Συνεντεύξεις

Φ. Ζαννετίδης: «Υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο πίσω από την εχθρική στάση της Πολιτείας απέναντι στα νησιά μας»

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη

Την άποψη ότι υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο πίσω από την εχθρική στάση της πολιτείας απέναντι στα νησιά μας και μόνο τυχαία δεν είναι όλα αυτά που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο, καταθέτει στη συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Μιλά ευθέως για αντινησιωτικές πολιτικές αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, εκτιμά ότι αν δεν τεθούν άλλα κωλύματα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, της οποίας η στάση, όπως λέει, εγείρει πολλά ερωτηματικά, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα λειτουργήσει τον Αύγουστο, αναφέρεται στην μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να επενδύσει στον γαστρονομικό τουρισμό και δηλώνει ότι αν δεν δοθεί έμφαση στη νησιωτικότητα, τότε η αναμόρφωση του Καλλικράτη δεν θα έχει κανένα νόημα.
Η συνέντευξη του κ. Φ. Ζαννετίδη, αναλυτικά:
• Κύριε Ζαννετίδη, ως αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, καλείστε να αντιμετωπίσετε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Να ξεκινήσουμε από την συνεδρίαση της ΕΝΠΕ της περασμένης Τετάρτης, όπου τέθηκε μετ΄επιτάσεως το ζήτημα της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Εχετε ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να αποδείξετε τα αυτονόητα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Δυστυχώς αγωνιζόμαστε και χάνουμε πολύτιμο χρόνο για τα αυτονόητα. Το τελευταίο διάστημα, εδώ και ένα χρόνο, διαπιστώνουμε σχεδόν καθημερινά μια εχθρική στάση από την πολιτεία για τα νησιά. Σε όλα τα ζητήματα. Είναι προφανές ότι υπάρχει σχέδιο. Δεν μπορεί σε ένα χρόνο να έχει καταργηθεί, ό,τι υπήρχε ευνοϊκό για τα νησιά μας. Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, αυξάνει ο ΦΠΑ, μειώνονται οι συγκοινωνιακές, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές και ουκ έστιν τέλος. Τώρα έχουμε την μειωμένη εκχώρηση πόρων στο ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, 2014 -2020) σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες αναιτιολόγητα. Και όλα αυτά παρά τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπουν ενίσχυση των πόρων στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Το υπουργείο, συνεπικουρούμενο από συντεχνίες άλλων Περιφερειών ακόμη και στην περίπτωση αναδιανομής πόρων σε Περιφέρειες με ειδικά μειονεκτήματα όπως π.χ. μεταναστευτικό, χωρίς ντροπή, μας εξαιρεί μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα ψίχουλα. Αυτές, μόνο συμπτώσεις δεν είναι. Υπάρχει σχέδιο. Μας θεωρούν ότι είμαστε πάρα πολύ πλούσιοι και φοροφυγάδες. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.
• Είναι πάντως γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας στα νησιά μας, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως οι νησιώτες που απασχολούνται σε αυτόν, αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από τους συναδέλφους τους της ηπειρωτικής χώρας, κυρίως ως προς το σκέλος που αφορά τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα.
Ο πρωτογενής τομέας, στη χώρα μας γενικά αλλά ιδιαίτερα στα νησιά μας, έχει πιάσει πάτο. Σ΄ αυτό βέβαια έχουν συμβάλει ουσιαστικά και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις επιδοτήσεις σε λάθος κατεύθυνση αλλά και η νιρβάνα των εκάστοτε κυβερνήσεων που αρκούνταν στο πώς να εισπράττουν τις επιδοτήσεις, αλλά και στο πώς θα τις αυξάνουν, δίνοντάς τες σε πολιτικές δίχως αύριο. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα με την κατάντια των συνεταιριστικών οργανώσεων με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις. Στα νησιά μας, ιδίως το τελευταίο διάστημα, με τις αντινησιωτικές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά και είναι σχεδόν απαγορευτική η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Εκεί, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην κυβέρνηση πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή, να μάθουν πόσο στοιχίζει να είσαι νησιώτης αγρότης αλλά και νησιώτης κτηνοτρόφος απομακρυσμένων περιοχών. Πρέπει, να μάθουν ότι όλα τα εφόδια των αγροτών και των κτηνοτρόφων έχουν διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από την ηπειρωτική χώρα. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουν πολιτικές συγκράτησης και επιστροφής νέων στα νησιά μας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα δίνοντας τους ισχυρά κίνητρα παραμονής.
• Κύριε Ζαννετίδη, όλα αυτά και μια σειρά από άλλα προβλήματα, προκύπτουν επειδή υπάρχει η στρεβλή αντίληψη ότι στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είμαστε όλοι πλούσιοι! Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
Έχουν τη στρεβλή αυτή αντίληψη, γιατί χρησιμοποιήθηκαν στρεβλά στοιχεία χωρίς να αντιδράσουν, όταν έπρεπε, οι τότε βουλευτές και η Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δευτέρου βαθμού. Είμαστε περιοχή στόχου 2, που σημαίνει ότι είμαστε μαζί με την Αττική, οι πιο πλούσιες Περιφέρειες. Ποια είναι η αλήθεια; Αυτή θα τη δείξουν σε λίγο τα στοιχεία της Eurostat και θα δείξουν ότι είμαστε η Περιφέρεια με την πιο μεγάλη μείωση του ΑΕΠ αλλά και με στοιχεία που έχουν αρχίσει να δείχνουν φτωχοποίηση. Αυτή είναι η αλήθεια.
• Ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αναλάβατε να φέρετε σε πέρας τις διαδικασίες με την περιβόητη, πλέον, σύμβαση για τη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, η οποία φέτος εξελίχθηκε σε σίριαλ για γερά νεύρα. Πότε τελικά θα λειτουργήσει η εταιρεία;
Το περιφερειακό συμβούλιο στη Λέρο, μετά και την απόρριψη από το άρθρο 7 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αποφάσισε να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα της έγκρισης της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στην Οικονομική Επιτροπή που είναι ένα μίνι περιφερειακό συμβούλιο αλλά ευέλικτο. Χωρίς καμία καθυστέρηση σήμερα το πρωί (σ.σ. Παρασκευή 8/7/2016) με πρωτοβουλία μου, συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Ρόδου. Εξετάσαμε ένα νέο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης που θα τεθεί για έγκριση τόσο στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας που θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα 11/7/2016, αλλά και στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου. Αν αυτό το σχέδιο εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα στο μήνα Ιούλιο, ελπίζω στις αρχές Αυγούστου, να είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε. Πρέπει όμως να τονίσω ότι η απόρριψη της προγραμματικής σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όλη η διαδικασία παραπομπής στο άρθρο 7, εγείρει πολλά ερωτηματικά που πρέπει να εξετάσει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γραφειοκρατούμενης αντίληψης που ξεπερνά τα όρια στο να αντέχει την κριτική και που στοιχίζει πολύ ακριβά στο περιβάλλον και στο κοινωνικό σύνολο. Είναι μνημείο παραδείγματος προς αποφυγή. Δεν επιτρέπεται να λειτουργεί έτσι μια ελεγκτική υπηρεσία.
• Εχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, όχι μόνο για την ενίσχυση των παραγωγών αλλά και για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και σε συνδυασμό μάλιστα με την υποψηφιότητά μας για Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης, εκτιμώ ότι τίθενται γερές βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τελικά, τα τοπικά προϊόντα είναι ένας τεράστιος πλούτος που παρέμενε ανεκμετάλλευτος κ. Ζαννετίδη.
Έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας με το να προβάλλουμε, να αναδεικνύουμε και να προωθούμε τα τοπικά μας προϊόντα, αποδίδοντάς τους μάλιστα και ταυτότητα. Δημιουργήσαμε και θεσμικά αρμόδιο τμήμα ανάδειξης, προβολής και απόδοσης ταυτότητας και τοπικών προϊόντων. Έχουμε ιδιαίτερα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, μικρού όγκου παραγωγής αλλά μοναδικά στην ποιότητα αφού είναι ζυμωμένα με τον ήλιο, τη θάλασσα και τον αέρα του Αιγαίου. Το δείχνουν και οι χημικές αναλύσεις και οι προτιμήσεις όσων τα γνωρίζουν και τα δοκιμάζουν. Αυτά τα ιδιαίτερα προϊόντα θέλουμε να τα συνδέσουμε με τη γαστρονομία των νησιών μας και με το επίσης εξαιρετικό τουριστικό προϊόν που παράγουμε. Για να το πετύχουμε, χρειαζόμαστε όλους τους φορείς που εμπλέκονται σ’αυτές τις δραστηριότητες. Αν τα καταφέρουμε νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μας και η κουλτούρα μας και τα φυσικά κάλλη και οι ομορφιές που έχουν τα νησιά μας, μαζί με τα ιδιαίτερα προϊόντα μας, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για να το πετύχουμε.
• Να περάσουμε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην νότια Ρόδο, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργητές αλλά και κτηνοτρόφους της περιοχής. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τις ανάγκες της περιοχής;
Αυτό που πρέπει πρώτα να γίνει γρήγορα είναι η αντικατάσταση των υποδομών για να ξεκινήσει ξανά η γεωργική και η κτηνοτροφική δραστηριότητα. Δυστυχώς, δεν έχουμε αρμοδιότητα άμεσης παρέμβασης πέραν της άσκησης της πίεσης στους αρμόδιους, ανάδειξης της καταστροφής και καταβολής των αποζημιώσεων για την ανακούφιση των πληγέντων. Πρέπει επίσης να ανασταλούν άμεσα οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις. Αυτό όμως που μπορούμε να εξετάσουμε θετικά, είναι όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και όταν θα έχουν ολοκληρωθεί πλέον και καταγραφεί οι ζημιές, οι πληγέντες να έχουν προτεραιότητα έγκρισης στα σχέδια βελτίωσης από τους εκχωρούμενους πόρους στην Περιφέρειά μας.
• Κύριε Ζαννετίδη, υπηρετείτε την Αυτοδιοίκηση αρκετά χρόνια και στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για την αναμόρφωση του Καλλικράτη, θα ήθελα την άποψή σας για τις καίριες αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Υποτίθεται ότι διοικητικές μεταρρυθμίσεις και αναμορφώσεις με νομοσχέδια τύπου Καποδίστρια και Καλλικράτη, έχουν ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αν λάβουμε υπόψη μας το τελευταίο διάστημα τις πολιτικές της κυβέρνησης για τα νησιά μας, καμία πρόταση δεν θα είναι σε θέση να βελτιώσει στο ελάχιστο τη ζωή των νησιωτών μας. Προτείνω, λοιπόν, σε κάθε άρθρο αναμόρφωσης του Καλλικράτη, να αποτυπώνεται σαφώς η νησιωτικότητα. Με ενίσχυση σε προσωπικό, όλων των δημόσιων υπηρεσιών που υπηρετούν στα νησιά μας, ενίσχυση των υποδομών υγείας, παιδείας, συγκοινωνιών, του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα. Να αποτυπώνεται νομοθετικά η ίση μεταχείριση των νησιών σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Να αποτυπώνεται η αξιοπρέπεια. Έτσι θα ισοφαρίσουμε. Τότε θα έχει αξία, η όποια αναμόρφωση του σχεδίου Καλλικράτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου