Στο θέμα της επανεξέτασης της ρύθμισης που αφορά στις καταστάσεις επιβίβασης των στελεχών και των οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην παραμεθόριο αναφέρθηκε ο βουλευτής Δ/νήσου Δημήτρης Γάκης, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις», στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη 09.07.14.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην κατάσταση επιβίβασης για τους οπλίτες, τους υπαξιωματικούς και τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, υπενθυμίζοντας τη δυσκολία της μετακίνησης των οπλιτών και των μόνιμων στελεχών που υπηρετούν στην παραμεθόριο. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής Δ/νήσου, απευθυνόμενος στην αναπληρώτρια ΥΠΕΘΑ: «…θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια για να ανταπεξέλθει στο καθήκον υπηρέτησης της πατρίδας και την ανάγκη στήριξης του πραγματικού εισοδήματος των στελεχών. Νομίζω, ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να εφαρμόσετε σε αυτό το νομοσχέδιο τη συνταγματική πρόνοια του άρθρου 101 και της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας για τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών και να επαναφέρετε την προηγούμενη μέριμνα της Πολιτείας για τη χορήγηση τριών τουλάχιστον καταστάσεων επιβίβασης, κυρίως στους υπηρετούντες στην παραμεθόριο και ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Σας μεταφέρω αυτό το αίτημα από επισκέψεις που κάναμε στις στρατιωτικές μονάδες. Οι οπλίτες και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων το θεωρούν σαν μια οφειλή της πατρίδας σε όσους βρίσκονται στην παραμεθόριο και υπηρετούν τη χώρα σε συνθήκες ύφεσης, μια παροχή που θα στηρίξει τους οπλίτες κα τα στελέχη των ΕΔ που το έχουν περισσότερο ανάγκη για να μπορούν να πηγαίνουν να βλέπουν τις οικογένειες τους. Θεωρώ, καταλήγει ο βουλευτής, ότι αυτό το άρθρο που διαγράφηκε από το νομοσχέδιο, παρότι έχει οικονομική επιβάρυνση, πρέπει να έρθει προς επεξεργασία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και μια διαφοροποίηση στην παροχή της κάρτας επιβίβασης των υπηρετούνταν στις νησιωτικές περιοχές».
Ο βουλευτής Δ/νήσου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μείωσης του προστίμου για την ανυποταξία που ανέρχεται στις 6.000 ευρώ. «Το ποσό είναι μεγάλο και επιβαρύνει την ήδη δεινή οικονομική θέση της μέσης ελληνικής οικογένειας. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί στη βάση της αρχής της αναλογικότητας, δεδομένου ότι το ύψος του προστίμου δεν εξαρτάται ούτε από τη χρονική διάρκεια της ανυποταξίας, ούτε από την υπαιτιότητα του φερόμενου ανυπόταχτου, ούτε από την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του».

Δείτε την ομιλία στο ακόλουθο link:

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ