Σε ενημέρωση σχετικά με τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει για θέματα της αρμοδιότητάς του, προέβη χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υφυπουργό κ. Κώστα Σκρέκα καθώς και με τους δύο γενικούς γραμματείς κ.κ. Γιώργο Στρατάκο και Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, για διευκρινίσεις σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και για θέματα που αφορούν εγγειοβελτιωτικά έργα της ΠΝΑι.
«Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε δεκτό το αίτημα της ΠΝΑι για την κάλυψη του προϋπολογισμού που απαιτείται για όλα τα σχέδια βελτίωσης που έχουν υποβληθεί και εγκριθεί –διότι υπήρχαν κάποια που χρειάζονταν επιπρόσθετα κονδύλια. Τελικά, υπογράφτηκε η σχετική απόφαση για την αύξηση του προϋπολογισμού.
Κατά συνέπεια, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος θα υπογράψει την απόφαση όλων των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε 182 περιπτώσεις σε δύο μέτρα, συνολικού προϋπολογισμού στα 13εκ. ευρώ περίπου (για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα). Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων σε Ρόδο, Κάρπαθο και δύο νησιά των Κυκλάδων, μεγάλη συζήτηση έγινε με τον γ.γ. κ. Στρατάκο και με την γενική διευθύντρια του υπουργείου που είναι αρμόδια για τον τομέα τροφίμων, την κα Παπαδημητρίου. Το θέμα βαίνει προς επίλυση καθώς και σε άλλες περιφέρειες, σημειώθηκαν ανάλογα προβλήματα. Από πλευράς του υπουργείου, υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει διόρθωση της ΚΥΑ την οποία ζητήσαμει.
Για τις υπόλοιπες αποζημιώσεις που έχουν σχέση με τις συνέπειες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το υπουργείο προχωρά σε διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό γίνεται για όλα τα προϊόντα –και για τους ελαιοπαραγωγούς ενώ έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα στην Ε.Ε. για πρόσθετη ενίσχυση ύψους 126εκ. ευρώ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις αποζημιώσεις προς τους αλιείς» όπως τόνισε.
Αναφερόμενος ακόμη, στην συνάντησή του με τον κ. Σκρέκα, είπε πως τέθηκε το θέμα ένταξης έργων (λιμνοδεξαμενές και φράγματα και συντήρησης των υπαρχόντων).
«Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφτεί την Περιφέρειά μας ο κ. Σκρέκας και μαζί με τον περιφερειάρχη κ. Γ.Χατζημάρκο, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ
Άλλα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση είναι και το ζήτημα με τα ελάφια στη Ρόδο για το οποίο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, επισήμανε τα εξής: «Το θέμα με τα ελάφια απαιτεί λύση. Ο πληθυσμός τους αυξάνεται συνεχώς με συνέπεια να προκαλούνται πολλά τροχαία ατυχήματα και καταστροφές σε καλλιέργειες σε όλο το νησί της Ρόδου.
Το υπουργείο αναλαμβάνει εφεξής σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει την αρμοδιότητα, να ολοκληρωθεί μία μελέτη που απαιτείται για το θέμα.
Είναι απαραίτητο να ελεγχθεί ο πληθυσμός των ελαφιών και παράλληλα να βρεθεί λύση για να ανακουφιστούν όσοι αγρότες έχουν υποστεί ζημιές. Αυτό αφορά τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπήρχε και προγραμματική σύμβαση η οποία απορρίφθηκε και καταγράφεται στασιμότητα ενώ αυξάνονται οι αντιδράσεις».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ