Αθλητικά

Απλουστεύεται η προεγγραφή των σωματείων στο αθλητικό Μητρώο

Απλουστεύεται η προεγγραφή των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», που για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα μας, στην ειδική πλατφόρμα στον ιστότοπο της ΓΓΑ (https://gga.gov.gr/mitroo), καθώς τροποποιείται το πεδίο που αφορά στις «πληροφορίες προπονητή». Θα δίδεται πλέον ως επιλογή η «υποχρέωση ή όχι σε απασχόληση προπονητή». Και μόνο σε περίπτωση υποχρέωσης, θα ακολουθεί η επισύναψη από κάθε υπόχρεο σωματείο είτε της Αναγγελίας Πρόσληψης του εκάστοτε προπονητή είτε του Συμφωνητικού Εργασίας, όπως αναρτάται στο taxisnet.

Η εξειδίκευση του συγκεκριμένου πεδίου υποβλήθηκε ως αίτημα και πρόταση πολλών σωματείων και φορέων, κάτι που γίνεται αποδεκτό από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης και μεγαλύτερης χρηστικότητας στην προεγγραφή των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

Άλλωστε, ο νόμος 2725/99, άρθρο 31, παρ. 5 προβλέπει ότι «προπονητή έχουν υποχρέωση να απασχολούν:

α) οι αθλητικές ομοσπονδίες και οι αθλητικές ενώσεις,

β) οι αθλητικές ανώνυμες εταιρίες και τα τμήματα αμειβομένων αθλητών,

γ) Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ομαδικό άθλημα και συμμετέχουν σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών και σε τοπικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας,

δ) Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών».

Είναι συνεχείς οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες για το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου στην Ελλάδα, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και αταλάντευτη η στόχευση του Υφυπουργείου Αθλητισμού για να μπει επιτέλους τάξη και να αποτυπωθεί, με όρους διαφάνειας και ισότητας, επίσημα, όλη η αθλητική δομή της χώρας.

Πέραν του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων», που όπως κάθε αντίστοιχο Μητρώο δεν είναι «κλειστό», αλλά δυναμικό και συνεχίζει να δέχεται εγγραφές καθημερινά, θα ακολουθήσει:

* Παρουσίαση εντός των προσεχών ημερών, μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, της πλατφόρμας «Πέλοπας», όπου θα καταγραφεί κάθε αθλητική εγκατάσταση στη χώρα

* Νομοσχέδιο για τις διαδικασίες εκλογών στις αθλητικές Ομοσπονδίες

* Δημιουργία «Μητρώου Προπονητών»

* Δημιουργία «Μητρώου Αθλητών».

Υπενθυμίζεται ότι με τη φιλοσοφία της διαφάνειας και της ανάγκης να προωθούνται συνεχώς οι αξίες του αθλητισμού:

* Δημιουργήθηκε το σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», για τις ετήσιες επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών.

* Εκπονήθηκε το πρόγραμμα «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ», με «πρεσβευτές» του τους Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα για δράσεις.

Αυγενάκης: «Μόνο τα νόμιμα σωματεία στις εκλογές»

«Η εξυγίανση των αθλητικών Ομοσπονδιών, καθώς και η ανάδειξη και η ανανέωση του αθλητικού οικοδομήματος, είναι υποχρέωσή μας». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”, όπου στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν σοβαρά, οργανωμένα, νοικοκυρεμένα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τα οποία θα ενδιαφέρονται για την εξέλιξη και την ανάπτυξη των αθλημάτων, «… όχι για παραγοντισμούς και την ενίσχυση τυχόν προσωπικών φιλοδοξιών».

Ο κ. Αυγενάκης υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά τη δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, αλλά και το πρόγραμμα αξιολόγησης “Χίλων”, βάσει του οποίου κατανεμήθηκαν οι φετινές επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών. Επισήμανε, ακόμη, ότι στις εκλογές των ομοσπονδιών θα ψηφίσουν τα νόμιμα σωματεία που θα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.

«Είναι σαν να θέλεις να πας στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσεις, αλλά χωρίς να έχεις εικόνα τι περιέχουν τα ντουλάπια σου. Είναι βέβαιο ότι θα κάνεις σπατάλη ή ότι δεν θα ψωνίσεις αυτά που πρέπει για να καλύψεις τις ανάγκες του σπιτιού. Κάπως έτσι λοιπόν είναι και ο αθλητισμός στη χώρα μας» δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, αιτιολογώντας την ανάγκη δημιουργίας του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. «Ο υφυπουργός Αθλητισμού, όχι μόνο εγώ, και οι προηγούμενοι, δεν ξέρουμε ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουμε στην Ελλάδα, γνωρίζουμε μόνο τι έχει η ΓΓΑ, δεν γνωρίζουμε πόσες και ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν οι Δήμοι, ο Περιφέρειες, τα σωματεία, οι ιδιώτες. Δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία, όταν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά, τη βάση της αθλητικής πυραμίδας μας. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι προπονητές, και με ποιες προϋποθέσεις δηλώνουν προπονητές. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι ερασιτέχνες αθλητές, δηλαδή το μόνο που ξέρουμε είναι πως έχουμε 48 αθλητικές ομοσπονδίες, εκ των οποίων είναι 27 Ολυμπιακές και οι υπόλοιπες μη Ολυμπιακές. Αυτό δεν αρκεί όμως. Το σύνθημα μας είναι πολύ απλό: διαφάνεια και νοικοκύρεμα παντού. Δημιουργούμε και Μητρώα Προπονητών και Αθλητών μαζί με αυτό των Αθλητικών Σωματείων που είναι σε εξέλιξη».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο «… θα είναι διαρκής και συστηματική. Θέλουμε το Μητρώο να είναι προσβάσιμο σε όλους. Σε γονείς, σε αθλητές, σε χορηγούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να ξέρουμε τα νομίμως καταγεγραμμένα σωματεία. Θα είναι και το βασικό εργαλείο της Πολιτείας να ενισχύσει τα σωματεία, ειδικά τώρα μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και εργαλείο σε καθένα από εμάς ώστε να γνωρίζει ποια σωματεία λειτουργούν με ειδική αθλητική αναγνώριση, νόμιμα, ώστε να μπορεί να εμπιστευθεί τα παιδιά του. Έχουμε 5.000 προεγγραφές, και έπονται και άλλα σωματεία για εγγραφή, ύστερα από μία σειρά βελτιώσεων που θα γίνουν στην πλατφόρμα βάσει εύστοχων παρατηρήσεων που δεχτήκαμε από διάφορα σημεία της χώρας».

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι διαφάνεια και νοικοκύρεμα πάνε μαζί και επισήμανε στη συνέχεια: «Με κριτήρια κατανείμαμε φέτος και την τακτική οικονομική ενίσχυση περίπου 17,5 εκατ. ευρώ στις Ομοσπονδίες, βάσει ενός προγράμματος που το ονομάσαμε ΧΙΛΩΝ και έγκαιρα το παρουσιάσαμε στις Ομοσπονδίες. Ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα. Ακούμε από κάποιες ελάχιστες Ομοσπονδίες ότι κόψαμε, μα τι να κάνουμε; Αυτά είναι τα κριτήρια. Ναι μεν θέλουμε κριτήρια αλλά μην μας πειράξετε; Εμ, δεν γίνεται αυτό. Ή θα λέμε πως θέλουμε διαφάνεια ή κάθε υπουργός ανάλογα το πόσο συμπαθής ή αντιπαθής είναι μια διοίκηση θα μοιράζει λεφτά. Είπαμε όχι. Θέλουμε διαφάνεια και νοικοκύρεμα. Βάλαμε ξανά στο προσκήνιο την αθλητική οικογένεια με τους κορυφαίους μας αθλητές στην διαδικτυακή καμπάνια του “Ζησε Αθλητικά”, μια δράση που αγαπήθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της καραντίνας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο “ΠΕΛΟΠΑΣ”, που είναι μια πλατφόρμα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ που θα καταγραφούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Θέλουμε να ξέρουμε τι αθλήματα φιλοξενεί κάθε εγκατάσταση, πόσο γερασμένες είναι, σε τι φάση αδειοδότησης βρίσκονται, πόσο κόσμο εξυπηρετούν και αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν και άλλες εγκαταστάσεις στις περιοχές που βρίσκονται. Όλα αυτά θα είναι γνωστά με τον “ΠΕΛΟΠΑ”, που γίνεται σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον Δημήτρη Παπαστεργίου, και θα είναι έτοιμη εντός ολίγων εβδομάδων».

Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι οι επικείμενες εκλογές στις ομοσπονδίες θα γίνουν το φθινόπωρο, «… με βάση τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία θα έχουν καταγραφεί στο Μητρώο. Δεν θα γίνει η εκλογική διαδικασία με ό,τι δηλώσει κάθε απελθούσα διοίκηση. Καθαρές κουβέντες και διαφάνεια».

Και ο υφυπουργός Αθλητισμού κατέληξε: «Έχουμε δύο επιλογές: ή να είμαστε μία από τα ίδια και να ακολουθήσουμε την πεπατημένη ή να κάνουμε πράγματα. Η κοινωνία περιμένει από εμάς. Η εξυγίανση και των αθλητικών Ομοσπονδιών, καθώς και η ανάδειξη και η ανανέωση του αθλητικού οικοδομήματος, είναι υποχρέωσή μας. Είναι μία πραγματική ανανέωση στην αθλητική δομή της χώρας μας που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα και στον σχεδιασμό και στην αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ που έχουμε στη διάθεσή μας, είτε ως Κράτος είτε ως Ευρώπη, διότι γίνεται και σε αυτό το επίπεδο μία μεγάλη εκ μέρους μας προσπάθεια, καθώς περιμένουμε μετά από αίτημά μας στην πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε., να έχουμε και την ανακοίνωση ενός πακέτου στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Όποια χρήματα έχουμε στη διάθεσή μας πρέπει να κατανεμηθούν σωστά, και να μπορούμε να εμπιστευθούμε τα παιδιά μας σε σοβαρά, οργανωμένα, νοικοκυρεμένα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σε παράγοντες, διοικήσεις, Ομοσπονδίες που πραγματικά θα ενδιαφέρονται για την εξέλιξη των αθλημάτων τους, για την ανάπτυξή τους και όχι για παραγοντισμούς και την ενίσχυση τυχόν προσωπικών φιλοδοξιών. Όλα αυτά είναι βέβαια μέσα στο παιχνίδι, αλλά χρειάζεται πρώτα από όλα να ξέρουμε τι θέλουμε να προσφέρουμε και πόσο πραγματικά μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός και όλα τα οφέλη που απορρέουν μέσα από τη σωστή λειτουργία του. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Όμως είναι πρωτόγνωρα πράγματα αυτά που κάνουμε, αυτονόητα μεν αλλά πρωτόγνωρα. Οι υπηρεσιακοί μας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δίνουν την ψυχή τους, τους ευχαριστώ θερμά. Είμαστε εδώ να ενισχύσουμε το νοικοκύρεμα άρα και αυτούς που δουλεύουν με την ψυχή τους και κυρίως με εντιμότητα και διαφάνεια. Δεν έχουμε αντιπαλότητα με κανέναν, όμως δεν θα κάνουμε το χατίρι των ολίγων. Θα κάνουμε το χατίρι των πολλών που θέλουν νοικοκυροσύνη, διαφάνεια και τάξη στον χώρο του αθλητισμού. Ταράζουμε τα νερά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου