Τοπικές Ειδήσεις

ΠΕΤ-ΟΤΕ Δωδεκανήσου -Συγκέντρωση 13/10 στην πλατεία Κύπρου

Τρίτη 13 Οκτώβρη, 7.00 μμ όλοι στη συγκέντρωση των Σωματείων στην πλατεία Κύπρου

 

Παρακολουθούμε όλοι καθημερινά την αύξηση της διασποράς της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα να μην παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Να τζογάρει η κυβέρνηση την υγεία του λαού όπως το έκανε με τον τουρισμό στην περιοχή μας και στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Στους τόπους δουλειάς, οι εργαζόμενοι ο ένας πάνω στον άλλο, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο υγειονομικής ασφάλειας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις του τελευταίου διαστήματος που μεγάλοι χώροι δουλειάς μετατράπηκαν σε εστίες μετάδοσης του ιού, για να μη χαθεί για τους μεγαλοεργοδότες ούτε σεντ. Αυτό θα ενταθεί το επόμενο διάστημα αν δεν παρθούν μέτρα, με κίνδυνο να ξεφύγει εντελώς η κατάσταση.

 

Οι τεχνικοί του ΟΤΕ είμασταν στην “πρώτη γραμμή” από την αρχή της πανδημίας ακόμα και μέσα στο λοκ ντάουν για να παρέχεται το αγαθό της επικοινωνίας σε όλους. Ωστόσο τα μέτρα προστασίας που πήρε η διοίκηση του ΟΤΕ εξαντλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις στο… “ρωτήστε τον πελάτη αν είναι άρρωστος”. Ενώ σε περιπτώσεις κρουσμάτων όπως στη Σύρο, ο ΟΤΕ καλούσε τους εργαζόμενους να πληρώσουν το τεστ από την τσέπη τους. Συνάδελφοι που εξέφρασαν ανησυχία τους για τα μέτρα προστασίας τιμωρήθηκαν με …αποκλεισμό από το μπόνους. Αυτή είναι η σημασία που δίνουν οι μεγαλοεργοδότες στην προστασία της υγείας των εργαζομένων!

 

Αλλά και η κυβέρνηση ξέχασε πολύ γρήγορα τα χειροκροτήματα στους υγειονομικούς. Μάλιστα έφτασε στο σημείο τις προηγούμενες μέρες να χτυπήσει τη συγκέντρωσή τους έξω από το Υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητούσαν περισσότερο προσωπικό!

 

Στο νοσοκομείο της Ρόδου παρά τα όσα λέγονται, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση παραμένει ίδια. Είναι επικίνδυνη και χωρίς πανδημία, αφού το προσωπικό είναι κάτω από το 50%, κατακουρασμένο, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, με κλειστές κλινικές, με χειρουργεία που αναβάλλονται και άλλα πολλά.

 

Από την άλλη, μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω μιας νέας οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έχει στην κυριολεξία απασφαλίσει ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα σε μια περιοχή σαν τη δική μας που έχει δεχτεί μεγάλο χτύπημα εξαιτίας της κατάρευσης του τουρισμού, χιλιάδες εργαζόμενοι της περιοχής είτε είναι ενταγμένοι στα επιδόματα πείνας, είτε δεν έχουν καμιά στήριξη! Αντί δηλαδή να στηρίζονται οι εργαζόμενοι στηρίζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

 

Όλες οι ΠΝΠ, με διατάξεις που αφαιρούν δικαιώματα από τους εργαζόμενους, στο όνομα της προστασίας των θέσεων εργασίας, είναι εδώ για να μείνουν! Η κυβέρνηση διαρκώς εμπλουτίζει αυτό αντεργατικό “οπλοστάσιο”, δίνοντας συνέχεια καινούρια εργαλεία στους εργοδότες.

 

Τελευταίο χτύπημα που ετοιμάζεται είναι αυτό στο 8ωρο και το ξεχείλωμα των υπερωριών.

 

Ο ίδιος ο ΟΤΕ, που έχει εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων στο δυναμικό του, με την πλειοψηφία πλέον να ανήκει στις θυγατρικές εταιρείες του με ελαστικές μορφές και μισθούς φιλοδώρημα είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Ήδη άλλωστε είναι σε

εξέλιξη νέο πρόγραμμα “εθελουσίας” το οποίο μάλιστα υλοποιείται με εκβιασμούς. Έχουμε παράδειγμα συναδέλφου και στην περιοχή μας.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία Κύπρου την Τρίτη 13 Οκτώβρη στις 7.00 το απόγευμα.

 

Απαιτούμε:

 

Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.Να καλύπτεται το κόστος του τεστ για όποιον εργαζόμενο παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα από τον ΟΤΕ. Κανένας τεχνικός σε χώρους πελάτη και όλες οι εργασίες ολοκληρώνονται εκτός του χώρου.

 

• Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ομαλή και με ασφάλεια η λειτουργία των σχολείων κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά, με 15 μαθητές στην τάξη. Μεταφορά των μαθητών με τήρηση των μέτρων στα λεωφορεία και όχι με τους μαθητές παστωμένους σα σαρδέλες.

 

• Πλήρη, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο της Ρόδου με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να στελεχωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

• Να μην υπάρχει κανείς χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Να υπάρξει ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

 

• Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet, για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

 

• Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου