεις), ενώ το 2022 δόθηκαν 71,7 εκατ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή απ’ όσα έχουν δοθεί όλα τα χρόνια μαζί.
Υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων του 2023, το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, αλλά πρέπει να δούμε και την προοπτική δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, γενναίων αυτή τη φορά, για τη νησιωτική πολιτική.
Γνωρίζετε, κα. Ντόκου, ότι έχω μιλήσει για τη διπλή νησιωτικότητα, τη δωρεάν ενδονησιωτική μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων των νησιών με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ζητώντας να ενταχθεί η Διπλή Νησιωτικότητα στην πολιτική κρατικών ενισχύσεων.
Πρόσφατα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών κατέθεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση για τη δημιουργία και χρηματοδότηση ενός νέου Περιφερειακού Ταμείου για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. που θα ενοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία που υπάρχουν σήμερα. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερους πόρους για τα νησιά μας για να ασκηθούν νησιωτικές πολιτικές, να δημιουργηθούν υποδομές, να στηριχθεί η τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν τα νησιά μας ως ειδική κατηγορία από την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε.
• Είχατε προτείνει την ίδρυση και λειτουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας. Θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο;
Κυρία Ντόκου, όχι μόνο το είχα προτείνει, αλλά αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή και αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήμουν εισηγητής.
Με την ίδρυση και λειτουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, θα αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας, θα διαμορφωθούν στρατηγικοί στόχοι για την τουριστική ανάπτυξη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, θα σχεδιαστεί η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας.
Εκτιμώ, επίσης, ότι η ιδέα μιας πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης συνδέεται με την άρση των εμποδίων που υπάρχουν στη σχέση Περιφερειών και Κεντρικής Κυβέρνησης σε ό, τι έχει σχέση με την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.
• Η ΝΔ παραμένει πρώτη στις δημοσκοπήσεις με τον κ. Μητσοτάκη να είναι ο καταλληλότερος –μακράν και με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Οι πολίτες έχουν κρίση, μπορούν να συγκρίνουν αλλά και να κρίνουν, κα. Ντόκου.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει αξιοπιστία, έχει συγκρότηση, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που επιζητούν ασφάλεια και σταθερότητα.
Είδαμε όλοι πού οδήγησαν τη χώρα ο λαϊκισμός, οι υποσχέσεις για εύκολες λύσεις, αλλά και ο τοξικός και διχαστικός λόγος. Οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν περιπέτειες, έχουν, όμως, και υψηλές απαιτήσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχει εφησυχασμός, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος ή να επιχαίρει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπολίτευση. Οι Έλληνες πολίτες που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, έστειλαν ένα ηχηρό και κυρίως ισχυρό μήνυμα, ζητούν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου