Ειδήσεις

Επιτέλους, επιβολή ενιαίων ευρωπαϊκών επιδημιολογικών κανόνων για τις πτήσεις

Σε συμφωνία κατέληξαν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες για την επιβολή ενιαίων κοινών ορίων πέραν των οποίων θα επιτρέπονται οι περιορισμοί στις πτήσεις.

Η συμφωνία, το προσχέδιο της οποίας έχει υπόψη του το reporter θα επικυρωθεί επισήμως από τους υπουργούς ευρωπαϊκών υποθέσεων που θα συνεδριάσουν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Τα όρια που συμφωνήθηκαν θα θέσουν τέλος στο σημερινό χάος με το οποίο κάθε χώρα λαμβάνει μεμονωμένα μέτρα, πολλές φορές χωρίς επαρκή προειδοποίηση.

Τέτοια μέτρα, όπως η απαίτηση καραντίνας ή αρνητικού τεστ για τους εκδρομείς που επιστρέφουν έχουν πλήξει και την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Θα υπάρχει δηλαδή ένας πανευρωπαϊκός χάρτης με τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε περιφέρειας και με βάση αυτά θα καθορίζονται οι περιορισμοί στις πτήσεις.

Τα μέτρα ισχύουν σε περιφερειακή βάση, πράγμα που σημαίνει ότι μια πτήση από μια πράσινη περιοχή θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς, ακόμη και αν η χώρα ως σύνολο είναι πορτοκαλί ή κόκκινο.

Πράσινη θεωρείται μία περιοχή που τις τελευταίες 14 ημέρες έχει λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό συνολικών κρουσμάτων είναι λιγότερο από 4%.

Πορτοκαλί θεωρείται μία περιοχή που τις τελευταίες 14 ημέρες έχει λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αλλά το ποσοστό συνολικών κρουσμάτων είναι πάνω από 4%. Επίσης, αν έχει από 25 έως 150 κρούσματα, αλλά ποσοστό κρουσμάτων λιγότερο από 4%.

Κόκκινη θεωρείται μία περιοχή που τις τελευταίες 14 ημέρες έχει περισσότερα από 50 κρούσματα και θετικά τεστ πάνω 4%. Ή αν έχει πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Γκρι θεωρείται μία περιοχή εάν δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αξιολόγηση των κριτηρίων.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου