Συνεντεύξεις

«Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα επίπεδο διαχειρισιμότητας της πανδημίας»

Ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, δίνει σήμερα στη «δημοκρατική» ο κ. Στέλιος Λουκίδης -Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου – Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «ΔΕΝ έχουν επαληθευτεί οι προβλέψεις που έλεγαν ότι θα αυξηθούν τα περιστατικά μετά την επιστροφή στα αστικά κέντρα, καθώς επίσης ΔΕΝ έχουν επαληθευτεί οι προβλέψεις που έλεγαν ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα έχουμε 5.000 – 6.000 περιστατικά την ημέρα. Επιπλέον, ΔΕΝ έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε με ανάλογο αριθμό περιστατικών σε άλλα πανδημικά κύματα –αλλά έχουμε περισσότερους θανάτους…»
Ο ίδιος, τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού που είναι απαραίτητος να συνεχιστεί αφού έχει δώσει θετικά αποτελέσματα, ενώ σχετικά με το ‘τείχος της ανοσίας’ εκτιμά πως «βρισκόμαστε σήμερα σε ένα επίπεδο διαχειρισιμότητας της πανδημίας».
Επίσης μιλάει για τις μεταλλάξεις, οι οποίες δεν πρέπει να μας ανησυχούν αφού θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ενώ στέλνει μήνυμα σε όσους… επιμένουν να μην εμβολιαστούν.
• Κύριε Λουκίδη να ξεκινήσουμε από την επιδημιολογική κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στη χώρα. Διανύουμε τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινοί μήνες με τις διακοπές κ.λπ. και άνοιξαν τα σχολεία. Θα ήθελα την εκτίμησή σας.
Κοιτάξτε, η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται ότι έχει μια γεωγραφική κατανομή, διαφορετική τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών στη Βόρεια Ελλάδα και μια απομείωση στην υπόλοιπη χώρα. Φαίνεται ότι ΔΕΝ έχουν επαληθευτεί οι προβλέψεις που έλεγαν ότι θα αυξηθούν τα περιστατικά μετά την επιστροφή στα αστικά κέντρα, καθώς επίσης ΔΕΝ έχουν επαληθευτεί οι προβλέψεις που έλεγαν ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα έχουμε 5.000 – 6.000 περιστατικά την ημέρα. Επιπλέον, ΔΕΝ έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε με ανάλογο αριθμό περιστατικών σε άλλα πανδημικά κύματα αφού είναι πολύ λιγότερες: αυτή την περίοδο έχουμε 155 εισαγωγές κατά μέσο όρο την ημέρα ενώ σε άλλες περιόδους με πανδημικά κύματα και περιστατικά, οι εισαγωγές ανέβαιναν στις 300 – 400.
Βέβαια, το μόνο αρνητικό στοιχείο είναι ότι καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με άλλες περιόδους –κατ’ αναλογία. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει εξηγηθεί ακόμη και απαιτούνται παραπάνω στοιχεία (οι περιοχές όπου καταγράφονται οι θάνατοι, οι ηλικίες επακριβώς, εάν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα κ.λπ.)
• Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, κατά την άποψή σας βοήθησαν την κατάσταση της πανδημίας μέχρι σήμερα;
Οι εμβολιασμοί βοήθησαν. Κι αυτό φαίνεται καθώς υπήρχε μια θα έλεγε κανείς, εμπιστοσύνη από τις ομάδες που πραγματικά το αναζητούσαν και το χρειάζονταν για να αποφύγουν την σοβαρή νόσηση από το προηγούμενο διάστημα, όπως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ή ομάδες με χρόνια νοσήματα που εμβολιάστηκαν σε μεγάλα ποσοστά, προστατεύτηκαν, κι έτσι δεν είχαμε τις νοσηλείες που καταγράφτηκαν στο παρελθόν.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι εξαιτίας των εμβολιασμών, σταμάτησε και η διασπορά σε υγειονομικούς χώρους ενώ η οποιαδήποτε μικρο-διασπορά συμβαίνει σήμερα, είναι απολύτως ελεγχόμενη. Γυρίστε λίγο πίσω το χρόνο και θυμηθείτε τους αρρώστους που αφανίζονταν από τα γηροκομεία και από τις μονάδες φροντίδας όταν υπήρχε διασπορά εκεί μέσα και συγκρίνετέ το με τη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι το ίδιο. Συνεπώς, ο εμβολιασμός βοήθησε και θα βοηθήσει όσο συνεχίζεται.
• Πώς σχολιάζετε τα μέτρα της κυβέρνησης για την πλήρη ελευθερία που θα απολαμβάνουν εφεξής οι εμβολιασμένοι σε χώρους διασκέδασης και εστίασης; Στους μεικτούς χώρους θα ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα;
Αν πιστεύουμε στα οφέλη του εμβολιασμού πρέπει να υποστηρίζουμε και τα μέτρα που λαμβάνονται. Την ίδια στιγμή, η βιβλιογραφία και τα δεδομένα δείχνουν πως νοσούν και οι εμβολιασμένοι. Έχουν και αυτοί λοιπόν μερίδιο στις καθημερινές μολύνσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποτιμάμε συχνά αυτό το μέτρο, να το παρακολουθούμε στενά όπως και ανακοινώθηκε. Οι εμβολιασμένοι που απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι με αυτή τους την ελευθερία- τα προνόμια δε σημαίνουν απόλυτη επιστροφή στη ζωή πριν τον κορωνοϊό.
• Όσον αφορά στο περίφημο ‘τείχος της ανοσίας’ το οποίο είχε τεθεί ως στόχος εξ αρχής για τη χώρα, θεωρείτε ότι το έχουμε προσεγγίσει ή έχουμε ακόμη καιρό μπροστά μας για να το φτάσουμε;
Προσωπικά, δεν είμαι και πάρα πολύ… ενθουσιώδης με αυτό τον όρο ‘τείχος της ανοσίας’ που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια προστασία που αγγίζει το 65 – 70% περίπου (μαζί με τη φυσική νόσηση που πρέπει να προσμετράται). Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο και νομίζω πως εξ αιτίας αυτού, βρισκόμαστε σήμερα σε ένα επίπεδο διαχειρισιμότητας της κατάστασης της πανδημίας αλλά κυρίως με την πολύ ορθή επιδημιολογική παρατήρηση που έχουμε θέσει σαν στόχο, σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός –όπως είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και άλλοι εργασιακοί χώροι- ώστε μέσω των Rapid Tests & Self Tests να έχουμε μια πιο σωστή επιδημιολογική παρατήρηση.
• Συνεπώς, έχουμε μάθει να ζούμε με τον κορωνοϊό; Μάθαμε να είμαστε πιο προσεκτικοί κατά την άποψή σας;
Έχουμε κάνει μια πιο σωστή επιδημιολογική παρατήρηση κι έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο μάς δίνει ένα βαθμό προστασίας.
• Είστε σύμφωνος με τον εμβολιασμό των παιδιών;
Για τις ηλικίες που μπορούν να εμβολιαστούν αυτή τη στιγμή από 15 και πάνω (διότι για μικρότερες ηλικίες θα πρέπει να αποφανθούν οι παιδίατροι) είναι σαφές ότι έχουν δύο κύριους στόχους: ο ένας είναι να προστατέψουν την μεγάλη διασπορά μέσα στα σχολεία και ο δεύτερος είναι η προστασία του περιβάλλοντος μέσα στο σπίτι, κυρίως όταν υπάρχουν μέσα σε αυτό ευάλωτοι πληθυσμοί όπως είναι άτομα μεγάλης ηλικίας. Είναι γεγονός πως στην ελληνική κοινωνία, οι γιαγιάδες και οι παππούδες πάντα παίζουν έναν πολύ ξεχωριστό αλλά και βοηθητικό ρόλο στις οικογένειες.
• Θα πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων;
Τις μεταλλάξεις τις έχουμε δει αρκετό καιρό μέχρι τώρα. Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, κάποιες άλλες μπορεί να αυξάνουν τη βαρύτητα ενώ κάποιες μπορεί να είναι και μέσα στο πλαίσιο της απομείωσης της έκφανσης της νόσου. Είναι κάτι που για εμάς, τους κλινικούς γιατρούς είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Ότι δηλαδή υφίστανται και θα συνεχίσουν. Σαφώς όμως, όσο συνεχίζουμε να καλύπτουμε εμβολιαστικά τον Τρίτο Κόσμο όπου εκεί έχουμε αρκετά ζητήματα πάνω στο θέμα, θα έχουμε και λιγότερη επίδραση των μεταλλάξεων.
• Στους συμπολίτες που επιμένουν να μην θέλουν να εμβολιαστούν επειδή φοβούνται ή δεν έχουν πειστεί για τα εμβόλια –πέραν των φανατικών αρνητών ή άλλων ατόμων με ακραίες απόψεις επί του εμβολιασμού, της πανδημίας κ.λπ.- τι θα λέγατε;
Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο νομίζω ότι έχει… τραβήξει αρκετά. Ένας άνθρωπος ο οποίος ακόμη ‘φοβάται’ ή δεν έχει πειστεί, ή δεν δέχεται την ενημέρωση εδώ και δέκα μήνες, δεν περιμένουμε να πειστεί πια. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ήθελαν να εμβολιαστούν, το έκαναν.
• Κατά την άποψή σας, πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποια επαγγέλματα;
Για τους υγειονομικούς, είμαι απόλυτα σύμφωνος. Δεν μπορεί ένας γιατρός, να εκτελεί ιατρικές πράξεις και να είναι ανεμβολίαστος. Αυτό ισχύει και για όσους είναι υγειονομικοί. Για τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας θα πρέπει να το σκεφτεί κανείς με την αποτίμηση του ποσοστού της νόσησης και την επίδραση που έχει στη συνολική νοσηρότητα. Οι επιδημιολόγοι εξετάζουν αυτά τα στοιχεία και αναλόγως λαμβάνουν αποφάσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου