Ειδήσεις

H Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου δανείζει έργα της στην Εθνική Πινακοθήκη

Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα 7 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗ 100 ΧΡΟΝΙΑ. Οι πρώτοι έλληνες Μοντερνιστές και ο Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο και εγκαινιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα, είναι η πρωτοβουλία μερικών φιλελεύθερων νεωτεριστών καλλιτεχνών να συγκροτήσουν το 1917, αμέσως μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Βενιζέλου, μια ομάδα, την “Ομάδα Τέχνη” η οποία εκινείτο στο πνεύμα του μοντερνισμού, όπως αυτός έγινε γνωστός μέσα από τα μεταϊμπρεσιονιστικά ρεύματα του Παρισιού και τα πρωτοποριακά του Μονάχου, τα οποία είχαν γνωρίσει κατά την διάρκεια των εκεί σπουδών τους.
Οι καλλιτέχνες αυτοί, ερχόμενοι σε ρήξη με τις συντηρητικές δυνάμεις της εποχής και με την εμφανή υποστήριξη των Φιλελευθέρων και του ίδιου του Βενιζέλου προσωπικά, πέτυχαν την ανανέωση της ελληνικής τέχνης η οποία συμβάδιζε με τη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου. Αυτό το νέο πρόσωπο της τέχνης θέλησε ο Βενιζέλος να δείξει στην Ευρώπη, φροντίζοντας για την οργάνωση μιας έκθεσης των καλλιτεχνών της Ομάδας Τέχνη στο Παρίσι κατά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσων που κατέληξαν στην υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που παρουσιάστηκαν στις τρεις εκθέσεις της Ομάδας Τέχνη, μία το 1917 και δύο το1919, στην οποία διερευνάται η προσφορά των προοδευτικών αυτών καλλιτεχνών στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και η συνεισφορά του Βενιζέλου σ’ αυτήν, μέσα στο πλαίσιο της όλης του προσπάθειας για ανανέωση του πολιτικού, κοινωνικού και πνευματικού βίου της Ελλάδας.
Στην πλούσια συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, ανήκουν αρκετά έργα ζωγραφικής της «ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗ». Μας ζητήθηκαν δύο του Κωνσταντίνου Μαλέα και ένα του Λυκούργου Κογεβίνα, με θέμα και τα τρία την Ακρόπολη των Αθηνών.
Τα τρία αυτά έργα σήμερα κοσμούν τους τοίχους του Βυζαντινού Μουσείου, όπου θα εκτίθενται προς τέρψιν του φιλότεχνου κοινού της Πρωτεύουσας μέχρι τις 29 Οκτωβρίου του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι η Πινακοθήκη μας, σε έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου αφιερωμένη στον Φώτη Κόντογλου, δάνεισε 4 έργα του εξαιρετικού αυτού καλλιτέχνη.
Οι φιλότεχνοι και όχι μόνο του τόπου μας, θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι που για μία ακόμη φορά το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου, δανείζει έργα στην μεγαλύτερη Πινακοθήκη της χώρας μας, για την πραγματοποίηση μίας τόσο σημαντικής έκθεσης, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως της δεύτερης καλύτερης Πινακοθήκης σε σημαντικότητα έργων τέχνης. Το γεγονός αυτό αναφέρεται για να υπενθυμίσει για μία ακόμη φορά στις διάφορες πολιτιστικές δομές του τόπου μας, στη Δημόσια και Ιδιωτική εκπαίδευση, στην τοπική κοινωνία και στους διάφορους επαγγελματικούς φορείς που ασχολούνται με την προώθηση του Ροδιακού τουρισμού, ότι Ρόδος δεν είναι μόνο θάλασσα, ήλιος, φαγητό και καλή διασκέδαση. Υπάρχει τεράστια ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και πολιτιστικές δομές αξιοζήλευτες και ξεχωριστές που πρέπει να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη προσπάθεια προβολής του τόπου μας.
Μία τέτοια πρωτοποριακή πολιτιστική δομή που ξεχωρίζει και δεν υφίσταται σε άλλες πόλεις της χώρας μας είναι το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, για το οποίο θα πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι, να το διαφυλάξουμε, να το στηρίξουμε ποικιλοτρόπως και να το αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο.
Νικόλαος Τσ. Φρόνας
Πρόεδρος
Μουσείου Νεοελληνικής
Τέχνης
Δήμου Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου