Ειδήσεις

Τσίπρας: Τελειώσαμε με το Grexit, προχωράμε στο Grinvest

Επενδύσεις, φιλοεπιχειρηματική πολιτική με θωράκιση των εργασιακών σχέσεωνκαι “κλείσιμο” ματιού σε “φοροελαφρύνσεις” με μια γενική και αόριστη αναφορά για το μέλλον, είναι όσα περιελάμβανε το πρωθυπουργικό καλάθι της 82ης ΔΕΘ.

Παράλληλα ωστόσο ήταν μάλλον… εντυπωσιακή, η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι δεν είναι δυνατόν “να οργανώσουμε το μέλλον, χωρίς να καταγράψουμε ΚΑΙ σε αριθμούς το σήμερα και το αύριο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την οικονομία, δεν είναι δυνατόν”. Το σύνθημα του ίδιου, κατά την εισαγωγή της ομιλίας του, ήταν: “Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς”.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα, αφηγούμενος κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο,  έναν διάλογό του με γάλλο επιχειρηματία που συνόδευσε τον Ε. Μακρόν στην Ελλάδα, ανέφερε πως “ένας μου είπε, σήμερα ότι με τον γάλλο πρόεδρο πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό. Πετύχατε στη συνείδηση των Γάλλων και όλης της Ευρώπης, να μετατρέψετε το grexit σε gre-invest”.

Στις φειδωλές εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός πάντως ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα “θα αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη βουλή, αλλά και τον -τελικά μη αποδοτικό- φόρο στο κρασί που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απο απο όσα κατάφερε να λύσει”.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια πολιτικά άνευρη ομιλία – στην οποία απέφυγε να αφήσει αιχμές για την αντιπολίτευση, είχε σαφή στόχευση να στείλει μήνυμα πως η κυβέρνηση έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και θα βγει από το μνημόνιο, προσανατολίζεται στην τόνωση της ανάπτυξης, στη στήριξη της “υγιούς” επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας ειδικά για τους νέους.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε μέτρα για την “ανάσχεση” του brain drain, αναφέροντας συγκεκριμένα:

1) Πρωτοβουλία “Μένω Ελλάδα – επιστρέφω” για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, είναι μια έμπρακτη προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου.

* Καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα.

* Αξιοποιούνται 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων.

Ταυτόχρονα το ΕΠΑΝΕΚ επιλέγει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις χρηματοδοτεί 100%.

* Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία με 280 εκ ευρώ μέσω του εμβληματικού προγράμματος “ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ”.

2) προγράμματα εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και τους απολυμένους νέους ηλικίας 18-29 ετών.

3) Νέο πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε άμεσα. Αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών.

* Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.

Καταλήγοντας πως η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να πραγματοποιηθεί η επόμενη ΔΕΘ σε συνθήκες εκτός σκληρής επιτροπείας και μνημονίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων για:

OIKONOMIA

* Είναι πια γεγονός που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας.

* Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται κοντάστο 2%. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποτελούν εξαιρετικό οιωνό, αν συνυπολογιστεί στην εξίσωση ότι μιλάμε για δυο χρόνια στα οποία επήλθε μια πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή. Για 2 συνεχόμενα έτη υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

* Αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση, και δημιουργεί χειροπιαστές προϋποθέσεις, για την ελάφρυνση των βαρών, που συμπιέζουν την ελληνική οικονομία.

* Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 6% το πρωτο εξάμηνο του 2017, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε τον ιούλιο και τον Αύγουστο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.

*Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαίτερω βελτίωση καθώς ήδη το πρώτο τερτράμηνο έχουμε εισορή 1,4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

* Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

* Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. Και για πρώτη φορά ο νέος Νόμος προσανατολίζεται στην ενίσχυση και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635 εκατ.

* Ενώ στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, με επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις, δρώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

* Απλοποιήσαμε την αδειοδότηση, κι αυτό καλύπτει ήδη περίπου το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, και της υγείας. Το ποσοστό θα φτάσει σύντομα στο 53% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επέκταση στους τομείς των logistics και του εξορυκτικού κλάδου.

* Με σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναμορφώνονται οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της αγοράς. Στόχος είναι η υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, και κοινής μεθοδολογίας σε όλες τις ελεγκτικές αρχές.

* Το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά: Η αδειοδότηση, η καταγραφή του ελέγχου, η συνολική εποπτεία της αγοράς.

* Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του  ανθρώπινου δυναμικού.

* Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυξήθηκε για 2η συνεχή χρονιά και μάλιστα κατά 25%, και έφτασε στο 1 δισ.ευρώ.

* Ενώ στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.

* Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπογράψαμε τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα 2 δισ. μέσα στο 2017. Ενώ προετοιμάζουμε με την ΕΤΕπ έργα ύψους 7 δισ. για την επόμενη τριετία.

* Ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης κινητοποιούν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ. Όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, το Εquifund, το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, το ταμείο υποδομών, και το ταμείο μικροπιστώσεων.

* Ειδικά για τις μικροπιστώσεις, η Κυβέρνησή μας μετά από σχετική μελέτη προετοιμάζει και θα ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων. Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, για πρώτη όμως φορά στην Ελλάδα, δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων.

* Οι οποίες θα έχουν πια εύκολη πρόσβαση σε μικρές πιστώσεις μέχρι 15.000 για να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

* Επεξεργαζόμαστε  σχέδιο για την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε στενή συνεργασία και με το αντίστοιχο Γαλλικό ίδρυμα, που θα καλύψει χρηματοδοτικά κενά της πραγματικής οικονομίας, με προτεραιότητα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

* Και εδώ έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την εισαγωγή ενός σύγχρονου μηχανισμού για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει.

* Με την κεφαλαιακή επάρκεια που πλέον διαθέτουν, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν και μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους ως βασικού μηχανισμού παροχής ρευστότητας χωρίς να επαναλάβουν τις υπερβολές του παρελθόντος.

* Πλήρης αλλαγή παραδείγματος εφαρμόζουμε και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημόσιων έργων υποδομής.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

* Μέσα σε διάστημα μόλις 6 μηνών, συστάθηκαν 206 νέες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.

* Τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές).

* Ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

* Ρήτρα εργασίας σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τη διατήρηση των υπαρχουσών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

* Κάλυψη ασφαλιστικού και μισθογικού κόστους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

* Προγράμματα Εγγυημένης Απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως στους ΟΤΑ.Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα περίπου 75.000 ωφελούμενοι. Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους.

* Επεκτάθηκε η διάρκεια των κοινωφελών προγραμμάτων, από 5 σε 8 μήνες, για να δοθεί η δυνατότητα στον εργαζόμενο, μετά τη λήξη του προγράμματος να ενταχθεί στο επίδομα ανεργίας. Και κατοχυρώνονται πλέον τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη Κοινωφελή Εργασία.

ΠΑΙΔΕΙΑ

* Με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.

* Ριζική αναβάθμιση του ρόλου του Λυκείου, και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

* Μειώνονται ριζικά τα μαθήματα στην Β και Γ Λυκείου και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο των μαθημάτων στα οποία θα κρίνεται ο μαθητής.

* Με το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μπαίνουν φραγμοί σε αυθαιρεσίες και απορρυθμίσεις που γεννούσε και ενίσχυε ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης θεσμικό καθεστώς.

* Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε φοιτητές που ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για εισαγωγή στα μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα, να εγγράφονται δωρεάν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

* Το 2019 τα πρώτα τρένα θα κυκλοφορήσουν στις γραμμές του μέτρο.

* Ο ΟΑΣΘ πέρασε ήδη σε μια νέα εποχή με την αποιδιωτικοποίηση του και μπαίνει τέλος στη σκανδαλώδη ιστορία του.

* Η Επένδυση στον ΟΛΘ ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες για όλη τη χώρα.

* Η μεγάλη πρόοδος στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ και φυσικά τη σιδηροδρομική Εγνατία που θα συνδέσει την Ελλάδα με τους βόρειους γείτονες μας και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα σε επίκεντρο των Βαλκανίων.

 

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου