Ειδήσεις

Δένδιας: Η κύρια διαφορά μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα – Δεν συνεργάζεται

Η κύρια διαφορά μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

«Μεγάλωσαν τα σύνορα της Ελλάδας μετά τη συμφωνία με την Ιταλία», υπογράμμισε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Επόμενο βήμα της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική είναι η κήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όπου θα μεταβεί ο Νίκος Δένδιας στις 18 Ιουνίου. «Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι», ξεκαθάρισε και επισήμανε ότι αν οι Αιγύπτιοι μπορούσαν, «θα απέφευγαν να πατήσουν τον τουρκικό κάλο».

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το χαρακτήρισε «πλήρης αυθαιρεσία» και «κατασκεύασμα», που «σε νομική σχολή δεν θα πέρναγε τον πρώτο μήνα» και το οποίο «έχει καταδικαστεί από τους πάντες».
Υπογράμμισε ότι ακόμη και μία τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο θα είναι ένα θετικό βήμα: «Όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο, είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος».
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι μία συμφωνία με την Αίγυπτο, «θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στο τουρκολιβυκό σύμφωνο».

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων: «Αν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να πιέσει την Ελλάδα για να κάνει πίσω στα νόμιμα συμφέροντά της, κάνει πολύ μεγάλο λάθος».
Ερωτηθείς, πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν για παράδειγμα η Τουρκία πραγματοποιήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας είπε: «Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι ειρηνόφιλη χώρα, τονίζοντας: «Δεν είμαστε να πάμε να τσακωθούμε στην περιοχή. Έχουμε όμως υποχρέωση να υπερασπιστούμε το εθνικό μας συμφέρον, είναι συνταγματική υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Εύχομαι να μπορέσουμε να βρούμε έδαφος να συζητήσουμε. Δύο χώρες που μπορούν να αναπτύξουν μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας… (…) Συνήθως η Τουρκία δεν συνεργάζεται».

Επισήμανε ότι «μεθαύριο, στο συμβούλιο των υπουργών θα συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις» και πως «υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να τηρείται η διεθνής νομιμότητα, δεν τίθεται θέμα συμπάθειας προς την Ελλάδα ή την Τουρκία».

Υπογράμμισε ότι «Η Χάγη θα μπορούσε να είναι ένας από τους δρόμους» επίλυσης των διαφορών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν φαίνεται να υπάρχει φως για διάλογο με την Τουρκία».
«Δεν είναι εύκολη δουλειά η συνεννόηση με την Τουρκία. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και συνεχίζουμε να προσπαθούμε, ξεκαθαρίζοντας ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Κύρια διαφορά μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα», τόνισε και πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να βάλει διάφορα θέματα στο τραπέζι, «αλλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το κλίμα».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την πρόκληση ενός επεισοδίου, είπε: «Πιστεύω ότι το συμφέρον της Τουρκίας είναι μια καλή σχέση με την Ελλάδα, ευελπιστώ ότι κανείς από την τουρκική πλευρά δεν θα αντιδράσει παράλογα».

Για την Αγία Σοφία

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Η Αγία Σογία δεν ανήκει ούτε στους Έλληνες ούτε στους Τούρκους. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, μία κιβωτός του ανθρώπινου πνεύματος. Είναι όφελος για την Τουρκία που βρίσκεται στο έδαφός της».

Για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη

Όσον αφορά την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας και «ό,τι ώρα θέλουμε, όπου το θέλουμε, όπως το θέλουμε, το κάνουμε». Ξεκαθάρισε ότι το casus belli της Τουρκίας είναι «μια παράλογη σκέψη». «Απειλή πολέμου δεν νοείται στον σύγχρονο κόσμο».
Ερωτηθείς γιατί τότε η Ελλάδα δεν προχωρά στην επέκταση, απάντησε: «Η Ελλάδα σταθμίζει τα συμφέροντά της. Δεν θέλει να δυσχεράνει τη σχέση της με άλλες χώρες».

Για τον φράκτη του Έβρου

Μιλώντας για τον φράκτη του Έβρου, είπε: «Ηταν αποτυχία της Τουρκίας να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές. Αναγκάζει την Ελλάδα να φτιάξει έναν φράκτη. Δεν ήμουν ιστορικά υπέρ των φρακτών, αλλά εδώ, τι άλο να κάνουμε; Και στον Έβρο κάνει λάθος η Τουρκία. Πολλές χωμάτινες επιφάνειες έχουν προσκολληθεί στην τουρκική πλευρά και αυτό πρέπει να επαναμετρηθεί». Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, η Τουρκία κάνει… πονηριές με έργα στο σημείο, π.χ. ρίχνοντας τσιμέντο στο χώμα που έχει μετακινηθεί από την ελληνική πλευρά.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου