Ειδήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Η χρήση του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, είναι θεμελιώδης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον Ντάνιελ Σπέκχαρτ, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, σημείωσε πως η γειτονική χώρα «είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα επειδή η Ελλάδα ήρε το βέτο της». Τι δήλωσε για Κύπρο και Τουρκία

Σε συζήτηση στην Ουάσιγκτον με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, είναι «θεμελιώδης», με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και «μη διαπραγματεύσιμη».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βόρεια Μακεδονία, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η γειτονική χώρα «είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα επειδή η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

«Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ενα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Οπως είπε, «όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας».

Κυπριακό και πόλεμος στην Ουκρανία
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Επανέλαβε δε την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα εξαρχής τοποθετήθηκε στο πλευρό των συμμάχων της και προσέφερε πλήρη υποστήριξη στο Κίεβο.

«Αυτό δεν ήταν δεδομένο για μια χώρα που είχε ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «κάναμε ξεκάθαρη τη θέση μας. Την έχουμε αποδώσει από άποψη πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης και η θέση μας δεν πρόκειται να αλλάξει».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η Ε.Ε. ήταν εντυπωσιακά ενωμένη. «Εχουμε επιβάλει πολυάριθμες ισχυρές δράσεις και στην πραγματικότητα ήμασταν αυτοί που παραδώσαμε ένα σημαντικό πακέτο δημοσιονομικής στήριξης», ανέφερε.

Σχετικά με την προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. τόνισε πως «περάσαμε αυτή τη γέφυρα και αυτή η μακρά πορεία έχει ξεκινήσει». «Μπορεί να έχουμε προβλήματα με μία ή δύο χώρες. Μία από αυτές τυγχάνει να ηγείται του Συμβουλίου της Ε.Ε. τη στιγμή που μιλάμε. Αλλά συνολικά η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν πολύ συνεπής και ισχυρή», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οργάνωση της ευρωπαϊκής ασφαλείας και στη δυνατότητα να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ. Επ’ αυτού μίλησε για την πρόταση που έχει κάνει με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. «Για μια ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας για την ενίσχυση των υπαρχουσών αμυντικών μας δυνατοτήτων δεσμεύοντας περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτό το έργο, πάντα πλήρως ενσωματωμένο στις δομές του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

«Θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει ριζικά»
Οσον αφορά τη σχέση με την Τουρκία, υπενθύμισε ότι περάσαμε τρία χρόνια δύσκολες στιγμές σημειώνοντας ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά το να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», πρόσθεσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου