Ειδήσεις

Το Μαξίμου πιέζει τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό και ζητά μεγαλύτερη προσοχή από τους βουλευτές

Εντείνονται οι πρωτοβουλίες για να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέσω της δικαιότερης κατανομής των βαρών

Κινήσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικο-διπλωματικής σκακιέρας επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να καταστεί εφικτή και, το σημαντικότερο, αποτελεσματική η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού. Οι στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου αφορούν σε δύο επίπεδα: Πρώτον, η Αθήνα εντείνει ήδη την πίεσή της προς τις Βρυξέλλες και μέσω της ενεργοποίησης ενός ευρέος δικτύου συμμαχιών επιχειρεί να «αλλάξει τους κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού». Οι δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές επαφές του πρωθυπουργού με ομολόγους του, τόσο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όσο και των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αποσκοπούν αφενός στην επιβεβαίωση, έστω και καθυστερημένα, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσω της δικαιότερης κατανομής των βαρών σε όλα τα κράτη-μέλη της Eνωσης, αφετέρου στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Διεθνοποίηση

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με βαθιά γνώση των διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διεθνοποίηση του ζητήματος που συστηματικά προωθεί ο πρωθυπουργός αλλά και σε προτάσεις, όπως να κατευθυνθεί κατά τέτοιον τρόπο η χρηματοδότηση προς την Τουρκία, ώστε να δημιουργηθούν στα τουρκικά παράλια Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Οι ίδιες πηγές προδιαθέτουν, εξάλλου, πως πιθανές αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής δύνανται να καταστήσουν τις δυνάμεις που επωμίζονται τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας αποτελεσματικότερες στην ανάσχεση των ροών από τα τουρκικά παράλια. Μολονότι δεν ομολογείται δημοσίως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ένα κρίσιμο ορόσημο: τις αρχές της άνοιξης. Τότε κατά τους αρμόδιους παράγοντες η συνολική εικόνα του Προσφυγικού στη χώρα αναμένεται να έχει βελτιωθεί ουσιωδώς.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός επιθυμεί -το διεμήνυσε, εξάλλου, προς πάσα κατεύθυνση και κατά την άτυπη χθεσινή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Καβούρινα καταλαγιάσει το εσωτερικό μέτωπο, που επιβαρύνεται τόσο από τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες όσο και από… τον υπερβάλλοντα ζήλο «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών και εντέλει θέτει σοβαρά προσκόμματα στη διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση. Οπως ξεκαθαρίζουν στενοί του συνεργάτες, ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες αλλά και την κόπωση των τοπικών κοινωνιών από την αδράνεια που χαρακτήριζε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια, ωστόσο, όπως τόνισε και χθες στους βουλευτές του, δεν θα πρέπει να γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις, που να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει πως πρέπει να διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ υπουργών – βουλευτών – στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, κοινοποιώντας κατά πληροφορίες εκεί που πρέπει τη δυσφορία του πρωθυπουργού για την εικόνα δημόσιων αντεγκλήσεων ανάμεσα σε πρόσωπα της πλειοψηφίας. Ζητά, επιπλέον, τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να υλοποιηθεί χωρίς υπαναχωρήσεις το σχέδιο μετεγκατάστασης σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας περί των 20.000 αιτούντων άσυλο έως το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σημαντικό όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα αναδεικνύεται η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων -λίγο λιγότερα από 10 και με χωρητικότητα 20.000 ατόμων-, ώστε παράλληλα με την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου να συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και γενικότερα περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα τους τελευταίους μήνες.

Αναφορικά με τη χωροθεσία των συγκεκριμένων κέντρων, οι τελευταίες πληροφορίες τα τοποθετούν στα νησιά, όπου παρατηρείται σοβαρός συνωστισμός, όπως είναι η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος, αλλά και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπου βεβαίως υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου